Ce învață copiii noștri când se joacă

-și de ce am face bine să ne jucăm cu ei-

copii care se joaca in nisip

Când ne gândim la joc, prima idee este cea de divertisment, de distracție, de petrecere în mod armonios a timpului liber. În fapt, jocul este o succesiune de acțiuni ce au ca scop dobândirea unor cunoștințe (culorile, formele, plantele, animalele etc.) și abilități (motrice, sociale, cognitive etc.). Așadar, orice joc are o componentă educativă și promite să livreze, direct sau indirect, o serie de elemente noi extrem de utile pentru dezvoltarea celor mici. Ceea ce face această învățare foarte plăcută este componenta distractivă a jocului, buna dispoziție a celor mici încurajând interesul și răbdarea copiilor pentru o perioadă de timp mai lungă.

Ajută copiii foarte mici să descopere lumea

În primii ani de viață, prin intermediul jocului, copiii își exersează limbajul, răbdarea, curiozitatea și creativitatea (mai ales în cazul plastilinei, cuburilor sau puzzle-urilor). În plus, jocurile îi ajută:

  • să-și dezvolte încrederea în sine (când reușesc să realizeze puzzle-uri sau construcții de tip Lego, de exemplu);
  • să descopere un talent sau o activitate ce le place în mod deosebit (și astfel pot începe practicarea unui hobby);
  • află informații despre mediul înconjurător (de exemplu, când construiesc un turn din cuburi descoperă echilibrul și legile fizice din spatele acestui fenomen);
  • să-și dezvolte creativitatea și răbdarea, dat fiind că în timpul jocului copiii reconfigurează mediul înconjurător după cum doresc ei: clădesc, aleg, decid, creează, măsoară, dezvoltă, împart, limitează – rezultatul fiind o lume a lor personală.

Îi ajută pe copii să fie atenți mai mult timp

Odată cu dezvoltarea fulminantă a tehnologiei, au fost create și metode alternative de învățare (platformele educaționale, de exemplu), care îi ajută pe copii să completeze în mod plăcut lecțiile predate la clasă. Aceste produse online, cum este și www.scoalaintuitext.ro, oferă un tip de învățare foarte atractiv, sub formă de joc, copiii fiind astfel mai deschiși față de ideea de studiu. Astfel, cei mici vor avea o atitudine pozitivă față de educație dat fiind că în timpul învățării online au parte de experiențe plăcute și, ca în cazul oricărei distracții, vor dori să prelungească aceste momente sau să le repete mai des.

Școala Intuitext este o platformă online în care copiii învață în timp ce se distrează și își exersează acele aptitudini necesare pentru reușita pe termen lung. Construită ca un loc de aventură, www.scoalaintuitext.ro oferă celor mici șansa de a-și cultiva motivația și plăcerea de a învăța, de a-și îmbunătăți atenția, memoria sau gândirea, dar și de a-și dezvolta inteligența emoțională și socială.

Îi învață pe părinți să-și înțeleagă copiii

Când un copil are o atitudine capricioasă, tendința celor mai mulți dintre părinți este de a se concentra asupra „comportamentului supărător fără să vedem durerea pe care o ascunde sau vedem durerea foarte clar și ne simțim incapabili s-o alinăm. Acestea sunt momente dificile pentru orice părinte. În aceste cazuri avem nevoie de cheia cu care să descuiem ușa fortăreței izolării și să-l ajutăm pe copil să iasă din nou pe câmpiile jocului. Parentajul prin joc ne oferă această cheie.“ („Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău“ – Lawrence J. Cohen).

Consolidează relații

În timpul jocului, apropierea dintre părinți și copii este foarte mare, cei mici se eliberează din eventualele blocaje emoționale și devin mai încrezători în forțele proprii. Această încredere (dobândită mai ales în cazul jocurilor în care copilului i se acordă rolul cu putere mai mare) are două consecințe benefice: în primul rând, copilul devine autonom, independent, dornic să descopere lucruri noi și, în al doilea rând`, el va avea încredere să discute cu părinții atunci când va avea o problemă. Acest al doilea avantaj va fi extrem de util îndeosebi în anii de adolescență, când tendința tinerilor este de a le ascunde părinților diverse aspecte din viața lor.

Vindecă răni

Copiii nu au experiența de viață necesară de a comunica direct atunci când au o problemă sau când întâmpină anumite dificultăți. De obicei, cei mici devin retrași și ezitanți în a încerca experiențe noi și orice încercare a părinților de a-i încuraja să vorbească e urmată de tăcerea copiilor. În această situație, adulții pot apela la jocul pe roluri ce îi va ajuta pe cei mici să exteriorizeze și să se vindece după un eveniment neplăcut. Totuși, atunci când nici această metodă nu se dovedește eficientă, copiii sunt fie inundați de emoții și fac, de multe ori, așa-numitele crize de nervi, fie devin „cuminți“ (reprimarea emoțiilor, care nu este câtuși de puțin un lucru bun).

 

Alegeți să îmbinați tehnologia și jocurile online cu educația folosind produse de învățare inovatoare, special create pentru noua generație digitală de copii. Așa, de pildă, Școala Intuitext este platforma dedicată copiilor de clasa I și a II-a, unde cei mici învață tot felul de lucruri interesante în timp ce se distrează jucând jocuri logice. Plecând de la ideea că învățarea poate fi cu adevărat plăcută, specialiștii Intuitext au conceput o lume în care, prin joc, copiii descoperă tot felul de curiozități și informații inedite, ce completează de minune tot ce învață la clasă și îl ajută la teme.

Buton Hai si tu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *