Ce nu știai despre învățarea prin joacă

joaca-in-familie

Joaca este cea mai bună tehnică pe care părinții o pot folosi pentru a-l ajuta pe copil să învețe lucruri noi. Este o metodă stimulativă și creativă care se pretează la nivelul de înțelegere a copilului și îl ajută să învețe lucruri destul de complicate printr-o metodă facilă pentru el.

Jocul contribuie la dezvoltarea cerebrală. Specialiștii în neuroștiință susțin ca de la naștere și până la vârsta de 6 ani, copilul învață lucruri esențiale în dezvoltare și comportament, care reprezintă o fundație pentru toată viața. De fiecare dată când copilul se angajează într-un joc, căile neuronale din creier sunt influențate și se dezvoltă cu ajutorul explorării, abilităților de gândire și limbajului folosit.

Joaca este una dintre puținele activități care stimulează dezvoltarea copilului în toate aspectele ei. Ea pavează o cale sigură pentru învățarea pe termen lung. Copilul nu trebuie să se implice în jocuri greoaie și sofisticate pentru a beneficia de avantajele jocului. Chiar și atunci când este bebeluș și se joacă cu obiectele din jur, cuburi sau animăluțe de pluş sau când crește și începe să descopere lumea desenului, a puzzle-urilor și a altor joculețe, el învață tot timpul lucruri noi.

Jocul dezvoltă un nou nivel de înțelegere la copil. Vorbește pe limba lui și facilitează asimilarea unor informații complicate. O abordare coerentă și bine gândită a jocului asigură o dezvoltare cognitivă complexă pentru copil. Răspunde nevoilor individuale ale micuțului, conturează principalele abilități în dezvoltare și satisface nevoia lor de explorare și cercetare a lumii înconjurătoare.

mama-se-joaca-cu-copiii

Prin învățarea de tip “playful learning”, preșcolarii se pregătesc pentru școală prin inițierea atât în joc nestructurat cât și joc ghidat, se dezvoltă academic și social și învață, fiind ancorați în medii și contexte cu semnificație personală pentru ei. În acest tip de predare, cu ghidarea și suportul adultului, copilul învață prin descoperirea și explorarea mediului. Aici, învățarea nu este compartimentată, ci interdependentă: “Creierul e un instrument integrat. Pentru mulți oameni, creierul înseamnă inteligență. Totuși, creierul mediază dezvoltarea emoțională și socială. Cogniţiile și emoțiile sunt necontenit inter-relaționate.”  Așadar, prin modalități semnificative pentru preșcolar, învățarea prin joc nestructurat și joc ghidat integrează atât abilitățile cognitive, cât și cele sociale cu ajutorul mediilor bogate în stimuli și a suportului oferit de adult. Utilizând învățarea prin joc (playful learning), se reușește dezvoltarea prerechizitelor școlarității atât la nivel cognitiv cât și socio-emoțional.

 

Prin joacă, prichindelul descoperă tot timpul abilități noi și metode de a rezolva probleme, soluții eficiente, inventează, testează idei și experiențe noi. Fiecare micuț are nevoie de timp de joacă zilnic și de diversificarea experienței de joc.

Oferiți-le copiilor instrumente de studiu plăcute și atractive!

În completarea materialelor didactice de la clasă, părinții le pot oferi produse educaționale care să-i determine să învețe cu plăcere și acasă. De exemplu, scoalaintuitext.ro  este o platformă educațională online special creată pentru elevii din clasele I, a II-a și a III-a ce are la baza ideea de învățare prin joc. Aici, cei mici își antrenează gândirea și memoria prin jocuri logice, descoperă curiozități din lumea sportului, a artei și a științei, și se bucură de animații și experimente inedite.

Vrei să descoperi toate surprizele Școlii Intuitext alături de copilul tău?

Buton Hai si tu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *