Cine se joacă se adună

Importanța jocului în învățare

Claudia Cojocea - Editor
Importanta jocului in invatare
Importanta jocului in invatare

În ultima vreme, nenumărate articole despre joc și rolul acestuia în educație au atras atenția asupra unor aspecte extrem de importante. Iată câteva motive pentru care specialiștii în educație vorbesc mereu despre importanța jocului în învățare.

Plictiseala este bună – În primul rând ar fi caracterul revelator al plictiselii. Dezbrăcată de tușele negative cu care încearcă să o „împovăreze” copiii, plictiseala este, în fapt, un timp al echilibrării și descoperirii de sine. Un timp în care nu trebuie să faci nimic, un timp în care ești tu cu tine, în care simți și te simți, te conectezi cu propria persoană, te racordezi la propriul eu. Te descoperi, te regăsești, te calibrezi. În al doilea rând, copiii se supun aceluiași mecanism în astfel de momente de ne-ocupare, ba mai mult chiar, își dezvoltă imaginația atunci când, din plictiseală, inventează jocuri, scenarii, povești.

Un boost pentru creativitate – Mai țineți minte vorba aceea „nevoia te învață“? Când se joacă, cei mici își imaginează tot felul de situații posibile, de lumi fantastice sau de povești minunate în care sunt super-eroi și au puteri nemărginite. În astfel de contexte, copiii trebuie să găsească rezolvări la cele mai provocatoare dileme, să creeze, să evalueze, să cântărească, să construiască și, per total, să alcătuiască o lume complexă, rod integral al imaginației lor. Astfel, într-un timp foarte scurt, copilul parcurge distanța dintre „mamă, mă plictisesc, nu am ce să fac“ la „mami, ia uite ce frumos am făcut!“, reușind să găsească în el însuși resurse nebănuite.

Mă joc, deci învăț – Dezvoltarea tehnologiei a presuspus și crearea unor metode alternative de învățare (platformele educaționale, de exemplu), care îi ajută pe copii să completeze în mod plăcut lecțiile predate la clasă. Aceste produse online, cum este și www.scoalaintuitext.ro, oferă un tip de învățare foarte atractiv, sub formă de joc, copiii fiind astfel mai deschiși față de ideea de studiu. Școala Intuitext este o platformă online în care copiii învață în timp ce se distrează și își exersează acele aptitudini necesare pentru reușita pe termen lung. Construit ca un loc de aventură, acest produs online oferă celor mici șansa de a-și cultiva motivația și plăcerea de a învăța, de a-și îmbunătăți atenția, memoria sau gândirea, dar și de a-și dezvolta inteligența emoțională și socială.

Capricii evidente, răni ascunse – În cartea sa, „Playful parenting“ (în română „Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău“), Lawrence J. Cohen, psiholog american specializat în terapia copiilor și adolescenților prin joc, susține faptul că „Obrăznicia este încercarea copiilor de a comunica faptul că au nevoie de ceva, dar nu vin și spun «scuză-mă, mamă, am nevoie de asta».“ În general, limbajul copiilor este codat din cauza lipsei lor de experiență, mai ales că mulți adulți nu stăpânesc nici la vârsta maturității abilitatea de a fi asertivi.

Așadar, în timpul jocului, apropierea dintre părinți și copii este foarte mare, cei mici se eliberează din eventualele blocaje emoționale și devin mai încrezători în forțele proprii și în părinți (încredere esențială mai ales în perioada delicată a adolescenței).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *