Reacomodarea la școală după vacanța de iarnă

familie cu copii
familie cu copii

Întâlniri cu prietenii, cine festive, evenimente strălucitoare, petreceri tematice, dulciuri de casă, cadouri, Moș Crăciun, colinde – toate acestea fac ca vacanța de iarnă să fie, poate, cea mai frumoasă, chiar dacă nu este și cea mai lungă vacanță.

Cu atâta distracție, e greu ca revenirea la rigorile școlii să se facă lin și fără prea multe emoții negative. Mai ales în prima săptămână. De aceea, e important ca părinții și cadrele didactice să le fie alături micuților tocmai pentru a-i ajuta să se reacomodeze cât mai ușor la programul de școală.

# 1 – Odihna

Dacă în timpul vacanței de iarnă programul de somn al copiilor n-a mai fost respectat la fel de riguros ca de obicei și cei mici s-au învățat să stea serile mai târziu, acum e momentul să revină la ora lor obișnuită de culcare. Deși „orice învăț are și dezvăț“, renunțarea la privilegiul de a se distra mai mult nu se face fără proteste și revolte virulente. De aceea, părinții ar trebui să revină la rutina zilnică înainte de încheierea vacanței de iarnă, tocmai pentru ca începerea școlii să nu-i prindă obosiți pe copii.

# 2 – Atitudinea părinților și a profesorilor

Reacomodarea copiilor la programul de școală depinde și de sprijinul și înțelegerea pe care le primesc din partea părinților și a cadrelor didactice. De aceea, e important ca în prima săptămână, cel puțin, ritmul să fie unul adaptat vârstei elevilor, precum și nevoilor lor. Învățătorii ar putea alege activități și exerciții ușoare, care să încurajeze interesul copiilor pentru școală. La rândul lor, părinții ar fi bine să petreacă mai mult timp alături de cei mici.

# 3 – Oferiți-le copiilor instrumente de studiu plăcute și atractive

În completarea materialelor didactice de la clasă, părinții le pot oferi produse educaționale care să-i determine să învețe cu plăcere și acasă. De exemplu, ȘcoalaIntuitext.ro  este o platformă educațională online special creată pentru elevii din clasele Întâi, a II-a și a III-a ce are la baza ideea de învățare prin joc. Aici, cei mici își antrenează gândirea și memoria prin jocuri logice, descoperă curiozități din lumea sportului, a artei și a științei, și se bucură de animații și experimente inedite.

Vrei să descoperi toate surprizele Școlii Intuitext alături de copilul tău?

 

 

scoala online

 

# 4 – Nu minimalizați sentimentele copiilor

De multe ori, atunci când copiii lor semnalează o anumită problemă, adulții tind să evalueze gravitatea situației din perspectiva lor, pierzând din vedere lipsa de experiență de viață a copiilor. Atunci când cei mici sunt triști pentru că se despart pentru câteva ore de părinți sau pentru că un coleg îi șicanează în mod repetat, ar fi bine să le fim alături și să evităm replici de tipul „ăsta nu-i motiv de supărare“.

 

# 5 – Vorbiți cu copiii despre avantajele școlii: prietenii noi și descoperirea de lucruri extraordinare despre lumea înconjurătoare

Mai țineți minte celebra zicală„vezi partea plină a paharului“? În orice situație – sau cel puțin în marea majoritate a cazurilor – există și un set de avantaje către care putem privi pentru a ne păstra (induce?) optimismul. Acest lucru îi putem învăța și pe copii – să privească mereu beneficiile și să nu se lase copleșiți sau descurajați de greutăți. În ceea ce privește școala, povestiți-le cum era când erați voi elevi, ce vă plăcea, cum vă distrați, ce prieteni v-ați făcut. Ajutați-i să vadă că există și o altă perspectivă, un alt mod de a privi lucrurile: calm, echilibrat, orientat către găsirea de soluții.

Buton Hai si tu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *