În Săptămâna Școala Altfel

Copiii merg la KINOdiseea!

Claudia Cojocea - Editor
"Blanka" - KINOdiseea
„Blanka” – KINOdiseea

În ultimii 8 ani, a adus publicului cele mai noi, iubite și apreciate filme pentru copii, filme premiate la festivaluri internaționale care rar ajung în cinematografele românești. În acest an, KINOdiseea (unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tânăr din Europa Centrală și de Sud-Est) revine în premieră cu o ediție intermediară, în cadrul săptămânii Școala Altfel: KINOdiseea Altfel.

În Săptămâna Altfel copiii văd filme de festival

KINOdiseea Altfel (unde Școala Intuitext este unul dintre partenerii media ai evenimentului) se va desfășura în perioada 15-21 mai în București (Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex), în Arad (Cinema Arta), în Cluj (Cinema Dacia) și în Pitești (Cinema Trivale). La KINOdiseea Altfel, spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă filme premiate la edițiile din anii trecuți, dar și premiere pe ecranele din România.

În București pot fi vizionate câte două proiecții pe zi, de luni până vineri la Cinema Muzeul Țăranului, de la 10:00 și de la 12:00, și o proiecție pe zi la Hollywood Multiplex, weekendul fiind un adevărat regal de filme premiate.

Povești la cinema

Cel mai bun film la KINOdiseea 2016, „Blanka“, spune povestea unei fetițe de 11 ani, care supraviețuiește singură în Manila, cerșind și furând de la turiști. Într-o zi îi vine în cap o idee absurdă: dacă ar fi în stare să-și cumpere o mamă, ar putea duce o viață mai bună. Dar trebuie să facă eforturi uriașe pentru a aduna destul de mulți bani.

O altă producție remarcabilă este „Ponyo“. Într-un orășel pe malul mării, Sosuke, un băiețel de cinci ani, trăiește sus, pe o stâncă de unde priveliștea e fabuloasă. Într-o dimineață, Sosuke o descoperă pe Ponyo, un peștișor de aur cu capul prins într-un borcan de gem. Salvată de băiat, Ponyo devine tot mai fascinată de acesta și nu s-ar mai da dusă, dar Fujimoto, tatăl ei, un vrăjitor ce trăiește pe fundul mării, o forțează să se întoarcă acasă. „Vreau să devin om“, țipă Ponyo, iar furia lui Fujimoto nu mai cunoaște margini.

De departe cel mai premiat film din KINOdiseea Altfel, cu nu mai puțin de 5 premii câștigate în anul debutului la Tokyo Anime Award și participări răsplătite în alte 15 festivaluri de film, „Ponyo“ poate fi văzut atât în timpul săptămânii, cât și în weekend la București, la Cinema Muzeul Țăranului și la Hollywood Multiplex.

„Concursul“, câștigător al Celui mai bun film și al Premiului publicului la KINOdiseea 2014, povestește cum în Danemarca nu se caută doar cel mai mare talent muzical, ci și doi copii dispăruți fără urmă: Karl, strămutat în Copenhaga din satul bunicilor săi, și Sawsan, o micuță turcoaică a cărei mare dorință e să participe la concursul TV de talente.

La Cluj și Arad spectatorii pot vedea filmul Ancăi Miruna Lăzărescu, „La drum cu tata“, lansat în cinematografe la începutul anului. Este povestea a doi frați care, în 1968, încearcă să salveze viața tatălui lor ducându-l să fie operat în RFG. Pelicula reuşeşte să ne poarte în mijlocul evenimentelor, când călătoria celor trei eroi este întreruptă de tancurile ruseşti, iar imensa tensiune a acestei farse a destinului ameninţă relaţia lor şi aşa volatilă.

Unde se găsesc biletele. Așa, ca să nu pierdeți:)

De asemenea, toți nostalgicii au ocazia să revadă alături de cei mici clasicele Disney „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici“, „Cartea junglei“ și „Cocoșatul de la Notre Dame“, filme de neuitat care au bucurat copilăria multor generații.

Mai multe detalii despre programul festivalului și filme, pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/, unde se pot face deja rezervări.

Biletele pentru proiecțiile din București se pot achiziționa de pe www.eventbook.ro. La proiecțiile de la Cinema Arta Arad și Cinema Dacia din Cluj intrarea este liberă.

Festivalul KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centrului Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, PrimăriaMunicipiului Cluj-Napoca, Consiliul local Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *