Cu toții ne dorim copii atenți. Nu toți avem. Însă cu toții am putea avea.
Când vine vorba de preșcolari sau elevi în ciclul primar, una dintre problemele cele mai des întâlnite este lipsa atenției și a răbdării. Știm cu toții cât de greu poate fi uneori să-i ținem mai mult de 10-20 de minute concentrați pe o anumită activitate, iar puzzle-urile sau jocurile de tip Lego reprezintă adevărate provocări, nu-i așa? Și atunci ce putem face pentru a le dezvolta aceste abilități care să-i ajute să descopere cât de frumoasă poate fi aventura cunoașterii? Ce resurse să le oferim, ce explicații, ce sfaturi să le dăm noi, mamele, astfel încât micuții noștri să se transforme ușor-ușor în adevărați exploratori ai lumii înconjurătoare?
Specialiștii Intuitext în educație știu că ne confruntăm cu această dilemă și din acest motiv, iată, ne oferă câteva idei utile pentru a ne încuraja copiii să-și dezvolte atenția și răbdarea.
1. Lăsați copilul să desfășoare o activitate atât timp cât are el nevoie.
Când copilul realizează o activitate/ o sarcină pe care o consideră captivantă, de fapt el reușește să se concentreze, să se implice profund în ceea ce are de făcut. Respectarea și protejarea acestei stări, adică neîntreruperea copilului, îi permite creșterea concentrării atenției, iar copilul va putea să o manifeste și în sarcini motivate extrinsec, de exemplu în scrierea temei.
2. Împărțiți o sarcină mai mare în sarcini mai mici.
O sarcină mare solicită un nivel mare de concentrare și disciplină, îl poate face să se simtă copleșit, de aceea este o idee bună să fie împărțită în sarcini mai mici. Acest lucru se aplică temelor, sarcinilor din casă, învățării unui dans, a unui sport etc. A face sarcini mai mici care duc la realizarea uneia mai mari permite copilului să simtă că progresează, avansează, astfel îi este mai ușor să se mobilizeze și implicit să se concentreze. O sarcină mai mică pare mai ușoară și nu întâmpină rezistența copilului.
3. Reduceți factorii care îi pot distrage atenția.
Dacă nu sunt implicați în ceva ce le place foarte mult, copiii pot fi ușor distrași. De aceea, pe cât posibil, este indicat ca în locul unde învață sau îndeplinește diferite sarcini să nu fie televizor, calculator, tabletă, muzică tare sau orice altceva ce poate distrage copilul.
4. Învățați-l să-și facă temele la aceeași oră.
Repetând aceeași activitate în fiecare zi, pe cât posibil la aceeași oră, în cele din urmă, se transformă într-un obicei. Când copilul își face temele în fiecare zi, în jurul aceleiași ore, după un timp, la ora respectivă, va fi nevoie de mai puțin efort să se concentreze. Mintea va ști că a sosit timpul pentru teme și va fi mai dispusă să studieze.
5. Oferiți suficient timp și spațiu pentru activități fizice.
Unele activități fizice, cum ar fi alergatul, unele sporturi, desfășurate între diferite sarcini pe care le au de realizat copiii, ar oferi o modalitate de a consuma surplusul de energie care îi împiedică să se concentreze. Acest lucru ar ajuta copilul să fie mai puțin agitat, să depășească plictiseala și să se concentreze mai ușor.
6. Lăsați-l să se joace și să se distreze.
Oferind copiilor prea multe sarcini și implicându-i în prea multe activități poate fi copleșitor și obositor pentru creierul lor. Dacă îi este oferit suficient timp pentru plăcere și distracție, cel mic nu se va simți presat de sarcinile școlare și de activitățile din casă care intră în responsabilitatea lui.
7. Odihnă suficientă
Copilul are nevoie să doarmă suficient noaptea și să aibă momente de odihnă în timpul zilei. Creați o rutină a somnului, o oră anume pe care s-o respectați în fiecare seară, astfel încât cel mic să aibă un program de care să știe și pe care să-l urmeze îndeaproape.
8. Stabiliți un interval de timp pentru realizarea unei sarcini.
Setați timpul pentru realizarea unei sarcini, cum ar fi 10-20 de minute etc. Redați minutele folosind obiecte concrete (de exemplu: 10 creioane pentru 10 minute), explicați și arătați poziția limbilor ceasului. Acest lucru ar putea obliga copilul să se concentreze, dar ar trebui să fiți atenți ca stabilirea unei limite de timp să nu provoace neliniște și să perturbe concentrarea și mobilizarea.
9. Lăsați-l să se joace jocuri care dezvoltă atenția.
Poți ajuta copilul să își antreneze atenția jucând jocuri care combină plăcerea cu concentrarea (puzzle-uri, jocuri de tip Detectivul, în care trebuie să găsească un obiect descris), jocuri în care trebuie să urmărească instrucțiuni care se schimbă etc.), jocuri de gândire, de memorie.
Jocurile educaționale pe care le veți descoperi împreună pe www.scoalaintuitext.ro, cum ar fi de pildă Destinatii de vacanta și Papirusul faraonului, vizează dezvoltarea unor calități ale atenției: volumul, concentrarea, stabilitatea, flexibilitatea atenției. Astfel, cei mici vor dobândi cunoștințe și abilități noi într-un mod cât se poate de plăcut: în timp ce se joacă.
10. Acordați un timp de adaptare copilului.
Când copilul este implicat deja într-o anumită activitate, amintiți-i că e timpul să treacă la altă sarcină, dar permiteți-i câteva minute ca să încheie. Acest sfat este cu atât mai eficient cu cât copilului îi place foarte mult ceea ce face deja.