Ce bine e în vacanța de vară!

Activități de recomandate de specialiștii în educație

Claudia Cojocea - Editor
Ce bine e în vacanța de vară!

(interviu cu Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar)

Ce activități de vară le putem propune copiilor din clasele primare pentru a le permite să se bucure cu adevărat de vacanța mare?

Când spui „vacanța de vară” te gândești la soare, mare, munte, relaxare. Vacanța de vară este o perioadă extrem de plăcută, iar întâmplările din această perioadă se păstrează vii în amintirea noastră peste ani și ani, aducându-ne zâmbetul pe buze.

Pentru a petrece vacanța de vară într-un mod cât mai plăcut, interesant și util, copiii din clasele primare au de ales între mai multe opțiuni.

În zilele caniculare lectura unei cărți la umbra răcoroasă a unui copac sau în liniștea casei este o activitate pe cât de plăcută, pe atât de utilă.

Împreună cu personajele cărții putem trăi experiențe de neuitat, putem cutreiera peste mări și țări și ne putem transpune într-o lume fantastică.

Ce i-ați sfătui dvs. pe părinți să evite în acest timp pentru a evita dezvoltarea unei atitudini mai puțin plăcute a copiilor în raport cu școala?

Temele de vacanță impuse de părinți sau chiar de către unii profesori reprezintă, în această perioadă, o activitate mai puțin îndrăgită de copii. Evitați să impuneți reguli de vacanță de tipul „În fiecare zi trebuie să rezolvi… probleme din culegere”.

Mai degrabă legați efectuarea unor calcule matematice de activitățile cotidiene de vacanță și, astfel, cel mic va răspunde cu plăcere solicitărilor dumneavoastră.

Care ar fi, în opinia dvs., lecturile pe care nici un copil nu ar trebui să le rateze?

Alegeți lecturile de vacanță în funcție de vârstă și de preferințele copilului. Unora le plac poveștile și în acest caz vă recomandăm poveștile și basmele lui H.Ch. Andersen, P. Ispirescu, I. Slavici.

Altora le plac romanele fantastice și acestora le recomandăm romanele lui Roald Dahl, Ruth Stiles Gannett, Giani Rodari, Lewis Caroll, J. Verne.

Iar altora le plac romanele de aventuri  astfel că recomandăm clasicele „Cireșarii” de Constantin Chiriță, „Aventurile lui Tom Sawyer” sau „Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain.

Unii dintre copii sunt pasionați de științe, istorie sau geografie. În acest sens ar fi bine ca părintele să-i ofere enciclopedii ilustrate din domeniul preferat.

Este de preferat să lăsați copilul să-și aleagă din raftul librăriei cartea pe care o dorește. Nu uitați că la vârste diferite citim lecturi diferite. Ca părinte, puteți să recomandați copilului o carte care pe dvs. v-a fascinat în copilărie, dar nu vă așteptați la aceeași reacție din partea copilului.

Dacă au teme de vacanță, cum credeți că ar trebui părinții să-i ajute să le rezolve astfel încât acestea să nu devină o povară?

De obicei nu se dau teme de vacanță.

Dacă totuși copilul a primit de la școală teme, vă sfătuim să nu începeți efectuarea acestora din primele zile de vacanță. Lăsați copilului un timp de câteva săptămâni pentru a se relaxa și pentru o detașare totală de activitățile școlare, apoi treptat amintiți-i că e timpul să mai exerseze câte puțin, pentru a nu uita ce a învățat anterior și pentru a-și asigura un start bun în anul școlar următor.

Aveți grijă să nu întrerupeți cele mai plăcute activități de vacanță pentru a-i impune copilului efectuarea temelor, ci alegeți momente în care observați că se cam plictisește, de exemplu în zilele ploioase sau când părinții sunt plecați și copilul e singur acasă.

Ce  metode alternative de învățare care să îmbine educația și jocul le-ați recomanda dvs. copiilor?

Se știe că celor mici le plac jocurile în mediul on-line și că în vacanță petrec mai mult timp în fața unui ecran decât ar fi făcut-o în timpul anului școlar. De aceea, profitați de această pasiune a copilului și oferiți-i posibilitatea să acceseze diferite platforme de învățare în cadrul cărora copilul învață jucându-se.

Vă recomand produsul educațional online ScoalaIntuitext.ro, pe care elevii mei o preferă.

ScoalaIntuitext.ro este un joc educațional on-line unde elevii aprofundează materia predată la școală și își dezvoltă creativitatea, gândirea, imaginația și istețimea, totul desfășurându-se sub formă de activități-joc interactive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *