Fiecare lecție contează
Ajută-ți copilul să înțeleagă la timp noțiunile noi
Adesea, atunci când se întâlnesc la școală, copiii noștri discută despre: serialele preferate de pe Cartoon Network, scorul obținut la jocul X, bonusurile obținute la jocul Y, Fortnite sau cele mai noi melodii scoase de 5Gang.
Știm, tematicile sunt ademenitoare, însă la ore ar fi bine să-și îndrepte atenția și către lecțiile noi predate de învățătoare, cu atât mai mult cu cât recuperarea materiei nu este chiar cea mai ușoară misiune de îndeplinit.
De aceea, fiecare lecție contează și fiecare noțiune nou predată e bine să fie înțeleasă la timpul ei. În caz contrar, recuperarea materiei poate fi un proces anevoios și pentru copii, și pentru noi, părinții.
„Se întâmplă adesea ca elevii să rămână în urmă la învățătură. Cauzele sunt variate, însă e important să spunem că absențele de la cursuri constituie una dintre cauzele majore ale rămânerii în urmă. Cel mai des întâlnit motiv pentru care un elev nu frecventează cursurile este îmbolnăvirea, urmată de recomandarea medicului de a nu frecventa școala pentru o perioadă de timp.
Cea mai problematică formă de rămânere în urmă la învățătură se manifestă atunci când copiii nu au capacitatea cognitivă de a înțelege materia de studiu, când au un grav deficit de atenție sau o slabă motivație pentru învățare“, susține Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar.
Noțiuni neînțelese. Recuperarea materiei
Și atunci, ce putem face când constatăm, poate ajutându-ne copilul la teme, că sunt noțiuni din urmă pe care acesta nu le stăpânește foarte bine? Cum își poate ajuta copilul să recupereze materia astfel încât să nu-i supraîncarce programul?
„Dacă părintele constată că există unele noțiuni pe care copilul nu le stăpânește și dorește să-l ajute pentru a recupera materia respectivă, o poate face devenind un partener jovial de învățare pentru copil, abordând cu deschidere problemele, propunând o activitate de recuperare distractivă, sub formă de joc, incitantă pentru cel mic, în care să fie folosite și aplicate noțiunile vizate.
Într-un asemenea tip de interacțiune cu părintele, învățarea devine mai ușoară, copilul o percepe ca pe un joc antrenant care îi face plăcere și îl relaxează.
În niciun caz copilul nu va fi apostrofat și culpabilizat pentru lipsurile sale“, este de părere specialistul în educație.
Învățarea online – eficientă și atractivă
Atunci când facem o activitate care ne place, când suntem relaxați și binedispuși, puterea noastră de concentrare și deschiderea către nou sunt la cote mari.
La fel se întâmplă și în cazul copiilor noștri. Dacă transformăm învățarea într-o activitate plăcută, cei mici nu vor mai refuza să învețe, să-și facă temele sau să realizeze un proiect special pentru CLR.
„Părerea mea este că produsele educaționale moderne, și aici mă refer la produsele digitale, sunt de un real folos elevilor zilelor noastre pentru exersarea unor noțiuni care sunt mai greu de înțeles sau pentru recuperarea rămânerilor în urmă la învățătură.
De exemplu, un copil care are dificultăți la memorarea tablei înmulțirii o va reține mult mai ușor dacă acasă exersează utilizând un joc pe calculator, care îi oferă o recompensă imediată pentru înmulțirile rezolvate în situațiile de joc.
De fapt copilul va învăța tabla înmulțirii fără efort, jucându-se, într-un context interesant și relaxant, mult mai plăcut decât acela în care e pus în situația de a repeta cu cartea în față.
În acest sens, pentru exersarea materiei parcurse la școală și pentru progrese în învățare, de un real folos le este elevilor mei platforma de învățare ȘcoalaIntuitext.ro. Jocurile logice, animațiile de predare, experimentele prezentate, sunt concepute pornind de la profilul copiilor de astăzi, care sunt pasionați de tehnologie și jocurile online“, declară cadrul didactic.
👍