Activitățile extrașcolare – Idei cool pentru copii isteți

Claudia Cojocea - Editor
activitati extrascolare
activitati extrascolare

Activitățile extrașcolare sunt la fel de importante ca lecțiile propriu-zise de la școală. Atunci când mergem cu copiii la grădina botanică, în parc sau la muzeu, cei mici sunt în afara cadrului formal al școlii și deci mai relaxați. În astfel de momente, ei sunt deschiși la tot ce este nou și învață mult mai ușor, din experiențe practice, noțiuni care altfel li s-ar putea părea mai greu de înțeles.

În timpul plimbărilor în parc pot observa caracteristicile unui anumit anotimp și pot descoperi o altfel de primăvară, proaspătă și mirosind a fericire, vara – ca un teatru de păpuși, toamna – o baladă veselă și tristă sau iarna cea albă și parfum ușor de scorțișoară.

 

La muzeu își pot imagina că sunt ei înșiși căpitani de oști sau exploratori neînfricați ai peșterilor reci și întunecate, la expozițiile de artă admiră culori, nuanțe, forme inedite și chiar în timpul unei excursii la munte copiii pot învăța mult mai ușor anumite noțiuni.

Ce abilități dezvoltă activitățile extrașcolare

Activitățile extrașcolare au rolul de a dezvolta competențele sociale, lucrul în echipă, colaborarea și comunicarea în rândul copiilor, integrarea în grup, spiritul de inițiativă, toleranța față de ideile celorlalți, deprinderea de a-și susține cu argumente punctul de vedere și de a critica constructiv – toate fiind atribute necesare oricărui om pentru reușita în viață. De aceea, activitățile extrașcolare îl ajută pe copil să dobândească aptitudini necesare pentru a se descurca în cele mai variate situații de viață.

 

Cele mai plăcute activități extrașcolare pentru copii sunt serbările cu tematică diversă, expozițiile cu lucrări realizate chiar de ei, vizitele la zoo, la grădina botanică, la muzee, excursii tematice, concursuri școlare, carnaval, întreceri sportive, activități de plantare și îngrijire a spațiului verde sau chiar flashmob-uri.

 

Copiii pot fi fericiți la școală

Când vine vorba de activități extrașcolare, cadrele didactice au de „susținut“ o adevărată probă de creativitate. În acest context, Iuliana Drăgan, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Nr. 96 din București, ne oferă câteva idei utile:

 

În acest semestru am vrea să desfășurăm un concurs școlar bazat pe resursele digitale oferite de platforma Școala Intuitext, având ca suport jocurile existente la secțiunea „Locul meu de joacă“, de la clasa I. Jocurile se bazează pe cunoștințele elevilor dobândite în cadrul lecțiilor, astfel fiind un bun prilej de exersare în contexte noi a cunoștințelor și de dezvoltare a unor competențe prevăzute în programa școlară. Ne ajută mult faptul că fiecare joc oferă un feedback imediat, concretizat prin afișarea punctajului obținut la finalizarea jocului. Astfel va fi foarte ușor să calculăm punctajul final și pentru a realiza clasamentul echipelor. Putem folosi în cadrul concursului jocurile următoare sau altele, la alegere:

 

  • Dispozitivele luminoase, pentru a exersa adunarea cu trei termeni;
  • Magazinul de vrăji, pentru a completa șiruri repetitive;
  •  Baloanele zburătoare, pentru a fixa cunoștințele despre rolul părților plantei;
  • Destinații de vacanță, pentru a forma cuvinte cu litere date;
  • Electrolum, pentru a repeta sursele de energie;
  • Curiozitate, pentru a consolida cunoștințele despre rolul organelor din corpul uman etc.

 
O altă activitate extrașcolară pe care o putem desfășura în acest semestru este un concurs de tipul „Cine știe câștigă“ bazat pe materialele de la secțiunea „Exploratorul vesel“. Concursul poate fi desfășurat individual, în perechi sau pe echipe. Constă în vizionarea unor materiale, cum ar fi:

     

  • Curiozități despre fluturi;
  • Iepurele de Angora;
  • Koala, o minune a naturii,
    urmată de o sesiune de întrebări, bazate pe aceste materiale, la care elevii trebuie să răspundă într-un timp limitat. La final se calculează scorul și se realizează clasamentul.

 

O altă activitate extrașcolară interesantă ar fi o vizită la Intuitext, pentru a satisface curiozitatea copiilor privitoare la modul în care sunt concepute activitățile de pe platforma Școala Intuitext și pentru a-i cunoaște pe specialiștii care se ocupă cu crearea jocurilor, testelor și a celorlalte materiale.

 

De asemenea, putem organiza, ca activitate extrașcolară, o expoziție cu lucrările copiilor cu tema «Personajele mele din Școala Intuitext», în care elevii să ilustreze personaje cu care ar dori să se întâlnească pe platforma de învățare, așa cum și le imaginează ei.“

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *