Părinții echilibrați cresc copii fericiți

părinții cresc copii fericiți

Părinții echilibrați cresc copii fericiți

Cine romantice, cadouri fără motiv, surprize emoționante, seri cu băieții, shopping cu fetele, maraton de seriale, nopți de board game-uri cu gașca, coafor, înot, tenis, SPA – toate dădeau un farmec deosebit anilor în care erați doar voi doi, un cuplu tânăr, cool, lipsit de responsabilități și inhibiții. Când nu vă plăcea atmosfera orașului vă urcați în mașină și în două ore erați la mare, fără pregătiri, doar voi și costumele de baie, „ce frumoasă e autostrada vara“, vă spuneați în vreme ce gândul vostru era deja pe plajă, în Vamă…

Când ați aflat că veți deveni părinți v-au dat lacrimile, ați plâns îmbrățișați minute bune (el mai puțin, deși fața schimonosită îl trăda că se abține), apoi v-ați desprins și fiecare s-a repezit către mobilul lui, „alo mamă, sunt însărcinată“ ai spus tu gâtuită de lacrimi, „Ana e gravidă“ a anunțat el scurt, bărbătește, încercând și mai tare să nu pară copleșit în fața alor lui. Și voiați copii fericiți!

Cele nouă luni au trecut ca acceleratul, fără să vă dați seama de nimic: el protector, tu alintată, controale regulate, nebunii alimentare (unele invocate ca pofte, altele pofte în toată regula), dureri de picioare, ecografia 4D „ce bine că e băiat“, pregătiri, hăinuțe, pătuț, nași, botez. Serile (încă) vă țineați în brațe la televizor, uneori îi cereai masaj pe spate, te alinta, își imagina mămos cum se va schimba viața voastră, fără ca unul dintre voi să conștientizeze cu adevărat ce înseamnă schimbarea.

Nașterea a decurs conform planului: doctorul, epidurala, neonatologul, copilul, alăptarea, spitalul, asistentele. În ziua externării erați din nou emoționați, doar că deja se instalase cumva teama. Ce vom face cu el acasă, cum ne vom descurca, vom ști să-l spălăm, să-i înțelegem plânsul?

În zilele următoare teama s-a risipit oarecum, dar asta pentru că-l vegheați cu rândul, fără să-l lăsați o clipă singur. Totul gravita în jurul lui, totul se întâmpla în funcție de el, viața voastră se topise în această ființă minusculă, fructul iubirii voastre (ce clișeu frumos!)… Mesele bebelușului, plimbările, băița de seară, toate umpleau ziua fără să vă dați seama când trec orele.

În timp, cinele romanticele, cadourile fără motiv, surprizele emoționante, serile cu băieții, shopping-ul cu fetele, maratonul de seriale, nopțile de board game-uri cu gașca, coaforul, înotul, tenisul, SPA-ul au fost înlocuite de treburile casnice și de responsabilitățile de părinți. Toate acestea duc la copii fericiți!

 

parenting

 

La început lucrurile s-au derulat natural, fără să vă dați seama de ce se întâmplă. Dar peste ani, când „nou-născutul“ și-a ales modelul de ghiozdan cu care urma să pășească în clasa I și cea mai distractivă platformă online de învățare, ați înțeles că ați uitat cumva de voi, de plăcerile și momentele voastre în care râdeați cu lacrimi, ca nebunii, fără motiv. Că n-ați mai stat îmbrățișați la film, că nu v-ați mai gândit unul la altul, că nimic, dar absolut nimic din viața voastră dinainte de copil n-a mai trecut granița în noua voastră viață.

Conștientizarea uitării a adus cu sine frustrare, nervozitate, învinuiri, uneori certuri, alteori nopți dormite spate în spate, ca într-un război rece.

Copilul e fericit dacă în casă e fericire. Dacă părinții îl învață dragostea față de el, dar și față de alții, dacă îi arată că el e important dar și că ei sunt, dacă râd împreună, dacă au grijă unii de alții și dacă transmit valori corecte, sănătoase. Dacă îi oferă jucării educaționale când e mic, și produse de învățare potrivite vârstei lui atunci când intră la școală, copilul se joacă și învață, se distrează și descoperă, iar părinții se pot bucura de un timp al lor, doar al lor.

Și-n plus, pentru o educație corectă pentru copii fericiți, adulții n-ar trebui să uite de cinele romanticele, cadourile fără motiv, surprizele emoționante, serile cu băieții, shopping-ul cu fetele, maratonul de seriale, nopțile de board game-uri cu gașca, coaforul, înotul, tenisul sau SPA-ul nici după ce devin părinți.

Alegeți în această iarnă să îmbinați tehnologia și jocurile online cu educația folosind produse de învățare inovatoare, special create pentru noua generație digitală de copii. Așa, de pildă, Școala Intuitext este platforma dedicată copiilor de clasa I, a II-a și a III-a, unde cei mici învață tot felul de lucruri interesante în timp ce se distrează jucând jocuri logice. Plecând de la ideea că învățarea poate fi cu adevărat plăcută, specialiștii Intuitext au conceput o lume în care, prin joc, copiii descoperă tot felul de curiozități și informații inedite, ce completează de minune tot ce învață la clasă și îl ajută la teme.

Vrei să descoperi toate surprizele Școlii Intuitext alături de copilul tău?

Buton Hai si tu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *