Recapitularea materiei în timpul vacanței de vară

De ce e importantă și ce greșesc părinții

Claudia Cojocea - Editor
Recapitularea materiei în timpul vacanței de vară

Suntem în plină vacanță de vară, în plin sezon al călătoriilor și al concediilor mult-așteptate. Dar cum mai bine de jumătate de vacanță s-a scurs, unii dintre noi se gândesc deja la temele de vacanță și la începutul anului școlar viitor.

Va fi copilul meu pregătit în septembrie? Își va reaminti materia sau a uitat exact noțiunile dificile, pe care le-a înțeles mai greu? – sunt doar câteva din întrebările pe care ni le punem în această perioadă noi, părinții.

Și nu greșim, pentru că exersarea materiei este foarte importantă. Copiii noștri, însă, refuză orice are legătură cu școala și ne amintesc mereu că sunt în vacanță, invocând nevoia de relaxare, de joacă și de deconectare.

Temele de vacanță impuse de părinți sau chiar de către unii profesori reprezintă, în această perioadă, o activitate mai puțin îndrăgită de copii. Evitați să impuneți reguli de vacanță de tipul «În fiecare zi trebuie să rezolvi … probleme din culegere».

Mai degrabă legați efectuarea unor calcule matematice de activitățile cotidiene de vacanță și astfel cel mic va răspunde cu plăcere solicitărilor dumneavoastră. De exemplu, îl puteți ruga pe copil să calculeze câți lei vă va costa benzina pe care o veți folosi în concediu, arătându-i pe harta turistică traseul de parcurs, marcând principalele orașe prin care veți trece și îi indicând prețul aproximativ al benzinei la pompă.

Astfel cel mic nici nu va realiza că scopul părintelui este de a-l pune să exerseze rezolvarea de probleme, ci se va simți util și important că va putea ajuta familia să-și planifice bugetul de vacanță , este de părere Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar.

Numeroși copii din clasele primare recapitulează materia școlară cu ajutorul produsului lor educațional preferat, ScoalaIntuitext.ro

După primele săptămâni de vacanță, atât de necesare copiilor pentru relaxare și pentru o detașare totală de activitățile școlare, e recomandat să le amintim treptat că e timpul să mai exerseze câte puțin, pentru a nu uita ce au învățat anterior și pentru a le asigura un start bun în anul școlar următor.

Aveți grijă să nu întrerupeți cele mai plăcute activități de vacanță pentru a-i impune copilului efectuarea temelor, ci alegeți momente în care observați că se cam plictisește, de exemplu în zilele ploioase sau când părinții sunt plecați și copilul e singur acasă.

De aceea, recapitularea materiei școlare e bine să se facă în mod plăcut, fără a fi asociată cu temele și fără a avea un caracter obligatoriu“, recomandă specialistul Intuitext în educație.

Învățare prin joc. Metoda preferată a copiilor din clasele primare

ScoalaIntuitext.ro este produsul educațional online special creat pentru copiii din clasele primare!

Având la bază conceptul de învățare prin joc, Scoalaintuitext.ro le prezintă copiilor materia școlară corespunzătoare fiecărei clase în parte sub formă de resurse educaționale ludice, foarte plăcute.

De aceea, atunci când se joacă, când accesează animațiile explicative, experimentele interactive de laborator sau jocurile de logică/ matematice, copiii noștri recapitulează, de fapt, toate noțiunile de la clasă.

Creierul școlarului mic este adaptat să absoarbă informație în contexte cu miză, cu feed-back rapid, cu reguli și elemente de predictibilitate, exact ca în jocuri, ca în mediile non-formale. Cine poate traduce conținuturile învățării în limbajul jocului este cu adevărat, profesor.

Restul sunt un fel de personal pentru livrări, ca la pizza. La vârsta școlii primare, jocul este în toi; plăcerea asumării unor roluri, a misiunilor, a provocărilor este una din caracteristicile-cheie ale dezvoltării intelectuale”, declară Oana Moraru, într-un interviu exclusiv pentru ScoalaIntuitext.ro.

În plus, cu ajutorul acestui produs educațional, și copilul tău…

  • înțelege noțiunile pe care nu le-a înțeles în timpul anului școlar;
  • exersează materia de la școală și rezolvă temele mai ușor;
  • își antrenează memoria, atenția și răbdarea;
  • își dezvoltă istețimea, agerimea și creativitatea;
  • se bucură de unul dintre cele mai educative jocuri online;
  • își antrenează mintea cu sudoku și șah;
  • învață primele noțiuni de programare.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *