Educația de azi îi pregătește pe copii pentru joburile viitorului?
Oamenii, roboții și lumea lor perfectă
Am fost de curând la o conferință de PR și Comunicare. Am ascultat oameni deștepți din industrie, mi-am lărgit viziunea, am adunat informații, am notat noutăți, m-am mirat de trenduri și evoluția lucrurilor, pe scurt, #iConnected. Dintre toate ideile grozave cu care am plecat de acolo, aș vrea să vă povestesc despre una anume. Poate nu vi se va părea rocket science, însă vă asigur că am să explic în scurt timp de ce am ales să vă povestesc fix despre asta.
Inteligența artificială și joburile viitorului
Între speakerii evenimentului a fost și cofondatorul unei companii – un start-up, dacă am reținut bine – care reprezenta în fapt o platformă de marketing conversațional. Pentru o relație bidimensională între client și brand, pentru fidelizare, pentru o mai bună interacțiune între consumator și produs, domnul respectiv ne-a prezentat „chatbotul“ – adică un soft ce realizează o interacțiune automatizată cu clienții. Cofondatorul acestei companii desena avantajele acestui tool, scoțând în evidență faptul că chatboții livrează mai rapid informațiile solicitate, conduc potențialii clienți mai subtil către diverse soluții oferite de compania cu pricina și, per total, fac o treabă mai eficientă (ca timp și costuri) decât o echipă de customer support formată din real people.
În acel moment, mi-am amintit de toate articolele citite în care se vorbea apăsat despre o industrializare de tip nou, în care multe domenii vor fi automatizate și multe activități vor trece din mâinile oamenilor în cele ale roboților. Automatizarea va cuprinde tot mai multe industrii și mulți dintre noi ne vom afla în situația de a preda ștafeta unor new comeri cu inteligență artificială.
Totuși, invazia mașinilor nu va veni peste noi ca un armagedon final, însă e bine să avem în vedere, încă din primii ani de școală ai copiilor noștri, faptul că ei trebuie pregătiți pentru joburile viitorului. Tot mai des în ultima vreme se vorbește despre abilitățile pe care copiii ar trebui să le dobândească în anii de școală și mai puțin despre educația cognitivă în sens pur restrictiv. Cu alte cuvinte, pe lângă lecții, teme, noțiuni abstracte, exerciții și probleme – toate cu beneficii incontestabile – e bine să avem în vedere și sănătatea emoțională a copiilor, abilitatea lor de a gestiona conflicte, situații stresante sau oameni dificili, asertivitatea, capacitatea de zice NU, de a-și exprima – civilizat – punctul de vedere, respectând totodată o opinie diferită.
Ați observat cât de greu le este oamenilor să facă față stresului sau conflictelor? Câți știu să-și stăpânească emoțiile negative? Să fie obiectivi, respectuoși, empatici, umani în definitiv?
În ultimii ani, în România a început să pătrundă această nevoie de dezvoltare personală – a adulților și copiilor deopotrivă – odată cu conștientizarea unor fenomene de tip bullying sau violență domestică.
Revenind la soft-urile futuriste și la inteligența artificială care vor domina zone vaste ale forței de muncă, e important să le oferim copiilor noștri o educație corectă, bazată pe cunoștințe solide și abilități sociale ferme. Pentru a le forma o atitudine pozitivă în raport cu școala, pentru a le încuraja curiozitatea, dorința genuină de cunoaștere, gândirea critică și capacitatea de a face legături eficiente între ideile și cunoștințele dobândite, îi putem ajuta oferindu-le instrumente inteligente de învățare.
Create în acord cu profilul elevilor de astăzi, îmbinând metode moderne și având în vedere cercetări recente în domeniul educației și psihologiei copiilor, specialiștii INTUITEXT în educație au creat un site inedit, deosebit în România.
Școala Intuitext este un produs de învățare online destinat copiilor din clasele I, a II-a și a III-a, ce conține materia predată la toate disciplinele prezentată sub formă de jocuri educaționale, filmulețe de predare asemănătoare desenelor animate sau experimente interactive.
Avantaje – Accesând resursele educaționale concepute de specialiștii Intuitext în educație – jocuri de logică, filmulețe de predare sau experimente inedite – copiii…
• înțeleg noțiunile dificile predate la clasă.
• își formează o atitudine pozitivă în raport cu școala și astfel își vor rezolva temele ușor.
• în plus, Școala Intuitext ajută la dezvoltarea de soft skills: răbdare, atenție, motivație sau înțelegerea și controlul emoțiilor.
Dezavantaje – Odată ce explorează cele 5 insule educaționale disponibile pe site-ul Școala Intuitext, cei mici sunt în pericol de a deveni… mari exploratori.
• vor fi curioși
• vor dori să știe cât mai multe despre lumea înconjurătoare
• vor avea curajul să încerce din nou și din nou până vor reuși
• nu vor fi dispuși să renunțe la aventura cunoașterii nici măcar în vacanță.