Ghid metodic. Ce este lectura explicativă și care este algoritmul de aplicare?
Ce este lectura explicativă?
Lectura explicativă reprezintă un complex de metode care îmbină conversația, explicația, demonstrația, povestirea și jocul de rol, având scopul de a facilita înțelegerea unui text.
Această metodă ajută elevii să învețe să extragă sensul informațiilor dintr-un text și să le interpreteze corect. Metoda este de bază în ciclul primar și presupune citirea textului cu explicații aferente, având drept scop înțelegerea corectă a conținutului.
În cadrul lecturii explicative, învățătorul și elevii alternează citirea cu dialogul explicativ, cu feedback constructiv în timp real. Aceasta este cea mai eficientă metodă de abordare a textelor literare la clasele primare, fiind mai mult decât o simplă lectură.
Obiectivul principal al lecturii explicative este formarea capacității elevilor de a se orienta într-un text și de a-l înțelege.
Exemplu de exercițiu după textul „Râde castanul”, Emilia Căldăraru

Algoritmul de aplicare a lecturii explicative
Lectura explicativă are un set de etape succesive, cu rol definit în procesul de înțelegere a textului.
Etapa 1: Pregătirea pentru lectură – Se vor desfășura activități de captare a atenției și de trezire a interesului elevilor. Se introduce vocabularul specific pentru a facilita înțelegerea textului.
Învățătorul poate apela la o scurtă conversație introductivă pe tema textului (pornind de la experiențele copiilor sau de la elemente familiare lor) ori la prezentarea unor imagini sugestive legate de subiect.
Etapa a 2-a: Lectura integrală a textului – Se poate realiza prin citirea model a profesorului sau citirea individuală a elevilor. În cazul textelor mai dificile, este recomandată citirea în clasă pentru a sprijini interpretarea corectă.
Lectura model are un rol important: modul expresiv în care citește învățătorul captează atenția copiilor și le transmite tonul emoțional al operei. Elevii mici pot ajunge chiar să îndrăgească sau să deteste anumite personaje în funcție de intonația și interpretarea pe care le-o dă învățătorul la citire.
Etapa a 3-a: Lectura pe fragmente și explicarea vocabularului – Se identifică și se explică cuvintele necunoscute, iar textul este împărțit în secțiuni pentru a facilita înțelegerea. Învățătorul alege un fragment (o propoziție, un paragraf, o strofă etc., în funcție de text) și îl recitește sau cere unui elev să îl citească.

Imediat după lectură, are loc discuția explicativă pe marginea celor citite: se clarifică cuvintele necunoscute sau expresiile dificile apărute și se verifică înțelegerea conținutului.
Etapa a 4-a: Analiza textului și evidențierea ideilor principale – Se discută despre semnificațiile textului și se extrag ideile esențiale. Se poate apela la întrebări de tipul „Ce s-a întâmplat? Cine este implicat în acțiune? De ce a făcut personajul așa?” etc.
Elevii formulează răspunsuri și discută anumite aspecte ale celor citite. Învățătorul îi ghidează apoi spre formularea pe scurt a ideii principale a fragmentului.
Etapa a 5-a: Repovestirea și caracterizarea personajelor (unde este cazul): Elevii refac firul narativ, consolidând astfel înțelegerea textului. Învățătorul reface firul evenimentelor împreună cu elevii.
Etapa a 6-a: Recitirea integrală a textului: Pentru a clarifica și fixa cunoștințele dobândite, se recapitulează planul de idei. În clasă începe o discuție generală despre mesajul sau morala textului. Elevii învață să își exprime opinii proprii despre text, ceea ce transformă lectura într-un dialog stimulativ.

Etapa a 7-a: Memorarea sau dramatizarea (dacă este necesar): Se aplică în special la textele lirice sau dramatice pentru a dezvolta expresivitatea elevilor.
Etapele menționate mai sus, adaptate vârstei și tipului de text lecturat, reprezintă scheletul lecției de lectură explicativă, ce asigură receptarea treptată și temeinică a mesajului textului.
Aplicarea metodei în funcție de tipul textului
Aplicarea lecturii explicative poate varia în funcție de natura textului ce urmează a fi citit. Acesta poate fi literar sau nonliterar. Principiile rămân aceleași, dar accentul se deplasează pe anumite puncte specifice fiecărui tip de text.
Texte literare epice: Analiza textului se face prin citirea integrală și fragmentară, explicarea vocabularului, extragerea ideilor principale și caracterizarea personajelor.
În cazul povestirilor, basmelor, legendelor sau altor texte epice, lectura explicativă pune accent pe clarificarea firului narativ (succesiunea evenimentelor), înțelegerea personajelor și a relațiilor dintre ele.
Planul de idei este foarte important, deoarece elevii vor creiona schița acțiunii, care îi ajută să recapituleze povestea.
Recomandări: Învățătorul poate implementa elemente de dramatizare pentru a însufleți și mai mult activitatea. Dialogurile personajelor pot fi citite pe roluri de către elevi.
De asemenea, învățătorul poate apela la predicție, oferindu-le elevilor oportunitatea de a emite ipoteze despre ce s-ar putea întâmpla în continuare. Astfel, aceștia devin activ implicați în desfășurarea acțiunii.
Texte lirice: Recitare model, analiză stilistică, evidențierea figurilor de stil și exprimarea emoțiilor transmise de poet. Învățătorul poate începe printr-o lectură expresivă a poeziei, evidențiind ritmul, rima și intonațiile potrivite, pentru a transmite copiilor muzicalitatea și tonul afectiv al versurilor.
Întrebări pe care le pot adresa învățătorii după lectură:
- Ce sentimente exprimă poetul?
- Ce imagine a naturii sau vieții transmite?
- Despre ce credeți că vorbește poetul în creația sa?

Marele avantaj al lecturii explicative a unui text liric este că îi ajută pe elevi să trăiască și să înțeleagă ideile și imaginile artistice, limitând decodarea mecanică.
Texte nonliterare: Conversație introductivă pe tema textului, explicarea termenilor tehnici, analiza cauză-efect și recitirea pentru înțelegerea detaliată. Metoda ajută la fixarea cunoștințelor. Elevii vor reține mai ușor datele, conceptele și un mod facil de aplicare a informațiilor.
Beneficiile lecturii explicative
Această metodă îi ajută pe elevi să dezvolte abilități esențiale de învățare, cum ar fi:
- Capacitatea de a înțelege și sintetiza informațiile.
- Dezvoltarea gândirii critice și analitice.
- Îmbunătățirea exprimării orale și scrise.
- Creșterea interesului pentru lectură și învățare activă.
Prin aplicarea corectă a algoritmului, lectura explicativă devine un instrument valoros în educația primară, sprijinind elevii în formarea unei baze solide pentru învățare autonomă. În același timp, elevii își dezvoltă o serie de competențe-cheie în domeniul lecturii și nu numai.
Lectura explicativă îi formează pe elevi ca buni cititori, atât tehnic, cât și interpretativ. Învățătorii creează o premisă pentru formarea unor adulți cultivați, cu pasiune pentru lectură și descoperirea unor lucruri noi.
Bibliografie:
- Norel, Mariana, Strategii didactice pentru dezvoltarea competențelor de lectură în ciclul primar, Institutul de Științe ale Educației, 2019
- Norel, M., Lectura explicativă în dezvoltarea gândirii critice la elevii din ciclul primar. Editura Universității din București, 2015
- Bărbulescu, G. & Beșliu, D., Metodica predării citirii, Editura Didactică și Pedagogică, 2005
- Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearca, Anita Dulman, Crenguța Alexe, Otilia Brebenel, Manual Comunicare în Limba Română, clasa a II-a, Editura Intuitext, 2023
- Leslie Anne Sacks, Strategii de dezvoltare a gândirii critice pentru toate disciplinele şcolare, Ghidul 2, Editura Pro Didactica, 2002, (abcteach.com)
- Strategii didactice pentru dezvoltarea competențelor de lectură în ciclul primar, Institutul de Științe ale Educației, 2019 (ISSUU.com)