Înveți bine în I-IV, vei învăța bine și în V-VIII

Importanța primilor ani de școală

Claudia Cojocea - Editor
Înveți bine în I-IV, vei învăța bine și în V-VIII
Înveți bine în I-IV, vei învăța bine și în V-VIII

Primii ani de școală sunt foarte importanți. Am auzit acest lucru de nenumărate ori, încât, pentru unii dintre noi, cuvintele și-au pierdut din însemnătate.

Adevărul este, totuși, acela că în primii ani de școală nu se pun doar bazele educației academice, dar se și formează atitudinea copilului în raport cu școala. Altfel spus, copiii noștri vor îndrăgi – sau nu! – școala, vor dori – sau nu! – să înveți și vor fi curioși – sau nu! – să descopere, să afle, să știe.

Dacă vă întrebați care ar fi noțiunile cele mai provocatoare pentru copiii noștri, Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar, ne oferă câteva indicii.

La matematică, în primele clase, elevii întâmpină dificultăți la rezolvarea problemelor cu mai multe operații, iar mai târziu cu rezolvarea problemelor tipice. De asemenea, au probleme la aflarea unui număr necunoscut la adunare, scădere înmulțire sau împărțire. La clasele a III-a și a IV-a, numerele fracționare pun adesea în dificultate pe unii dintre copii.

La limba română scrierea creativă este de departe cea mai dificilă pentru elevi. De asemenea, ortografierea corectă a cuvintelor și folosirea corectă a semnelor de punctuație constituie probleme pentru unii dintre școlarii mici. Pentru cei mai mari elementele de gramatică a limbii române îi pun uneori în dificultate.”

Din fericire, în ultima perioadă noi, echipa Intuitext, am realizat o serie de studii și cercetări, fiind conștienți de două aspecte esențiale:

  • Prin joc, copiii înțeleg mai bine materia școlară și sunt mai deschiși să învețe.
  • Dacă în clasele primare elevii parcurg conștiincios materia, în gimnaziu le va fi mult mai ușor să înțeleagă toate lecțiile noi.

Astfel, pentru a le veni în ajutor celor mici, am creat ScoalaIntuitext.ro, un produs educațional în care materia școlară este prezentată în mod ludic și atractiv. Astfel, prin jocuri educaționale, animații explicative sau experimente interactive, copiii noștri exersează zilnic pentru școală, își formează o cultură generală bogată și astfel își rezolvă temele mai ușor.

Părerea mea este că produsele educaționale moderne, și aici mă refer la produsele digitale, sunt de un real folos elevilor zilelor noastre pentru exersarea unor noțiuni care sunt mai greu de înțeles sau pentru recuperarea rămânerilor în urmă la învățătură.

De exemplu, un  copil care are dificultăți la memorarea tablei înmulțirii o va reține mult mai ușor dacă acasă exersează utilizând un joc pe calculator, care îi oferă o recompensă imediată pentru înmulțirile rezolvate în situațiile de joc. De fapt copilul va învăța tabla înmulțirii fără efort, jucându-se, într-un context interesant și relaxant, mult mai plăcut decât acela în care e pus în situația de a repeta cu cartea în față.

În acest sens, pentru exersarea materiei parcurse la școală și pentru progrese în învățare, de un real folos le este elevilor mei platforma de învățare ȘcoalaIntuitext.ro. Jocurile logice, animațiile de predare, experimentele prezentate sunt concepute pornind de la profilul copiilor de astăzi, care sunt pasionați de tehnologie și jocurile online”, este de părere specialistul în educație.

În plus, dacă în primii ani de școală se pun baze solide iar copiii nu rămân cu noțiuni neînțelese pe deplin, atunci și în gimnaziu evoluția lor academică va continua în mod firesc, cu cele mai bune rezultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *