Începerea școlii – Ce vor copiii să știe părinții lor

copil_citand

Începerea școlii – Ce vor copiii să știe părinții lor

Duminică seara, părinții se agită robotic prin casă, fără să aibă o țintă precisă. Cel puțin lui așa îi pare. L-au lăsat să se joace pe calculator mai mult decât de obicei doar ca să-și poată ei termina treburile. Telefoanele sună, mama răspunde, vorbește apăsat, schimbă frecevențele într-un mod aiuritor și trece brusc de la un râs isteric la vorbe șoptite, zâmbind a vinovăție. Andrei se întreabă dacă prietena mamei lui pricepe ceva. El unul … nu.

Știe că mâine începe școala și, pe lângă agitația din casă, el însuși e destul de neliniștit. Gata cu dormitul până la 9, cu micul dejun târziu, ieșitul în parc dimineața și seara, gata cu marea, cu muntele, cu invitațiile la bunicii prietenilor lui de la bloc. Mai ales de bunica lui Victor îi pare rău. Acolo, în Vrancea, în satul Tichiriș, cireșele sunt atât de bune… și prunele, și roșiile de grădină, și bureții pe care îi căutau prin pădure răscolind frunzele maronii de stejar. Cum îi plăcea să-i mănânce fripți pe plita din bucătăria de vară! …

Mâine începe școala și gândul îi strânge stomacul ca într-un clește mic, de plastic. Andrei știe că nu e singurul nemulțumit de asta. Și Victor, și Radu i-au spus că se tem de clasa I, dar măcar nu vor mai fi cei mai mici din școală. „Vin bobocii de la Pregătitoare“, a râs Radu fără să știe exact ce înseamnă boboci. Flori, fete sau băieți?

 

Andrei oftează repetat și își plimbă ochii de la un părinte la altul. Ar vrea ca această după-amiază să fie altfel. Ar vrea ca mami și tati…

  • Să se organizeze din timp, fără să înghesuie totul cu o seară înainte de începerea școlii. Terminarea vacanței îl neliniștește destul de mult și i-ar prinde bine ca mama ori tata – sau amândoi, mai bine – să stea cu el, să vorbească, să se uite împreună la desene sau să joace „Nu te supăra, frate“. Chiar fără să-l lase pe el să câștige intenționat.
  • Să vorbească mai mult cu el și să-i explice care e exact povestea cu șoala. Ce reguli sunt, ce ar trebui el să facă și mai ales când poate să se joace cu colegii de clasă fără ca „doamna“ să-i arunce priviri mustrătoare. Și-ar dori să știe cum erau ei în primii ani de școală, cât de temători sau entuziasmați erau și mai ales ce le zicea bunica ca să-i liniștească.
  • Să petreacă mai mult timp cu mami și cu tati, mai ales acum, la început. Știe că tata pleacă adesea în delegație, iar mama încearcă să nu rămână peste program, dar tot i se pare că stă prea mult timp printre străini. Măcar de-ar putea să se joace mai mult cu părinții seara, după serviciu… La școală adulții sunt destul de serioși, iar el are nevoie de afecțiunea lui mami și tati.
  • Să-l înțeleagă că această schimbare îl neliniștește și poate avea un comportament mai dificil până se acomodează. Și în loc de „ce-i cu tine, ce-ți lipsește“ să-l întrebe blând dacă are vreo problemă despre care ar vrea să vorbească.
  • Să aibă și el acces la jocuri educaționale cum au unii colegi de clasă. I-a auzit vorbind în recreație că scoalaintuitext.ro e locul în care înveți cu plăcere, jucând jocuri logice și uitându-te la filmulețe interactive „fan-tas-ti-ce“. Așa i-a zis Andreea. Și Andreea nu minte, i-a spus odată că e drăguț și el știe că ăsta e adevărul. În plus, cică aici găsești o lume minunată în care te așteaptă trei prieteni – Griny, Cromin și Flop – și ei îl vor însoți în aventura cunoașterii. Ar vrea și el în aventura cunoașterii și cum s-ar mai distra în Clubul Isteților!

Buton Hai si tu

 

Dacă ar ști mami și tati toate astea, ce bine ar fi. Dar, stai! Ce-ar fi să le zică acum? Ce pregătiri fac ei acolo, de parcă ar urma să plece 3 luni pe lună?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *