Ghid metodic: Învățarea profundă a adunării nr. naturale 0-100 prin sarcini de lucru bazate pe taxonomia lui Bloom

Importanța taxonomiei lui Bloom pentru dezvoltarea unei competențe specifice

Emilia Paraschiv

Pentru a sprijini elevii de clasa I să învețe profund și de durată „Adunarea numerelor până la 100, cu și fără trecere peste ordin”, competențele specifice 1.4 și 1.6, propunem activități de exersare bazate pe taxonomia lui Bloom. 

Am identificat în cartea „Ce face un profesor bun de învățământ primar” de Gipps și colaboratorii săi,  strategii didactice pentru învățarea și exersarea diferențiată, pe care le-am adaptat pentru o lecție de matematică și explorarea mediului, clasa I.

Acestea permit fiecărui elev să învețe în ritmul său și în modul care i se potrivește cel mai bine, prin sarcini diferențiate.

Structura lecției:
  1. Captarea atenției – 5 minute:
  • Începem lecția cu toți elevii așezați pe covor într-un cerc sau în bănci, dacă e posibil, acestea să fie aranjate în semicerc;
  • Cadrul didactic prezintă 2 planșe diferite, una cu exerciții mai simple (15 + 4) și alta cu exerciții mai dificile (24 + 18);
  • Cu un ton energic și umoristic, acesta explică sarcinile de lucru, captând atenția elevilor. Oferim o opțiune suplimentară pentru cei mai avansați: adăugarea lui 10 la rezultatele existente, dacă termină mai repede.
  1. Exersarea în clasă – 35 de minute:

Grupuri diferențiate: Elevii au fost împărțiți în funcție de nivelurile lor de cunoștințe și abilități:

1) Grupul Furnicuțelor format din elevii care știu să rezolve adunări fără trecere peste ordin, dar au dificultăți la rezolvarea celor cu trecere peste ordin (nivelurile cunoaștere, înțelegere și aplicare din taxonomia lui Bloom)

2) Grupul Albinuțelor format din elevii care știu să facă adunări cu trecere peste ordin și pentru care obiectivul este să îi învățăm să rezolve probleme aritmetice folosind această operație (nivelurile analiză și evaluare din taxonomia lui Bloom

3) Grupul Fluturilor format din elevii care știu să rezolve probleme folosind adunarea cu trecere peste ordin, dar obiectivul este să îi învețe sa creeze probleme care se rezolvă prin această operație (nivelul creare din taxonomia lui Bloom).

Suport individualizat: Cadrul didactic circulă printre elevi pentru a oferi sprijin specific:

  • întreabă elevii cum au rezolvat exercițiile, pentru a înțelege raționamentele lor;
  • folosește materiale concrete, cum ar fi cuburile de numărat, axa numerelor sau blocurilor de 10, pentru cei care au dificultăți;
  • încurajează elevii să identifice tipare matematice, cum ar fi 3 + 4 = 7 și 13 + 4 = 17, pentru a dezvolta gândirea logică.
3. Reflecția – 10 minute
  • Cadrul didactic reunește clasa pe covor sau în băncile aranjate în semicerc și recapitulează cu rol de retenție dificultățile întâmpinate de elevi pe parcursul lecției:
    • scrie pe tablă câteva exemple similare și îi invită pe elevi să ofere soluții;
    • discută cu elevii despre tiparele identificate în adunări;
    • elevii primesc laude și încurajări pentru munca depusă.

Adaptări făcute de cadrul didactic:

  • Diferențierea activităților: Fișele de lucru sunt adaptate pentru niveluri diferite de dificultate. Elevii sunt încurajați să folosească metode concrete, cum ar fi cuburile de numărat, bețișoarele, pietricelele, castanele pentru a vizualiza problemele;
  • Sprijin individualizat: Profesorul a lucrat direct cu elevii care aveau dificultăți;
  • Implicarea activă: Activitățile au fost interactive, profesorul a adresat întrebări deschise și a oferit exemple pentru a stimula gândirea critică.

Descoperiți și scenariile de lecții concepute de specialiștii în educație de la Școala Intuitext pentru Matematică și Explorarea Mediului și Matematică cu activități de învățare și exersare bazate pe taxonomia lui Bloom!

Bibliografie :
  1. Gipps, Caroline, McCallum, Bet, Hargreaves, Eleanore, What Makes a Good Primary School Teacher? Expert Classroom Strategies, Taylor & Francis e-Library, 2001.
  2. Anderson, Lorin, Krathwohl, David, A Taxonomy for Learning, Teaching, and Assessing: A Revision of Bloom’s Taxonomy of Educational Objectives. Longman, 2001.
  3. Scenarii de Lectii Scoala Intuitext: https://platforma.scoalaintuitext.ro/digital-lesson/view-teachers-digital-lessons
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *