Joaca de-a…. școala!

Când doi se joacă, amândoi câștigă

Claudia Cojocea - Editor
Joaca de-a scoala
Joaca de-a scoala

Știți expresia „cu școala nu e de joacă/ glumă“? Dar în definitiv, de ce n-ar fi de joacă sau cum ar trebui să fim atunci când vine vorba de școală?

Desigur, înțelegem bine la ce se referă îndemnul de mai sus, însă studiile de specialitate din ultimii ani au dezvăluit rolul esențial pe care jocul îl are în procesul de învățare. La vârste mici, și nu numai, aspectul ludic este foarte important și motivator, din mai multe puncte de vedere.

Când se joacă, copiii sunt…
  • Relaxați – pentru că se simt în siguranță și desfășoară o activitate benevol, neconstrânși sau forțați de obligații ori responsabilități. Prin definiție jocul este o activitate de timp liber, plăcută, lipsită de reguli care limitează sau îngrădesc creativitatea.
  • Concentrați 100% – atunci când sunt implicați în activități pe care le aleg din proprie inițiativă, copiii sunt în totalitate atenți.
  • Deschiși către cunoaștere – prin joc, copiii își dezvoltă creativitatea, capacitatea de a găsi soluții apărute în diverse situații, atenția, răbdarea și abilitatea de a lucra în echipă.

Pentru copiii noștri, atât de fascinați de dinamica mediului online, avem nevoie de multă creativitate și imaginație atunci când vine vorba de învățare. Pentru a apropia informația de ei și a-i încuraja să privească învățarea „cu ochi buni“, e recomandat ca materia școlară să le fie transmisă într-un mod plăcut.

Jocul își găsește locul în orice lecție. Elementele de joc se află presărate și îmbinate printre elementele de învățare pentru a face învățarea mai plăcută și a elimina oboseala. De multe ori elevii mei constată cu regret cât de repede trec orele de curs când activitățile de învățare conțin elemente ludice, care sunt preferatele lor.

Educația în școală nu se mai poate face doar cu tabla, creta și o planșă didactică. Animațiile, experimentele, explicațiile, filmele didactice, jocurile interactive conținute de softurile educaționale reprezintă viitorul, ele dovedindu-și eficiența în învățare“, este de părere Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar.

Apropo de învățare online, ScoalaIntuitext.ro este un produs educațional online special pentru copiii din clasele primare, care promovează învățarea prin intermediul jocurilor logice, al experimentelor inedite sau al unor filmulețe amuzante.

 Cât de utile sunt astfel de produse pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor din clasele primare?

 Astfel de materiale sunt vitale pentru un învățământ de calitate întro școală a secolului în care trăim, când digitalizarea a pătruns rapid în orice domeniu al vieții noastre. Noi, cadrele didactice trebuie să eliminăm conservatorismul, care încă ne mai încearcă, și să privim înainte spre metode interactive de predare, specifice erei digitale.

Activitățile de învățare (pentru elevi, dar și pentru părinți) propuse de Școala Intuitext sunt pe placul meu deoarece sunt originale, de calitate, relevante, frumos prezentate, foarte instructive“, este de părere specialistul Intuitext.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *