LECȚIE ONLINE: Fenomene ale naturii: ploaie, ninsoare, vânt, fulger, tunet

Științe ale naturii, clasa a III-a

Claudia Cojocea - Editor
LECȚIE ONLINE: Fenomene ale naturii: ploaie, ninsoare, vânt, fulger, tunet.

(Lecția online „Fenomene ale naturii: ploaie, ninsoare, vânt, fulger, tunet” este realizată special pentru ScoalaIntuitext.ro de Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar)

Așa cum ai învățat, apa circulă în natură având stări de agregare diferite: lichidă, gazoasă și solidă. Niciun strop de apă nu se pierde, ci se transformă dintr-o stare de agregare în alta.

Vrei să ştii cum se formează precipitațiile?

Când norii iau contact cu straturi mai reci de aer din atmosferă, vaporii de apă din care sunt constituiți se condensează, transformându-se în picături. Când picăturile devin prea mari și norii nu le mai pot susține, acestea cad pe sol sub formă de ploaie.

(foto: www.blingee.com)

Ca să înțelegi mai bine fenomenul, mergi la bucătărie când mama gătește și observă picăturile de apă care se formează pe capacul oalei care fierbe. Aburul care iese din oală se condensează pe capacul rece și se transformă în picături, ca o ploaie în miniatură.

Dacă picăturile de ploaie întâlnesc, în căderea lor spre sol, straturi de aer foarte reci, se solidifică și cad sub forma unor bucăți mici de gheață. Acest fenomen se numește grindină. Grindina se produce de obicei în timpul verii și este dăunătoare culturilor agricole, deoarece distruge plantele.

(foto: www.realitatea.net)

Dacă norii întâlnesc straturi de aer extrem de reci, vaporii se transformă în mici cristale de gheață care formează fulgii de zăpadă. Aceștia cad pe sol sub formă de ninsoare. Ninsoarea este specifică anotimpului iarna.

(sursa: Capital)

Uneori precipitațiile sunt însoțite de alt fenomen numit vânt. În timpul iernii vântul puternic spulberă zăpada și o depune sub formă de troiene. Acest fenomen se numește viscol. Alteori, în timpul verii, când se apropie ploaia, vântul bate cu atâta putere încât poate rupe crengile copacilor. Acest fenomen se numește furtună.

( foto: ANM)

Ce este vântul? Vântul reprezintă mișcarea maselor de aer dintr-o zonă mai rece spre o zonă cu aer mai cald.

Cum se produce el? Soarele încălzește masele de aer, dar razele lui nu distribuie căldura în mod egal pe suprafața Terrei. Masele de aer încălzite, fiind mai ușoare, se ridică în atmosferă și aerul rece le ia locul. Vântul este cu atât mai puternic cu cât masele de aer se deplasează mai rapid. Adierile ușoare ale vântului, numite briză, arată că Soarele nu a încălzit prea puternic masele de aer și înlocuirea lor se face mai lent.

Pentru a înțelege cum se mișcă masele de aer în atmosferă, privește schema următoare și descoperă cum aerul circulă similar într-o cameră încălzită de un radiator (calorifer).

(imagine: www. wordpress.com)

Uneori vara plouă cu fulgere și tunete.

Fulgerul este o descărcare a electricității acumulate de norii de furtună. Se produce atunci când baza norilor se încarcă cu sarcini electrice diferite.

Trăsnetul este o descărcare electrică între nori de furtună încărcați electric și pământ. Producerea unui trăsnet este însoțită de fulger și tunet.

Trăsnetele sunt periculoase pentru om și celelalte viețuitoare, de aceea se recomandă se ne adăpostim în casă când are loc o furtună cu descărcări electrice. Clădirile sunt echipate cu paratrăsnete, niște dispozitive care ne apără de pericolul reprezentat de trăsnet. Nu este recomandat să ne adăpostim sub copaci, deoarece aceștia sunt loviți adesea de fulgere.

Tunetul este zgomotul produs de descărcarea electrică care are loc în timpul fulgerului.

Așadar, fulgerul și tunetul se produc concomitent, dar noi observăm întâi fulgerul și după un timp auzim tunetul, deoarece viteza luminii este mult mai mare decât viteza sunetului. Cu cât acest timp este mai scurt, cu atât descărcarea electrică este mai aproape.

Exerciții:

  1. Scrie în casete A pentru enunțurile adevărate și F pentru cele false:

2. Rezolvă rebusul următor:

               A – B: Picături de apă care cad din nori.

  1. Se găsește în natură sub forma celor trei stări de agregare: lichidă, solidă și gazoasă.
  2. Descărcare a electricității acumulate de norii de furtună.
  3. Cad fulgi de zăpadă.
  4. Fenomenul de mișcare a maselor de aer dintr-o zonă mai rece spre o zonă cu aer mai cald.
  5. Precipitații sub formă de gheață în timpul verii.
  6. Zgomotul emis de fulger.

3. Calculează la ce distanță s-a produs un trăsnet, știind că viteza sunetului este de aproximativ 330 metri pe secundă, iar timpul scurs între fulger și tunet este de 10 secunde. Dar dacă timpul este de numai 2 secunde?

3 comentarii la „LECȚIE ONLINE: Fenomene ale naturii: ploaie, ninsoare, vânt, fulger, tunet”
  1. Lecțile on-line sunt educative pentru copii şi îi fac mai deştepţi 💕💗👍👌✌💞🍉🍒🍊🍋🍐🍇🌹

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *