LECȚIE ONLINE: Tipuri de transformări ale materiei – condensarea
Științe ale naturii, clasa a III-a
(Lecția online „Tipuri de transformări ale materiei – condensarea” este realizată special pentru ScoalaIntuitext.ro de Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar.)
În lecția de azi vom învăța despre un fenomen des întâlnit în natură.
Ai observat cum arată oglinda din baie după ce ai făcut un duș fierbinte?
O peliculă de apă s-a depus pe geamul oglinzii și picături mai mari de apă încep să se scurgă. Oare din ce cauză? Ce fenomen a avut loc?
La contactul cu oglinda rece, aburul cald din baie se depune pe geamul oglinzii și se transformă în mici picături de apă. Așadar, vaporii de apă se condensează pe suprafața rece a oglinzii.
Condensarea este fenomenul de transformare a unui corp gazos într-un corp lichid.
Fenomenul invers condensării este vaporizarea. Corpurile lichide se vaporizează fiindcă se încălzesc. Prin condensare corpul gazos pierde căldura absorbită la vaporizare.
Temperatura la care un corp gazos începe să se transforme în lichid se numește punct de condensare.
Transformarea materiei datorată fenomenului de condensare poate fi observată în mediul înconjurător și în următoarele situații:
- Vaporii de apă se condensează pe capacul oalei care fierbe pe aragaz și revin în oală sub formă de picături de apă.
- Apa în stare gazoasă, care formează norii, se condensează când întâlnește în atmosferă straturi reci de aer și se transformă în picături care, apoi, cad pe sol sub formă de ploaie.
- În diminețile răcoroase de vară, vaporii de apă se condensează pe frunzele reci ale plantelor formând roua.
- Iarna, vaporii de apă din cameră se condensează pe geamul rece al ferestrelor.
- Tot în anotimpul iarna, la intrarea de afară într-o cameră încălzită, persoanele care poartă ochelari observă că vaporii de apă din încăpere se condensează pe lentilele reci ale ochelarilor.
Aplicații:
- Aranjează următoarele silabe astfel încât să obții denumirea a două transformări ale materiei, care sunt fenomene inverse.
den re va con re sa za ri po
2. Descrie alte situații, în afara celor arătate mai sus, în care ai observat fenomenul de transformare a unui corp gazos într-un corp lichid.
3. În butelia de aragaz se află un corp lichid. Cum îți explici că din ea iese un corp gazos la deschiderea robinetului?
4. Realizează un desen cu o situație în care ai observat fenomenul de condensare.
Frumos explicat!
Multumesc!