Lecții înțelese ușor și teme fără probleme?

Claudia Cojocea - Editor

copil_la_tabla

Da, iată cum pot învăța copiii cu adevărat cu plăcere

 

În anii de grădiniță, copiii privesc cu admirație spre amicii lor mai mari, deja elevi, și așteaptă cu emoție ziua în care vor da Grupa Mare pe Clasa I. Oricât ar fi de mândri să fie elevi și oricât de curioși ar fi să descopere toate tainele vieții de școlar, când sunt mici, copiii au probleme de atenție și răbdare.

Pentru micii exploratori, e o provocare să fie atenți în bănci minute bune la rând, să nu vorbească cât le predă învățătoarea, să nu se joace, să nu se foiască, „să scrie frumos“ și să aibă suficientă răbdare încât să desfășoare, conștiincios, toate activitățile de la clasă.

„Aspectul ludic al învățării este foarte important și motivator“

În caz contrar, urmările sunt, de fiecare dată, aceleași: copiii nu înțeleg lecțiile predate și, ca atare, vor refuza să-și facă temele propuse pentru acasă, determinând astfel un val imprevizibil de emoții negative, atât în cazul lor, cât și al părinților lor. Când vine vorba de învățare eficientă, Cristina Honcioiu, specialist Intuitext în educație, este de părere că „învățarea eficientă se realizează într-o atmosferă plăcută, în care copilul simte că poate decide, că are un anumit grad de libertate, în care are voie să greșească și în care este susținut să corecteze greșelile, nu criticat pentru ele sau comparat.“

În plus, pentru a încuraja răbdarea, atenția și pentru a-i motiva pe copii să învețe e bine să avem în vedere câteva sfaturi oferite de specialiștii Intuitext în educație. Astfel, copiii învață mai bine când se simt apreciați pentru efortul lor, când sunt susținuți să depășească obstacolele sau frustrările pe care le presupune învățarea. În acest sens, specialistul Intuitext în educație subliniază un aspect esențial: „la vârste mici, și nu numai, aspectul ludic al învățării este foarte important și motivator.“

mama_si_copilul_pe_tableta

„A învăța înseamnă a nu ști și a putea să greșești“

Pentru ca elevii să fie fericiți la școală e importantă nu doar relația lor cu învățătoarea, ci și relația dintre părinți și cadrul didactic. Prin urmare, adulții pot alege direcții de educație comune, stabilind un cadru de învățare unitar, evitând astfel o neconcordanță dintre regulile de la școală și cele de acasă. „Copiii au nevoie să se implice activ în propria învățare, să decidă, să simtă că au o anumită libertate în acțiunile lor, să știe că pot greși și că e în regulă să nu știe, că primesc sprijin ca să corecteze și să afle. Aceasta înseamnă, de fapt, a învăța, a nu ști și a putea să greșești“, e de părere Cristina Honcioiu.

 

Școala Intuitext – lecții înțelese ușor și teme fără probleme

Când vine vorba de învățare, elevii tind să adopte o atitudine destul de reticentă. În timpul orelor și-ar dori mai degrabă să vorbească cu colegul de bancă decât să fie atenți la lecții, iar acasă ar face orice numai teme nu. Din fericire, în ultima perioadă, specialiștii în educație au conceput o serie de metode alternative de învățare, special pentru noile generații de elevi. De exemplu, specialiștii Intuitext în educație au creat Școala Intuitext, un produs online de învățare dedicat copiilor din clasa I, a II-a și a III-a.

Aici, elevii vor putea revedea anumite noțiuni predate la școală, vor exersa prin intermediul jocurilor de logică și vor descoperi în acest fel un nou mod de a învăța: plăcut și eficient. În plus, pe lângă experiența pozitivă de învățare, copiii vor avea timp și pentru hobby-urile lor sau pentru seri relaxante în familie.

Așadar, accesând resursele disponibile pe Școala Intuitext, elevii vor descoperi o altă față a educației, vor fi mai curioși și atenți în timpul orelor, iar temele vor fi o continuare firească a experienței plăcute de învățare.

  • Animații de predare
  • Experimente interactive
  • Jocuri educaționale
  • Jocuri de dezvoltare personală
  • Curiozități – toate pentru a-i ajuta pe copii să învețe cu drag
  • Rapoarte de activitate – pe care părinții le vor accesa pentru a urmări activitatea copiilor pe site și evoluția lor.

 

motivatie scolara

Cât privește eficiența acestor metode alternative de învățare și realizare de teme, așa cum este și platforma online Școala Intuitext, de pildă, Cristina Honcioiu declară că „acestea sunt mijloace care plac foarte mult elevilor și care pot fi introduse cu măiestrie de către dascăli. Da, îi pot ajuta, pentru că tehnologia face parte din viața lor, iar utilizarea acesteia de către școală înseamnă a face învățarea atractivă, prietenoasă, a lua în considerare preocupările și interesele lor.“

 

Buton Hai si tu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *