LECȚIE ONLINE: Cum adresăm o rugăminte

Limba și literatura română, clasa a III-a

Claudia Cojocea - Editor
LECȚIE ONLINE: Cum adresăm o rugăminte
LECȚIE ONLINE: Cum adresăm o rugăminte

(lecția online „Cum adresăm o rugăminte – Limba și literatura română, clasa a III-a” este realizată de Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar)

Ai întâlnit destule situații de viață în care ai fost nevoit să adresezi o rugăminte unei persoane apropiate sau chiar unui necunoscut. Suntem siguri că ai încercat să te exprimi cât mai politicos.

 

Ai observat că, dacă rugăminea sau cererea pe care o adresăm cuiva este adresată politicos, persoana din fața ta este mai deschisă și mai binevoitoare?

 

De aceea, când adresezi o rugăminte unor apropiați sau unor persoane de vârsta ta, te poți exprima ca în exemplele următoare:

 

 

 – Ioana, mă poți ajuta să duc cadourile în camera mea?

 

 

– Lara, te rog să-mi împrumuți cartea Piersica uriașă.

 

Alte expresii care te vor ajuta să adresezi politicos o cerere sunt: „Fii amabil, ai putea să …. .”   sau „Scuză-mă, poți să ….”.

 

Atunci când adresezi o rugăminte unor persoane mai în vârstă sau unor persoane necunoscute, te poți exprima ca în exemplele de mai jos:

 

– Domnule Marinescu, îmi permiteți să vă ajut în grădină?

 

– Fiți amabil, ați putea să îmi spuneți unde este poșta?

 

Alte expresii politicoase, pe care le poți folosi pentru a adresa politicos o rugăminte persoanelor mai în vârstă, sunt și următoarele:„ Vă rog să ….” sau „Mă scuzați …. ” .

 

Foarte importantă este și atitudinea atunci când adresezi o rugăminte sau o cerere. Trebuie să privești interlocutorul în față, să vorbești clar, tare, cu curaj și, este de preferat, să ai zâmbetul pe buze.

 

Gândește-te la câteva moduri în care poți adresa unui vecin mai în vârstă rugămintea de a-ți înapoia mingea care a căzut din greșeală în curtea dumnealui.

 

 

DESCOPERIȚI AICI ȘI ALTE LECȚII ONLINE GRATUITE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *