LECȚIE ONLINE: Cum adresăm o rugăminte
Limba și literatura română, clasa a III-a
(lecția online „Cum adresăm o rugăminte – Limba și literatura română, clasa a III-a” este realizată de Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar)
Ai întâlnit destule situații de viață în care ai fost nevoit să adresezi o rugăminte unei persoane apropiate sau chiar unui necunoscut. Suntem siguri că ai încercat să te exprimi cât mai politicos.
Ai observat că, dacă rugăminea sau cererea pe care o adresăm cuiva este adresată politicos, persoana din fața ta este mai deschisă și mai binevoitoare?
De aceea, când adresezi o rugăminte unor apropiați sau unor persoane de vârsta ta, te poți exprima ca în exemplele următoare:
– Ioana, mă poți ajuta să duc cadourile în camera mea?
– Lara, te rog să-mi împrumuți cartea Piersica uriașă.
Alte expresii care te vor ajuta să adresezi politicos o cerere sunt: „Fii amabil, ai putea să …. .” sau „Scuză-mă, poți să ….”.
Atunci când adresezi o rugăminte unor persoane mai în vârstă sau unor persoane necunoscute, te poți exprima ca în exemplele de mai jos:
– Domnule Marinescu, îmi permiteți să vă ajut în grădină?
– Fiți amabil, ați putea să îmi spuneți unde este poșta?
Alte expresii politicoase, pe care le poți folosi pentru a adresa politicos o rugăminte persoanelor mai în vârstă, sunt și următoarele:„ Vă rog să ….” sau „Mă scuzați …. ” .
Foarte importantă este și atitudinea atunci când adresezi o rugăminte sau o cerere. Trebuie să privești interlocutorul în față, să vorbești clar, tare, cu curaj și, este de preferat, să ai zâmbetul pe buze.
Gândește-te la câteva moduri în care poți adresa unui vecin mai în vârstă rugămintea de a-ți înapoia mingea care a căzut din greșeală în curtea dumnealui.