LECȚIE ONLINE: Iazul – mediu de viață

Matematică și explorarea mediului, clasa a II-a

Claudia Cojocea - Editor
LECȚIE ONLINE: Iazul – mediu de viață
LECȚIE ONLINE: Iazul – mediu de viață

(Lecția online „Iazul – mediu de viață” este realizată special pentru ScoalaIntuitext.ro de Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar)

Dragi copii, astăzi vă propun să facem o scurtă excursie la iaz pentru a afla cât mai multe lucruri interesante despre acest mediu de viață. Desigur, va fi o excursie imaginară, dar vă veți simți minunat.

Iată, am ajuns la iaz, unde veți fi fermecați de frumusețea acestui loc.

(imagine: newsbucovina.ro)

După cum observați în imagine, iazul este un lac amenajat de oameni prin oprirea sau devierea unui curs de apă. E necesară construirea unui mic stăvilar sau baraj de pământ pentru a se forma acumularea de apă. În unele zone ale țării iazul se mai numește și heleșteu.

În unele cazuri, iazul s-a format în mod natural în albia unui râu prin adunarea apei într-o adâncitură de teren, așa cum observați în imaginea de mai jos.

Spre deosebire de lac sau baltă, unde apa este stătătoare, în iaz apa este mereu împrospătată de cursul de apă care îl întreține.

Iazul este un mediu de viață fascinant, în care trăiesc multe animale și unde cresc plante iubitoare de apă. În apele sale găsim o mare varietate de pești: crap, șalău, mreană, biban, plătică, somn, știucă.

(imagine: http://ro.wikipedia.org)

De asemenea, întâlnim și alte animale care trăiesc în mediul acvatic, cum ar fi broasca și melcul de apă dulce.

(imagine: www.neverteberate.ro)

Pe luciul apei înoată rața sălbatică, iar egreta mică și stârcul vânează animale acvatice stând la pândă.

În preajma iazului cresc o mulțime de plante iubitoare de apă cum sunt: salcia, trestia, papura, stânjenelul de baltă, nufărul.

Oamenii construiesc iazurile pentru pescuit, pentru irigarea terenurilor agricole, pentru a pune în funcțiune mori și pentru a se odihni în acest mediu plin de farmec.

Temă: Realizați un desen în care să înfățișați un iaz. Desenul să cuprindă și câteva plante și animale specifice acestui mediu de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *