Playful parenting și educația prin joc

copil_si_mama_joaca_in_parc

Lawrence J. Cohen, psiholog american specializat în terapia copiilor și adolescenților prin joc și autorul cărții „Playful parenting“ (în România, „Rețete de jocuri“), a dezvăluit valoarea jocului ca tehnică principală de comunicare cu copiii, subliniind cât de important e ca adulții să reînvețe să se joace. Așa cum psihoterapeuții vorbesc despre „copilul rănit“ (făcând referire la problemele nerezolvate din copilărie, cel mai adesea în relația cu părinții), Cohen ne amintește că în fiecare dintre noi există un copil oricând gata de joacă, la care putem ajunge dacă ne reactivăm spiritul ludic.

Ce spun copiii când se joacă 

Prin joc copiii comunică și se comunică pe sine, tot astfel cum prin desene ei transmit infinit mai multe informații decât reușesc să o facă prin cuvinte. Jocul pe roluri este una dintre cele mai eficiente metode prin care putem obține informații de la copiii noștri, mai cu seamă în ce privește contextele mai delicate pentru ei: grădinița, școala, vizita la doctor, un conflict cu un coleg mai dificil. Astfel, putem afla de ce plâng în fiecare dimineață când îi lăsăm cu educatoarea, ce nu le place la școală sau de ce evită un anumit grup de copii.

Ce este obrăznicia?

Un alt aspect ce ține de limbajul „încifrat“ al copiilor este reprezentat de așa-numitele momente de „obrăznicie“. Când sunt obraznici, nervoși sau necooperanți, copiii au, de fapt, o nevoie neîmplinită (atenție, securitate, certitudinea că sunt iubiți, validare), pe care o manifestă printr-un comportament dificil, după cum explică și Lawrence J. Cohen: „Obrăznicia este încercarea copiilor de a comunica faptul că au nevoie de ceva, dar nu vin și «spun scuză-mă, mamă, am nevoie de asta».“ De altfel, întregul sistem de comunicare al copiilor este codificat, din lipsă de experiență, și este de datoria părinților să înțeleagă și să ghideze emoțiile și sentimentele celui mic. Pe de altă parte, viața adultă nu aduce neapărat puncte importante la acest capitol, dat fiind faptul că destul de mulți „oameni mari“ nu știu să exprime direct ceea ce vor și ce îi nemulțumește. Lor le recomandăm cartea lui Marshal Rosenberg „Comunicarea non-violentă“, iar noi rămânem în zona distractivă a parentingului prin joc.

Echilibru emoțional – cheia tuturor succeselor

copil_si_mama_toamna

Iubirea și sentimentul de securitate determină un echilibru emoțional ce ajută atât în relațiile sociale, cât și în obținerea de rezultate mai bune la școală. Ideea de confort afectiv ca bază a performanțelor școlare/ profesionale a fost adesea dezbătută, iar produsele educaționale de astăzi tind să „lucreze“ în primul rând în zona psiho-emoțională a copiilor.

Scoala Intuitext este produsul educațional online creat special pentru copiii din clasele I, a II-a și a III-a ce îmbină trei componente esențiale: învățarea, distracția și dezvoltarea inteligenței emoționale. La www.scoalaintuitext.ro cei mici vor descoperi jocuri logice cu personaje amuzante, experimente inedite și activități cu ajutorul cărora vor învăța lucruri potrivite vârstei lor, dar într-un mod foarte plăcut.

 

 

Mai mult decât atât, scopul acestei platforme educaționale este de a completa școala prin jocuri logice pentru exersarea capacității de memorare, a imaginației și a creativității. În plus, activitățile pe care copiii le vor regăsi aici le stimulează curiozitatea, le dezvoltă abilitățile sociale și contribuie la îmbunătățirea performanțele școlare.

Buton Hai si tu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *