Când se joacă, copiii sunt cei mai relaxați

Când sunt relaxați, învață cel mai bine

Claudia Cojocea - Editor
Când se joacă, copiii sunt cei mai relaxați
Când se joacă, copiii sunt cei mai relaxați

Nu e un secret. Atunci când suntem relaxați, fără senzația apăsătoare a unei presiuni, obligații sau responsabilități, noi, adulții, avem o deschidere mai mare către nou, către schimbare sau chiar către studiu.

Când vine vorba de copii, acest lucru este cu atât mai valabil cu cât, știm deja, sunt mai puțin dispuși să învețe și mai mult dornici să se joace.

Din fericire, cercetările din ultimii ani au dezvăluit că jocul și educația fac casă bună împreună, ba chiar e recomandat ca, măcar în primii ani de școală, elementele ludice să aibă o pondere importantă.

 

Știați că jocul crește performanțele copiilor la școală

Într-un interviu acordat special pentru ScoalaIntuitext.ro, Oana Moraru (expert în educație) a subliniat faptul că „cel mai plictisitor lucru este că noi încă practicăm lecții organizate frontal aproape 100% din timp. În lume, mulți profesori lucrează individual sau în echipă.

Sarcinile sunt diferențiate, în funcție de planul de dezvoltare al fiecărui individ.

La noi se merge cu toată lumea în același ritm, iar profesorii, fie coboară standardele pentru toată lumea, fie practică un elitism artificial, în sensul că 2-3 elevi din clasă sunt cotați ca foarte buni, iar restul sunt văzuți ca «mâna a doua».

 Copiii români primesc teste-fulger,ca pedeapsă, sunt «prinși» când nu învață, sunt încă ascultați, la discreția profesorului, iar predarea e, de multe ori, sinonimă cu dictarea lecției în caiete.“

De aceea nu e de mirare că elevii se plictisesc la școală și rezonează din ce în ce mai puțin cu profilul sistemului (in)actual de învățământ românesc.

 

Prin joc, copiii înțeleg materia școlară mai ușor

Vă amintiți celebra replică „ne jucăm, ne jucăm, dar acum trebuie să mai și învățăm“? Am auzit-o noi înșine, adesea, și uneori ne surprindem spunând-o la rândul nostru, ceea ce este de înțeles în bună măsură, dat fiind că este în educația noastră să credem că învățarea e un act serios, iar jocul – o distracție și atât.

Totuși, trebuie să avem în vedere faptul că întotdeauna creierul școlarului mic va absorbi informațiile mai ușor în contexte cu feedback rapid, cu reguli și elemente de predictibilitate, exact ca în jocuri, ca în mediile non-formale.

Cine poate traduce conținuturile învățării în limbajul jocului este cu adevărat, profesor.

Restul sunt un fel de personal pentru livrări, ca la pizza. La vârsta școlii primare, jocul este în toi; plăcerea asumării unor roluri, a misiunilor, a provocărilor este una din caracteristicile-cheie ale dezvoltării intelectuale“, adaugă Oana Moraru.

Din fericire, astăzi există produse moderne de învățare, cum ar fi site-urile educaționale de exemplu, manualele digitale sau CD-urile educationale, create în acord cu nevoile noilor generații de copii și având la bază conceptul de învățare cu plăcere.

Cristina Honcioiu, specialist Intuitext în educație este de părere că „acestea sunt mijloace care plac foarte mult elevilor și pot fi introduse cu măiestrie de către dascăli.

Pe copii îi pot ajuta, pentru că tehnologia face parte din viața lor, iar utilizarea acesteia de către școală înseamnă a face învățarea atractivă, prietenoasă, a lua în considerare preocupările și interesele lor.“

Astfel, pregătirea zilnică pentru școală nu va mai fi un motiv de stres pentru copii și de îngrijorare pentru părinți.

Cu instrumentele potrivite de studiu, copiii vor înțelege materia școlară predată la clasă de învățătoare mult mai ușor!

De exemplu, ScoalaIntuitext.ro este produsul educațional online pe care copiii din clasele I-IV îl folosesc cu plăcere ca să…

  • învețe mai eficient toate noțiunile noi;
  • recapituleze lecțiile predate mai demult;
  • își antreneze răbdarea și atenția;
  • fie mereu pregătit pentru concursuri școlare sau testări.

Ați vrea să-l testeze și copilul vostru? Solicitați acum DEMO și bucurați-vă 100% GRATUIT de produsul educațional online preferat al copiilor din clasele I-IV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *