ScoalaIntuitext – Interviu Florentina Motoc
Florentina Moțoc, părinte și product manager: “Am creat Școala Intuitext pentru ca învățarea să se producă într-un mod mai plăcut”.
Am discutat cu Florentina despre scoalaintuitext.ro, o școală specială unde elevii de clasa I și clasa a II-a vor găsi jocuri educaționale.
Ce vei găsi în noua platformă? Exerciții matematică clasa I, exerciții comunicare în limba română clasa I, exerciții matematică clasa a II-a, exerciții comunicare în limba română clasa a II-a, jocuri educaționale, materiale didactice, rapoarte pentru părinți și învățători și multe alte surprize.
Hai în culise și află mai multe despre platforma ta preferată chiar de la unul dintre creatorii lui.
- Ce este Școala INTUITEXT? O școală clasică? Un tărâm special? Ce este mai exact și cui i se adresează?
Școala Intuitext este o lume virtuală populată de personaje simpatice, o lume unde copiii vin să se joace pentru că așa învață ei cel mai bine. - Care a fost motivul pentru care s-a creat această platformă?
Am creat Școala Intuitext din nevoia tot mai des exprimată de copii și părinții lor ca învățarea să se producă într-un mod mai plăcut și mai aproape de universul cunoscut al copiilor decât poate oferi școala în momentul de față; începuturile învățării acesteia distractive au fost setate deja de introducerea manualelor digitale în școli însă am considerat că nici acestea nu sunt pe deplin atractive pentru copii: grafica și modalitatea de interacțiune trebuie să fie spectaculoase pentru ca cei mici să aibă motivație pentru o astfel de învățare.
Al doilea motiv foarte important pentru care am creat Școala Intuitext este acela că vrem să completăm formarea pe care o face școala clasică, vrem o formare „rotundă”, multidimensională a copilului, ce vizează nu numai obținerea cunoștințelor necesare pentru reușita la școală dar și:
• obținerea altor cunoștințe (ce țin de lumea înconjurătoare: curiozități);
• antrenarea acelor abilități personale ale copilului care îi sunt necesare pentru reușita pe termen lung: atenția, memoria, gândirea logică și inteligența emoțională.
- Când intri pe site, pur și simplu rămâi fascinat de… o lume mai altfel. Interactivă, magnifică, fabuloasă cu personaje cu nume trăsnite. Ce secțiuni are platforma?
Platforma conține 4 secțiuni, fiecare cu un anumit specific:
insula Locul meu de joacă – unde copiii găsesc jocuri antrenante mai puțin legate de programa școlară și mai mult distractive dar și jocuri ce le dezvoltă memoria, atenția și gândirea logică;
• insula Clubul isteților – în care jocurile urmăresc fixarea noțiunilor din programa școlară;
• Exploratorul vesel – aici copilul „iese în lume”, află lucruri interesante despre ființe și lucruri care îl înconjoară, explorează virtual lumea în care trăiește;
• Cufărul cu jucării – tot ce obține copilul prin parcurgerea jocurilor pe care i le-am pregătit în celelalte secțiuni se adună în Cufărul cu jucării, aici se află inventarul lui cu obiecte și bănuți cu care tot de aici își poate achiziționa alte obiecte virtuale; tot aici copilul își personalizează avatarul: stabilește genul lui, detaliile fizionomiei (ten, păr, ochi), îl îmbracă și îl accesorizează. - Și tu ești mămică, și atunci am o întrebare pentru tine și din această perspectivă: cum ți-ai dori să învețe copiii lumii de astăzi, de mâine?
Mi-aș dori să învețe într-un mod plăcut și relaxat, fără teama notei sau a repercusiunilor acestei note pentru viitorul copilului meu, chiar aș vrea să învețe cu plăcere și să meargă cu plăcere la școală; mi-aș dori să existe computere pe fiecare bancă pentru că, ne place sau nu, computerul a devenit o parte importantă a educației noastre, la fel de bine cum mi-aș dori să existe și activități care nu implică folosirea computerului dar care să nu presupună o predare aridă și tristă ci experimente și multă interactivitate; mi-aș dori ca fetița mea să nu memoreze o lecție ci să facă lucruri practice din care să rețină fără să vrea tot ce are nevoie. - Împreună cu o echipă numeroasă ai trecut de la stadiul de idee la stadiul de platformă inovativă, utilă și funcțională. Care sunt primele feedbackuri de la elevi, dar și părinți, profesori?
Cel mai frumos feedback l-am primit de la o doamnă învățătoare, care era și părinte și care ne spunea că era momentul să apară și pe piața românească un produs de acest fel; am avut copii în clasele I și a II-a care la primul contact cu grafica platformei au exclamat ”wow, ce frumos!”. Sperăm să placă pentru că am pus multă pasiune în acest produs și o să-l tot îmbunătățim până iese aproape perfect. - De ce ar alege un părinte pentru copilul lui scoalaintuitext.ro?
Pentru că îl va face pe cel mic fericit și în plus și învăța fără muncă de convingere din partea părintelui. - Cum poate cineva să utilizeze platforma și să dobândească acces în cadrul ei? (zona de abonamente, acces etc.)
Pe platformă avem și jocuri oferite cu titlu gratuit, și jocuri accesibile cu cod Intuitext (pentru elevii care folosesc caietele Intuitext) și jocuri pentru care se plătește un abonament; pentru achiziția unui abonament este necesară accesarea secțiunii Abonamente și alegerea tipului de abonament care i se potrivește copilului; oferim abonamente pe 3 luni, 6 luni sau un an calendaristic. - Când creezi apar povești incredibile. Poartă-ne puțin prin culise. Ne spui o întâmplare interesantă din making of-ul platformei?
Am una amuzantă: graficianul nostru principal care este o fată perfecționistă și un om extraordinar de talentat, a creat decorul pentru homepage și personajele pe care dezvoltatorii noștri cu mult zel le-au și implementat; după ceva timp, domnișoara ne-a sesizat că nu trebuiau implementate pentru că aceste desene erau de fapt doar schițe și ar trebui finisate, motiv pentru care s-a și apucat de treabă; în urma validării cu copiii am constatat că acestora le plăcea mult mai mult varianta inițială (”schița” cum o numea graficianul nostru) așa că o păstrăm cu mândrie pe aceasta.