Soluții pentru o vacanță liniștită

Dacă în timpul anului școlar copiii se pot simți copleșiți de programul încărcat pe care îl au în fiecare zi, în vacanță sunt liberi să-și creeze propriul „plan de lucru“. Cum cei mai mulți dintre ei aleg jocurile online, iată de ce scoalaintuitext.ro este soluția perfectă de a îmbina distracția cu învățarea. În plus, e singura școala de unde copiii nu vor să ia vacanță!

copil-plaja

Pe toată durata anului școlar, copiii (indiferent că sunt la clasa pregătitoare sau în ultimul an al ciclului primar) au de trecut o serie aparent infinită de probe: (re)integrarea într-un nou colectiv, adaptarea la cerințele învățătoarei, informațiile noi și temele tot mai complexe, testările scrise, etalarea competențelor pe terenul de sport sau rivalitățile la jocuri online (unde fiecare își dorește să fie „cel mai bun din Univers“).

În timpul școlii, distracțiile online par inofensive pentru părinții care acceptă tehnologia ca parte „din joc“ – mai ales că, după ce își termină temele și antrenamentele sportive, celor mici nu le mai rămâne mult timp pentru împușcat rațe sau prins șoricei cu bucățele găurite de brânză. În vacanță însă, toată agitația se domolește, iar copiii lansează un SOS disperat: M-AM PLICTISIT!!!

Ce facem când copiii se plictisesc?

În fața ultimatumului, părinții caută febril idei salvatoare, sună prietenii sau cer referințe și recomandări care să-i scoată din impas înainte ca plictiseala copiilor să se cronicizeze. Graba adulților este cu atât mai mare cu cât activitatea preferată a celor mici în timpul liber pare să fie una și aceeași în toate cazurile: jocurile pe tabletă sau telefon.

În primă fază părinții au tendința să se culpabilizeze, însă psihologii îi sfătuiesc să renunțe la acest tipar ineficient de gândire. În primul rând, pentru că plictiseala este adesea o nevoie de atenție pe care copilul o resimte într-un anumit moment și pe care adulții o pot satisface prin activități simple, dar distractive.

Scoala Intuitext

Misiune posibilă: distracție maximă în vacanță!

  1. Alegem un post de radio pentru copii sau CD-ul lui preferat și dansăm în cele mai caraghioase moduri. Specialiștii în playful parenting (parenting-ul prin joc) susțin importanța acestor tipuri de interacțiuni datorită beneficiilor multiple: contactul fizic între părinți și copii creează o legătură specială, râsul împreună și strâmbăturile adultului detensionează atmosfera, distrează ambii parteneri ai jocului și stabilesc coordonate noi ale relației părinte-copil.
  2. Jucăm De-a v-ați ascunselea sau Baba-Oarba (adaptând regulile spațiului limitat al apartamentului), două dintre jocurile preferate ale copiilor.
  3. Decupăm imagini din reviste și le lipim pe un carton mare. Colajul rezultat poate fi „expus“ chiar în camera micului artist pop art.
  4. Plantăm împreună cu el câteva semințe într-un ghiveci cu pământ, responsabilizându-l ca în zilele următoare să aibă grijă să ude viitoarea plantă.
  5. De asemenea, putem alege activități casnice ușoare pe care să le facem împreună: ștergem oglinzile în timp ce dansăm pe melodii amuzante (Strictul necesar – Cartea Junglei, de pildă), curățăm plantele de apartament de frunze uscate sau facem ordine în dulapul de cosmetice al părinților (întotdeauna funcționează!).

scoala-intuitext

Jocurile online – ghid de bună utilizare

Deși acceptăm tehnologia ca parte (aproape) firească și necesară a vieții noastre, există încă temeri în ceea ce privește impactul pe care îl poate avea asupra copiilor noștri. Sunt voci care pledează pentru precauție / moderație, altele (mai radicale) care o exclud ca pe un virus fatal și sunt, din fericire, opinii sănătoase care știu să profite de partea bună a inovației.

Așa ar fi, de exemplu, jocurile educaționale, pe care copiii le joacă în timp ce învață lucruri interesante, îmbinând atât plăcerea lor de a se distra pe tabletă, cât și nevoia părinților de a-i vedea acumulând informații utile. Un astfel de loc în care distracția face casă bună cu învățarea este scoalaintuitext.ro, produs educațional în care cei mici vor descoperi jocuri sau filmulețe inedite cu ajutorul unor personaje nostime: Griny, Cromin și Flop. În plus, un mare avantaj este că atitudinea copilului față de școală se formează încă din primul an de studii și tocmai de aceea este important ca ei să aibă o atitudine pozitivă și deschisă față de învățare. Scopul acestui tip de platformă educațională este de a completa școala prin jocuri logice pentru exersarea capacității de memorare, a imaginației și a creativității. În plus, stimulează curiozitatea micilor exploratori, le dezvoltă abilitățile sociale și îmbunătățesc performanțele școlare.

Așadar, în fața noii generații de copii digitali, părinții trebuie să adopte strategiile potrivite. Nu putem ignora tehnlogia, dar avem, iată, instrumentele necesare pentru a o transforma într-un atu pentru prezentul și viitorul copiilor noștri. La polul opus, celelalte tipuri de jocuri sunt imprecise ca avantaje pe termen lung și par a fi benefice… doar ca intenție.

 

Vrei să ai acces la mai multe jocuri logice? Completează acest scurt chestionar și noi îți trimitem un cod de acces pentru copilul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *