Preocupați de siguranța copiilor în mediul online?

Specialiștii BITDEFENDER ne spun cum să-i protejăm

Claudia Cojocea - Editor
Preocupați de siguranța copiilor în mediul online?
Preocupați de siguranța copiilor în mediul online?

Vorbim adesea despre siguranța copiilor în mediul digital și ne exprimăm teama că sunt expuși la tot felul de pericole sau tipuri de conținut inadecvat. Dar care este exact gradul de risc atunci când ne lăsăm copiii „nesupravegheați” în mediul digital?

Loredana Botezatu (Product Marketing Manager-BITDEFENDER) ne explică totul despre acest subiect.

Mediul online e extrem de apreciat de cei mici încă de la vârste fragede, iar studiile noastre arată faptul că din ce în ce mai mulți copii petrec semnificativ de mult timp în fața ecranului – în medie între trei și cinci ore pe zi.

 Tradiționalele desene animate și jocurile educative care sunt proiectate pentru copiii de toate vârstele creează un cadru propice pentru interacțiunile online, însă prezintă și un factor alarmant de risc.

 Printre cel mai des întâlnite astfel de riscuriaș enumera dependența față de ecran, care uneori duce la neglijarea unor activități cheie în dezvoltarea copilului, expunerea la conținut neadecvat plajei lor de vârstă (violență, conținut explicit, limbaj vulgar) dar și amenințări directe la siguranța lor fizică (așa numitul cyber-bullying sau mai rău, tentative de racolare).”

Din fericire, noi, părinții, ne putem implica pentru a-i ajuta pe copii să se bucure doar de partea pozitivă a online-ului, cu toate că aceasta nu este o misiune ușoară.

Dilemele părinților

De cele mai multe ori, ne confruntăm cu probleme reale atunci când trebuie să avem grijă de siguranța celor mici atunci când folosesc gadget-urile smart.

Aceste dispozitive ne țin copiii concentrați pe o activitate, ceea ce ne dă nouă, părinților, răgazul necesar să ne ocupăm de treburile de zi cu zi. Ca urmare, uneori suntem mai indulgenți cu timpul pe care cei mici îl petrec în mediul digital.

În al doilea rând, o bună parte dintre noi nu cunosc pericolele la care se expun copiii în online, din simplul motiv că ne-am trăit copilăria departe de provocările care apar pe internet.

Perioada petrecută în fața ecranului, tipul de conținut consumat și posibilele interacțiuni cu străinii ar trebui să fie principalele aspecte pe care un părinte trebuie să le ia în calcul atunci când îi lasă pe cei mici în fața unui calculator sau dispozitiv mobil conectat la Internet.

Studii recente arată că unul din trei vizitatori ai site-urilor pentru adulți este minor, iar peste jumătate au necunoscuți în lista de prieteni.

Rolul unui părinte e de curator de conținut, dar și de confident al copilului.

Metode de a ne proteja copiii în online 

Cunoaștem conceptul de Control Parental și îl aplicăm fie pe YouTube, fie pe Magazinul Play. Există însă și alte metode prin care putem alege conținutul potrivit pentru copiii noștri?

O mare problemă pentru părinți e felul dinamic în care se încarcă conținutul în pagină. De foarte multe ori, conținutul video pe care noi îl considerăm sigur e urmat de cu totul alt tip de conținut, potențial neadecvat.

 O altă metodă prin care copiii pot fi expuși la conținut nepotrivit e prin reclamele afișate pe pagină sau în timpul clipului video.

 O metodă prin care părinții ar putea păstra controlul asupra conținutului e crearea de liste de redare (playlisturi) în care să includă conținut pe care l-au verificat înainte. Astfel, următoarele filmulețe se vor reda automat într-o succesiune previzibilă și doar filmulețele pe care le-am verificat în prealabil vor fi redate.

 Studiile pe care le-am făcut în trecut arată că astfel de reclame pot duce copilul dintr-un mediu sigur către site-uri cu conținut inadecvat, precum site-uri cu malware, sau chiar către site-uri cu conținut pornografic.

 Copiii sunt pasionați de mediul online, iubesc jocurile și filmulețele pe care le găsesc pe YouTube, de pildă. Cum le putem explica, totuși, că există zone și tipuri de conținut care nu sunt potrivite pentru ei, DEȘI acel tip de conținut este acolo și nimeni nu-l interzice?

 Cea mai bună metodă de a-i face să înțeleagă ceea ce văd e să îi încurajăm să vorbească despre lucrurile pe care le văd și care îi fac să se simtă inconfortabil sau care le generează emoții puternice.

 În contextul acestor discuții, putem să stabilim limite clare despre ce conținut e potrivit pentru copii și ce conținut ar trebui evitat.

 E de asemenea important ca dispozitivul pe care îl folosește copilul să fie amplasat într-un loc vizibil, precum camera de zi, pentru ca interacțiunile copilului cu Internetul să poată fi supravegheate de părinți. Nu e recomandat să-i lăsăm pe cei mici să ia dispozitivele mobile în camera lor“, susține specialistul BITDEFENDER.

Educația în mediul online

În paralel cu dezvoltarea tehnologiei, specialiștii în educație au creat produse noi de învățare care țin cont de pasiunea copiilor pentru online, dar și de dorința părinților ca ei să nu-și neglijeze școala și să navigheze într-un mediu digital sigur.

ScoalaIntuitext.ro - produsul educational preferat al copiilor din clasele primare
ScoalaIntuitext.ro – produsul educational preferat al copiilor din clasele primare

Pentru clasele primare, produsul educațional online ScoalaIntuitext.ro reprezintă adaptarea modului de a învăța la noua realitate.

Astfel, materia școlară corespunzătoare fiecărui an școlar le este prezentată copiilor sub formă de jocuri educaționale, animații explicative pe care le pot vedea de câte ori e nevoie sau experimente interactive de laborator.

Descoperind, înțelegând sau exersând materia școlară în acest mod plăcut, copiii învață cu plăcere și își formează o atitudine pozitivă în raport cu școala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *