Testare digitală – cum poate ajuta în creșterea performanței la clasă?

Alexandru

Testarea este o parte importantă a procesului de învățare, chiar dacă deseori elevii o privesc cu teamă sau anxietate. Testarea este, în fapt, una din componentele de bază prin care cadrul didactic poate să observe cât anume știu elevii, ce au înțeles și ce nu, unde sunt lacune în procesul de învățare și câte dintre obiectivele propuse au fost sau nu atinse.

În ultimii ani testarea digitală a devenit din ce în ce mai prezentă în procesul educațional – multe examene internaționale includ acest gen de testare, iar în timpul școlii online a devenit o necesitate. În acest context, învățătorii și profesorii din întreaga lume au început să testeze din oferta de unelte educaționale prezentă pe piață nu doar facilități pentru organizarea online a lecțiilor, ci și modalități de evaluare rapidă a elevilor.

Dacă te întrebi cum poate ajuta testarea digitală creșterea performanței la clasă, iată 5  dintre cele mai importante aspecte:

  1. Afli ușor și rapid nivelul fiecărui elev din clasă

Oricât de bine vei pregăti lecția, realitatea este că nu vei avea parte de același grad de atenție din partea tuturor elevilor și nu toate exemplele folosite vor genera același tip de înțelegere în rândul lor. În plus, nu întotdeauna primești un răspuns sincer la întrebarea „e cineva care nu a înțeles?”. Dar felul în care un elev rezolvă un test îți va spune multe despre nivelul la care se află, astfel putând să acționezi la timp când sunt probleme. Un test digital necesită foarte puțin timp pentru a fi creat și trimis, sunt unelte care-ți permit să salvezi teste predefinite pentru mai multe situații și să le folosești ori de câte ori ai nevoie.

  1. Procesul de corectare se face în mod automat

Tot rapid este și procesul de corectare în cadrul testării digitale – se face automat și poți fi sigur/ă că nu apar erori în calcularea rezultatului final. Nu mai este nevoie să parcurgi minuțios fiecare lucrare în parte sau să înfrunți provocarea diferitelor tipuri de caligrafie. 😊 Este un avantaj și pentru elevi, care astfel primesc foarte rapid rezultatele și feedback-ul necesar.

  1. Poți genera rapoarte pentru clasă sau individuale

Rezultatele testelor digitale pot fi ușor păstrate într-o arhivă a clasei pe care o poți consulta ori de câte ori ai nevoie. Cu ajutorul lor poți genera rapoarte despre activitatea unui elev anume pe tot parcursul semestrului sau anului școlar și le poți prezenta părinților. În plus, poți genera rapoarte de ansamblu pentru întreaga clasă și poți urmări evoluția elevilor ca un tot unitar.

  1. Antrenează capacitatea elevilor de a face față examenelor

Foarte des elevii privesc testele și examenele cu anxietate sau teamă, au emoții când vine vorba de a le susține și gestionează stângaci situația, toate aceste lucruri atrăgând uneori note mai mici decât nivelul lor actual de cunoștințe. Susținând mai frecvent teste, se vor obișnui cu procesul și vor învăța să-l privească într-un mod mai relaxat. Pe termen lung, acest lucru le va îmbunătăți considerabil capacitatea de a face față evaluărilor importante. În plus, numeroase concursuri sau școli internaționale au ca practică testarea digitală, așa că, introducând-o la clasă, îi veți obișnui din timp cu ea.

  1. Te ajută să urmărești evoluția fiecărui elev

Rezultatele testelor digitale, aplicate de-a lungul timpului, îți permit să ai atât o vedere de ansamblu asupra evoluției clasei, dar și asupra fiecărui elev în parte. Poți vedea extrem de clar și precis cum anume au progresat, ce metode de predare au funcționat mai bine și unde anume se plasează ca standard academic înainte de cele mai importante examene școlare.

În concluzie, testele digitale recurente clădesc și pregătesc elevii pentru examenele și evaluările importante, îi ajută să-și îmbunătățească performanțele și să gestioneze provocările care pot apărea într-o situație de examinare.

Ele permit cadrului didactic să verifice rapid și ușor nivelul fiecărui elev și să aibă, în orice moment, o vedere de ansamblu a situației școlare din clasă.

 

3 comentarii la „Testare digitală – cum poate ajuta în creșterea performanței la clasă?”
  1. Este un instrument foarte bun pentru multe materii, mai ales că elevii sunt deschiși spre această nișă! … rămâne ca unii profesori să înțeleagă acest lucru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *