10 cărți esențiale pentru dezvoltarea emoțională și cognitivă a elevilor din clasele primare

Ionut

Cum puteți contribui la dezvoltarea emoțională și cognitivă a elevilor din clasele primare?

În prezent, părinții, elevii și învățătorii se confruntă cu o avalanșă de informații contradictorii. Surplusul de date irelevante dă naștere unui deficit de atenție și concentrare care se perpetuează în activitățile zilnice. Lectura poate fi remediul acestei probleme cu care se confruntă atât adulții, cât și copiii.

Temelia educației este cititul. Aceasta nu este doar o abilitate fundamentală pentru învățarea academică, ci și un instrument util în dezvoltarea emoțională și cognitivă a copilului.

Pentru elevii din clasele primare, cărțile devin porți către lumi extraordinare, diferite față de ceea ce sunt obișnuiți să vadă în societate. Pășind în aceste tărâmuri, ei își îmbogățesc imaginația, creativitatea, dar și înțelegerea lor despre sine și ceilalți.

Auxiliarele la clasele primare
Cărți de citit elevi gimnaziu

Un studiu întreprins de doctorul în neuroștiință pediatrică, Nadine Gaab, ne arată că decodarea cuvintelor începe la grădiniță și continuă cu dezvoltarea vocabularului în școală. Abilitatea de a înțelege însemnătatea cuvintelor și de a le folosi fluent, poate fi antrenată prin intermediul lecturii.

Citirea activează zonele creierului ce țin de recunoașterea cuvintelor, dar și pe cele ce intermediază ceea ce simte cititorul . Acesta se conectează la experiențele altora, dezvoltând empatia și înțelegerea diferențelor culturale și nu numai.

De altfel, un alt studiu condus de profesorii Gregory Berns, Kristina Blaine, Brandon Pye și Michael Prietula de la Universitatea Emory, a demonstrat cum lectura unei povești rămâne imprimată în structura creierului mai multe zile. Aceasta stimulează conectivitatea și îmbunătățește funcțiile cognitive.

Alte beneficii ale stimulării obiceiului lecturii în școli…

Lectura nu dezvoltă doar vocabularul și capacitatea de înțelegere, ci și abilitatea de a rezolva probleme. Pe măsură ce copilul este expus la experiențe diferite, culturi și perspective prin intermediul poveștilor citite, el reușește să vadă lumea printr-o lentilă mai largă. În același timp, înțelege mai ușor complexitatea emoțională și socială a oamenilor din diferite culturi.

Copiii care citesc des sunt mai puțin susceptibili să simtă nicovala grea a anxietății și a stresului cotidian, deoarece cărțile le oferă un mediu sigur unde pot procesa în liniște emoțiile. În acest cadru sigur, pe care-l controlează 100%, copiii pot explora emoțiile simțite.

Cât trebuie să dureze temele pentru acasă

Învățătorii le recomandă elevilor să citească cât mai multe cărți, cu subiecte diferite. În acest articol, vă vom prezenta pe scurt 10 cărți, care pot contribui la dezvoltarea emoțională și cognitivă a elevilor din clasele primare.

Mai sunt doar câteva săptămâni până la terminarea vacanței de vara. Vă invităm să descoperiți câteva cărți pe care le puteți recomanda elevilor ca lectură. Lista include cărți scrise de autori români și străini.

  1. „Povestea lui Ferdinand”, scrisă de Munro Leaf și ilustrată de Robert Lawson

Principalul beneficiu al lecturii cărții este că îi învață pe copii să accepte și să prețuiască diferențele de opinii, dar și să rămână fideli propriilor convingeri, indiferent de presiunile externe.

Având în vedere cât de puternică poate fi presiunea socială, o carte dedicată autonomiei reprezintă o alegere inteligentă. Cartea a fost ecranizată într-o animație minunată „Ferdinand”, disponibilă pe platforma de streaming Disney.

  1. „Povestea lui Harap-Alb”, scrisă de Ion Creangă

Cititorul descoperă lupta dintre bine și rău, curajul și prietenia reală, dar și importanța dezvoltării unui caracter solid, care să răspundă corect la situații neprevăzute. Harap-Alb este o bijuterie literară, oarecum uitată în agora literară românească.

  1. „Pescărușul Jonathan Livingston”, scrisă de Richard Bach

Cartea a fost vândută în peste 60 de milioane de exemplare în întreaga lume. Povestea încurajează auto-îmbunătățirea și căutarea unui țel în viață, indiferent de origine sau  de șubrezimea punctului de plecare.

  1. „Povestea unui om leneș”, scrisă de Anton Pann

Povestea subliniază importanța muncii și a perseverenței în detrimentul lenei molipsitoare, care deseori este însoțită de consecințe neplăcute. Cititorul va fi încântat de textul plin de umor, satiră, dar și învățăminte.

  1. „Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane”, scrisă de Kate DiCamillo

Cele mai neobișnuite călătorii prind viață din mâinile unui straniu personaj: Edward Tulane, un iepure de porțelan. Povestea tratează teme legate de prietenie, explorare, pierdere și auto-descoperire.

  1. „Pânza lui Charlotte”, scrisă de E.B. White

Wilbur, Fern și Charlotte sunt personajele care cuceresc cititorii cu perspectivele lor unice asupra vieții. Cartea introduce cititorul într-un realism inițiatic, deoarece se discută despre sacrificiu, moarte și prietenie reală.

  1. „O, în ce locuri minunate o să ajungi!”, scrisă de Dr. Seuss

Marea aventură este la simfonia literelor expuse de Dr. Seuss în această carte încântătoare. Povestea încurajează copiii să-și urmeze visele și stabilește o relație cauzală între ceea ce fac și ceea ce obțin de pe urma acțiunilor întreprinse.

  1. „Amintiri din copilărie”, scrisă de Ion Creangă

Copilul poate descoperi prospețimea vieții la țară, cu bune și cu rele. Amintirile reprezintă un etalon al artei povestirii. Cititorul intră în contact cu valorile familiei din alte timpuri, dar și cu respectul care ar trebui oferit mediului înconjurător.

  1. „Unde cresc sălbăticiunile”, scrisă de Maurice Sendak

Una dintre cele mai iubite povești din lume, cartea îi învață pe copii să exploreze emoțiile și curiozitățile copilăriei. Puterea năucitoare a imaginației îl ajută pe cititor să iasă din paradigma limitativă a ceea ce cunoaște deja și să creeze povești noi. Maurice Sendak a creat și desenele din carte, ceea ce o face și mai specială.

  1. „Matilda”, scrisă de Roald Dahl

Matilda are o poveste grea, presărată cu provocări grele, dar care își găsește refugiu în cărți. Cititorul poate descoperi puterea rezilienței în fața adversităților, dar și importanța deschiderii către  experiențe și cunoștințe noi. Putem menționa și refuzul de a intra în hora conformității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *