Cu copiii la drum cum sa aveti parte de călătorii fara peripetii

Secretul jocurilor educaționale

calatorii copii

Tot mai des în ultima vreme, diverse materiale de dezvoltare personală, dar și citate cu tâlc postate semeț pe Facebook susțin o idee comună: nu e importantă destinația, ci drumul până acolo.

Dincolo de metafizica acestor vorbe de duh, pentru adulții care urmează să plece în vacanță cu copiii, motto-ul descrie o realitate concretă, fără vreun sens figurat. Înaintea oricărui drum mai lung, majoritatea părinților înghit în sec, încarcă bateriile tuturor gadget-urilor pe care le au și își promit în gând să se revanșeze pentru orele în care copiii vor juca Angy Birds pe tabletă, înscriindu-i din toamnă la cursuri de Origami.

Indiferent de locul ales pentru vacanță, experiența ne-a demonstrat tuturor că drumul până la destinație poate lăsa fără vlagă ambele părți – părinți și copii, deopotrivă – fie că vorbim de 3 sau 13 ore de călătorie.

Oriunde s-ar afla, în avion, în tren sau în mașină, cele două tabere par mai degrabă două echipe solide de rugbiști gata să se încaiere decât membri iubitori ai aceleiași familii.

În ziua plecării, scenariul e același: adulții sunt obosiți după toate pregătirile din ultimele zile, bunica îi sună să-i întrebe dacă au luat tarta ei cu cireșe  „făcută cu drag, mamă” special pentru drum, iar copiii întreabă dacă au ajuns după doar 10 minute. Deși par la poluri opuse, și copiii, și părinții au, în fapt, aceeași problemă: lipsa de răbdare și de creativitate.

Secretul măsurii corecte

calatorii copii

Întrebată adesea ce presupune o alimentație sănătoasă, medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă de fiecare dată același răspuns: „mâncați orice, dar cu măsură!”.

Păstrând analogia, principiul echilibrului se poate aplica în orice palier al vieții noastre, fie că ne referim la consumul de ciocolată, sport sau muncă – în exces, totul devine dăunător prin simplu fapt că se creează un dezechilibru.

Când vine vorba de accesul copiilor la device-uri cu ecran, grija părinților pentru dezvoltarea abilităților sociale a celor mici este în bună măsură justificată. Necontrolați, aceștia pot accesa jocuri nepotrivite vârstei lor și ajung în timp să piardă interesul pentru semenii lor din lumea reală.

Totuși, tehnologia nu poate fi ignorată și este un fapt universal acceptat că noile generații de copii vor fi nevoite să includă cele mai diverse gadgeturi în viața lor de zi cu zi. În acest context, părinții se pot gândi la două strategii care să transforme un pericol aparent într-un aliat de viitor.

Cum să transformi un pericol într-un mare avantaj

Prima măsură ar fi un bun control al accesului celor mici la calculator, tabletă sau telefon, evitând astfel dezavantajele interzicerii totale sau, dimpotrivă, a lipsei oricăror limite.

Pe de altă parte, părinții ar trebui să le ofere copiilor numai jocuri educative sau platforme educaționale specifice vârsta lor, unde cei mici să învețe cu plăcere, să-și dezvolte gândirea, imaginația, memoria sau limbajul – totul în timp ce se joacă.

În acest fel, adulții și copiii nu se vor mai afla în conflict, ci în completare, fiecare primind empatic ceea ce își dorește: unii satisfacția de a oferi jocuri și activități educative, iar alții bucuria de a învăța lucruri interesante în timp ce se joacă.

O astfel de platformă educațională este Școala Intuitext, un loc deosebit în care copiii de clasa I și a II-a vor explora lumea alături de trei personaje amuzante: Griny, Cronin și Flop.

Împreună cu ei, cei mici se vor juca, vor descoperi cele mai interesante lucruri, vor face experimente inedite și își vor forma astfel o atitudine pozitivă în raport cu școala (acest aspect fiind, de fapt, cheia către un viitor de succes).

În acest timp, părinții se pot bucura și ei de cartea preferată, de filmul pe care doreau demult să-l vadă sau să planifice deja următoarea călătorie alături de cei mici. Asta deși www.scoalaintuitext.ro este singura școală unde copiii nu vor să intre niciodată în vacanță!

Vrei să ai acces la astfel de jocuri ? www.scoalaintuitext.ro este platforma de educație online unde  găsești cele mai bune materiale de învățare digitală! Completează acest scurt chestionar și noi îți trimitem un cod de acces pentru copilul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *