Despre școală, cu dragoste

Cum ne putem ajuta copiii să învețe cu plăcere

Claudia Cojocea - Editor
Despre școală, cu dragoste
Despre școală, cu dragoste

Când sunt mici, copiii visează să ajungă la școală, să fie elevi și să scape de statutul de „bebeluși“, așa cum le spun cei mai mari copiilor care merg încă la grădiniță.

Așadar, copiii simt o bucurie extraordinară să înceapă această nouă etapă din viața lor, iar pentru părinți și învățători această atitudine pozitivă reprezintă un start extraordinar, de care trebuie să profite în mod cât mai înțelept pentru rezultate eficiente pe termen lung.

Pentru a nu pierde nimic din entuziasmul și deschiderea micilor exploratori, iată câteva idei de care putem ține seama.

1 – Instrumente de învățare plăcute

După ce ne asigurăm că le-am oferit copiilor noștri un mediu potrivit pentru o dezvoltare sănătoasă, că am găsit o școală bună, cu o învățătoare caldă și un colectiv de copii prietenoși, noi, părinții, mai avem totuși un hop de trecut: ca să le placă la școală, trebuie să aibă o atitudine pozitivă față de învățare.

Acest lucru se realizează atât prin intermediul materialelor didactice alese de învățătoare, cât și prin metodele alternative de învățare pe care le oferă părinții.

De exemplu, ScoalaIntuitext.ro este produsul educațional online bazat pe conceptul de învățare prin joc special creat pentru copiii din clasele I-IV. Datorită acestui produs modern și atractiv, copiii învață în timp ce se distrează și își exersează acele aptitudini necesare pentru reușita pe termen lung.

Construit ca un loc de aventură, site-ul educațional ScoalaIntuitext.ro ne ajută copiii să înțeleagă mai ușor materia școlară, să exerseze noțiunile mai dificile și astfel să nu mai evite să-și facă temele pentru acasă.

În plus, le oferă șansa să-și cultive motivația și plăcerea de a învăța, să-și îmbunătățească atenția, memoria sau gândirea, dar și să-și dezvolte inteligența emoțională și socială.

2 – O relație bună cu învățătoarea

Când vine vorba de relațiile pe care le stabilesc cu cadrele didactice, copiii noștri cunosc de regulă două „frecvențe“: ori o iubesc pe doamna, ori nu.

În mod ideal, pentru a merge la școală cu plăcere, cei mici ar trebui să găsească în cadru didactic o figură apropiată oarecum de cea a părinților, un profil care să îmbine educația și învățarea cu afectivitatea.

În acest mod, elevii vor privi școala drept o prelungire firească a mediului cald de acasă și vor accepta să meargă într-un alt loc în care se simt bine, protejați, iubiți.

3 – O relație echilibrată cu colegii de clasă

O altă componentă importantă în viața oricărui școlar, mai ales în clasele primare, este relația pe care o are cu colegii de clasă. Cum se înțelege cu colegul de bancă, ce loc ocupă în cadrul grupului și dacă în colectivul din care face parte există colegi dificili care să-l tachineze în mod constant.

Un lucru important de menționat este că, în fața unui eventual refuz de a merge la școală, noi, părinții, trebuie să fim deschiși să înțelegem motivele anxietății copiilor noștri, inclusiv (sau mai ales) pe cele pe care, dată fiind experiența noastră de viață, nu le-am considera importante.

În acest context, Laura Markham, specialist în psihologie clinică, dar și psihologul american Alfie Kohn explică un lucru foarte interesant: atunci când copiii adoptă un comportament dificil o fac pentru că au o nevoie neîmplinită (de atenție, de iubire, de validare etc.) și este de datoria noastră, a adulților, să descifrăm adevăratele motive care determină atitudinea lor ostilă.

4 – O relație sănătoasă cu părinții

Un aspect care se poate observa atât în anii de grădiniță, cât și în clasele primare este relația pe care un copil o are cu părinții săi.

Fie că refuză să plece de acasă dimineața, fie că plânge atunci când este lăsat în grija educatoarei/ învățătoarei, copilul exprimă în aceste momente gradul de apropiere pe care îl simte el (!) în raport cu părinții.

E important ca legătura celor mici cu familia lor să fie bazată pe iubire necondiționată, încredere și respect, toate acestea conferindu-i copilului siguranță și disponibilitate pentru experiențe noi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *