Adaptarea la școală – cât durează și cum o depășim

copil adaptat scoala

Adaptarea la școală este un proces cu care se confruntă atât copiii, cât și părinții în fiecare toamnă, acomodarea sau reacomodarea putând stârni emoții și temeri intense de ambele părți. Psihologul Delia Lungu ne dezvăluie cât durează acest proces și cum îl putem înțelege mai bine pentru a ne ajuta copiii să învețe cu plăcere.

 

La începutul fiecărui an școlar se vorbește despre adaptarea la noul ritm, la noile responsabilități, la noul colectiv. În ceea ce privește durata medie a acestui proces și cum ar trebui să fie comunicarea cu cei mici în această perioadă, psihologul Delia Lungu (Product Manager SuntParinte.ro- un produs Intuitext) declară că „intervalul de acomodare pentru copiii care intră în clasa Pregătitoare durează, în medie, între șase și opt săptămâni. Sigur că acest interval depinde mult de fiecare copil în parte, de cât timp a frecventat înainte grădinița, cum a fost crescut în familie etc. Sunt unii copii care se pot acomoda foarte bine și în patru săptămâni.“

A child alone in a school playground

Și părinții se tem de școală

În paralel cu anxietatea copiilor, și părinții pot suferi din acest motiv, sporind prin atitudinea lor îngrijorarea celor mici. Pentru a-și controla anxietatea în raport cu relația dintre copiii lor și școală, noul colectiv sau învățătoare, „părinții au nevoie să-și înțeleagă și să-și gestioneze propria anxietate. Care sunt temerile mele în legătură cu copilul meu? Care sunt temerile în legătură cu faptul că a început școala? Care sunt temerile mele în general? Uneori, din dorința aprinsă de a vedea că lucrurile merg bine, avem tendința săa controlăm excesiv situația și, implicit, să-l limităm pe copil. Pentru a fi, însă, părinți mai buni avem nevoie, mai întâi, să fim noi înșine în echilibru. Avem nevoie să ne uităm în primul rând la noi. Pentru că altfel îngrijorările noastre în exces dăunează copilului“, recomandă Delia Lungu (Product Manager SuntParinte.ro- un produs Intuitext).

 

motivatie scolara

 

O educație completă

Un aspect important de care părinții ar trebui să țină mereu seama este comunicarea continuă cu copiii lor. În acest sens, este recomandabil ca adulții să le explice micuților rolul educației în viața fiecărui individ, precum și care sunt cele mai importante lucruri pe care le pot învăța, pentru un start cat mai bun în viață. „Micii școlari au nevoie să învețe și să exerseze abilități care le sunt cruciale în viața de zi de zi: cum să fie empatici, cum să socializeze, cum să-i respecte pe ceilalți, ce înseamnă regulile, cum să nu se demotiveze după un calificativ slab, cum s-și concentreze mai mult atenția pe ce au de făcut, cum să persevereze etc.“

Un alt motiv pentru care susținerea părinților și a dascălilor este foarte importantă în această perioadă  are legătură cu atitudinea copiilor față de școală, care se formează în primii ani de studiu și influențează întregul parcurs educativ. În acest context, părinții au un rol la fel de important ca al dascălilor, putând influența modul în care copiii privesc și înțeleg actul educațional.

parinti copii invata impreuna

O modalitate prin care putem încuraja dorința și curiozitatea elevilor este prin jocuri logice, filmulețe educative și, în general, produse de învățare care să-i ajute să-și însușească anumite informații în timp ce se distrează. Școala Intuitext, de pildă, despre care ați mai citit aici, este exact locul perfect prin care putem determina o atitudine pozitivă a copiilor noștri în ceea ce privește școala, stimulând totodată curiozitatea și dorința de cunoaștere a celor mici.

Vrei să descoperi toate surprizele Școlii Intuitext alături de copilul tău?

Buton Hai si tu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *