S.O.S. vacanța de Paște!
5 activități wow care distrează întreaga familie
Acum vreo câteva zile, în zona de joacă pentru copii dintr-un parc bucureștean, două mame își mărturiseau precipitat confuzia legată de vacanța de Paște. Ce vor face cu copiii, cum îi vor distra pe ei, cum se vor distra ele, ce vor pune pe masă, ce vor purta ele în zilele de sărbătoare, ba chiar se întrebau (făcându-și ștrengărește cu ochiul) dacă merită o fugă până la mare, că tot se deschide sezonul estival mai devreme anul acesta.
În toiul dezbaterilor, al ipotezelor și al sugestiilor care treceau rapid de la una la alta, am rămas cu un singur gând: vacanțele – mari, mici sau cum or mai fi ele – pot pune părinții într-o adevărată încurcătură. De la dileme culinare, vestimentare sau sociale („mergem la ai tăi sau ieșim cu Popeștii la un tenis de câmp, la Mogoșoaia?“), sărbătorile pascale aduc în dar copiilor și o vacanță mult așteptată. Jocuri, ieșiri în parc cu prietenii, desene pe săturate, seri prelungite, dimineți lenevite, bunici, cadouri, pofte, mofturi – toate le vin pe tavă celor mici, transformând acest răstimp de odihnă într-un adevărat răsfăț.
Pentru cei care au decis meniul de Paște sau ordinea vizitelor obligatorii (părinții ei, părinții lui, prietenii ei, rudele ei), dar habar n-au cum să se distreze alături de cei dragi în timpul liber, specialiștii Intuitext în educație le oferă câteva idei. Citiți, alegeți, dar atenție: pericol (mare) de distracție!
# 1 – Fiecare face ce îi place!
Ușor de zis, greu de făcut. Dar fiecare dintre noi are cel puțin o activitate preferată, care îl relaxează și-i încarcă bateriile. Ea vrea să citească, el să vadă un film, iar cel mic să se joace în neștire pe calculator/ tabletă. Din fericire, tehnologia are beneficiile ei, iar jocurile educaționale satisfac atât dorința celor mici de a explora mediul digital, cât și nevoia părinților de a-i ști în siguranță.
# 2 – Realizați împreună decorațiuni de Paște
Mai țineți minte orele de artă plastică de la școală în care vă jucați cu plastilina, cu acuarelele, în care tăiați, decupați și lipeați? În care vă plimbați degetele prin pasta moale și colorată sau prin borcanul de lipici, în care se vedeau urmele altor degețele curioase? Retrăiți bucuria anilor de școală și creați alături de copilul vostru decorațiuni colorate de sezon.
# 3 – Jucați Rațele și vânătorii sau alte jocuri „old school“
Oricât de prăfuit ar suna, pe vremea noastră jocurile adunau laolaltă grupuri mari și gălăgioase de copii într-un iureș nebun. De-a v-ați ascunselea, Rațele și vânătorii, Țară-țară, vrem ostași sau Prinselea – toate stârneau râsete zgomotoase sau furii aprinse. După caz. Oricât de atrăgătoare sunt jocurile digitale de astăzi, arătați-i celui mic cum vă distrați voi când erați copii și lăsați-l să vadă că spiritul ludic este un mare avantaj pentru cei care și-l cultivă mereu.
# 4 – Bucurați-vă de jocurile „cool“ de astăzi
Oricât de mult ne-am distra alergând, ascunzându-ne sau imitând-o pe Baba Oarba, jocurile digitale de astăzi oferă copiilor momente extrem de distractive. În ciuda pericolelor din spațiul cibernetic, tehnologia are și beneficii indubitabile. De exemplu, Școala Intuitext este o platformă online de învățare ce îi ajută pe copiii din clasele I, a II-a și a III-a să învețe diverse noțiuni predate la școală prin intermediul jocurilor educaționale, al experimentelor inedite sau al filmulețelor explicative.
# 5 – Lăsați copilul să facă primul lui cozonac
Știm – cozonacul e greu de făcut, trebuie odihnit, bibilit și neapărat respectată rețeta cea veche, din care-i ieșea bunicii aluatul gălbui și pufos de-ți venea să-l mănânci crud. Dar cine spune că anul acesta nu puteți experimenta un cozonac în familie, în care cel mic să aibă rolul principal? Spuneți-i care sunt pașii de urmat, ajutați-l să frământe, să aștepte, să urmărească, să observe și la final să se bucure de gustul acestui desert tradițional, făcut chiar de el.