Cum pot copiii să fie fericiți la școală

copiii-joaca-parc-toamna

În anii de grădiniță, cei mai mulți copii privesc cu admirație către confrații mai mari, pe care îi respectă în mod deosebit pentru simplul fapt că sunt deja școlari. Când vine vorba de validare în cadrul grupului, copiii de vârstă mică simt o nerăbdare imensă de a fi elevi cât mai curând, asociind acestui statut un prestigiu de care abia așteaptă să se bucure și ei.

Indiferent de motivele entuziasmului lor (curiozitate, amor propriu sau orice altceva), de cele mai multe ori copiii sunt nerăbdători să meargă la școală și au, în fază inaugurală cel puțin, o bucurie extraordinară să înceapă această nouă etapă din viața lor.

Prin urmare, pentru părinți și învățători această atitudine pozitivă a copiilor față de școală reprezintă un start extraordinar, de care trebuie să profite în mod cât mai înțelept pentru rezultate eficiente pe termen lung.

1 – O relație bună cu învățătoarea

Când vine vorba de relațiile pe care le stabilesc cu cadrele didactice, copiii cunosc de regulă două „frecvențe“: ori o iubesc pe doamna, ori nu. În mod ideal, pentru a merge la școală cu plăcere, copiii ar trebui să găsească în dascălul din primii ani de școală o figură apropiată oarecum de cea a părinților, un profil care să îmbine educația și învățarea cu afectivitatea. În acest mod, elevii vor privi școala drept o prelungire firească a mediului cald de acasă și vor accepta să meargă într-un alt loc în care se simt bine, protejați, iubiți.

2 – O relație echilibrată cu colegii de clasă

O altă componentă importantă în viața oricărui școlar, mai ales în clasele primare, este relația pe care copiii o au cu colegii de clasă. Cum se înțeleg cu colegul de bancă, ce loc ocupă în cadrul grupului și dacă în colectivul din care fac parte există colegi dificili care să-i tachineze în mod constant. Un lucru important de menționat este că, în fața unui eventual refuz de a merge la școală, părinții trebuie să fie deschiși la toate motivele anxietății copiilor, inclusiv (sau mai ales) la cele pe care un adult nu le-ar considera importante. În acest context, Laura Markham, specialist în psihologie clinică, dar și psihologul american Alfie Kohn explică un lucru extrem de util pentru adulți: atunci când copiii adoptă un comportament dificil o fac pentru că au o nevoie neîmplinită (de atenție, de iubire, de validare etc.) și este de datoria celor mari să descifreze adevăratele motive care determină atitudinea ostilă a copilului.

 

motivatie scolara

 

3 – O relație sănătoasă cu părinții

Un aspect care se poate observa atât în anii de grădiniță, cât și în clasele primare este relația pe care un copil o are cu părinții săi. Fie că refuză să plece de acasă, fie că plânge atunci când este lăsat în grija educatoarei/ învățătoarei, copilul exprimă în aceste momente gradul de apropiere pe care îl simte el (!) în raport cu părinții. E important ca legătura celor mici cu familia lor să fie bazată pe iubire necondiționată, încredere și respect, toate acestea conferindu-i copilului siguranță și disponibilitate pentru experiențe noi.

4 – Instrumente de învățare plăcute

După ce se asigură că îi oferă copilului lor un mediu potrivit pentru o dezvoltare sănătoasă, că au găsit o școală bună, cu o învățătoare caldă și un colectiv de copii prietenoși, părinții mai au totuși un hop de trecut: ca să le placă la școală, copiii trebuie să aibă o atitudine pozitivă față de învățare. Acest lucru se realizează atât prin intermediul materialelor didactice alese de învățătoare, cât și prin metodele alternative de învățare pe care le oferă părinții.

De exemplu, Scoalaintuitext.ro este un produs online pe care copiii îl pot accesa după ce părinții lor achiziționează o licență fie pentru 6, fie pentru 12 luni, pentru clasele I, a II-a și a III-a (în funcție de anul de studiu al copiilor). Datorită acestui produs inovator, copiii învață în timp ce se distrează și își exersează acele aptitudini necesare pentru reușita pe termen lung. Construită ca un loc de aventură, www.scoalaintuitext.ro oferă celor mici șansa de a-și cultiva motivația și plăcerea de a învăța, de a-și îmbunătăți atenția, memoria sau gândirea, dar și de a-și dezvolta inteligența emoțională și socială.

Buton Hai si tu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *