Ghid pentru învățători: prezența tehnologiei digitale în sala de clasă
Procesul de digitalizare în învățământul din România este în continuă dezvoltare. Rolul tehnologiei în educație devine din ce în ce mai important. Învățătorii se adaptează la nevoile „elevului digital” prin intermediul instrumentelor, platformelor și aplicațiilor educaționale moderne.
Având în vedere ambiguitatea care însoțește uneori instrumentele educaționale digitale, ne-am propus să scriem un ghid pentru învățători despre cum pot aceștia să includă tehnologia modernă în sala de clasă.
Prezența tehnologiei digitale în sala de clasă
De ce? Învățătorii au în clase elevi crescuți în fața ecranului tactil, ce găzduiește o gamă variată de aplicații, jocuri și surse de conținut. Din acest motiv, educația trebuie să includă o componentă digitală care să corespundă particularităților comportamentale ale generației actuale.
Digitalizarea educațională nu compromite esența și valoarea metodei tradiționale de învățământ. Ea aduce plus valoare actului de predare, învățare și testare. Schimbarea este inevitabilă, tocmai de aceea trebuie să selectăm elementele care optimizează timpul petrecut în sala de clasă.
Cum puteți utiliza tehnologia digitală în sala de clasă?
Răspunsul la provocările integrării tehnologiei digitale în matricea învățământului românesc este simplu: adoptarea unui sistem complet de învățare, predare și testare. În cadrul unei asemenea adopții tehnologice, procesul educațional devine mai bogat, având de câștigat atât învățătorii și elevii, dar și părinții.
Sistemul educațional ce include resurse print și digitale poate fi integrat treptat în activitățile zilnice. În general, selectarea corectă a resurselor și funcționalităților educaționale poate prezenta o gamă variată de avantaje, atât pentru învățători, cât și pentru elevi. Printre acestea se numără:
- Familiaritate cu preferințele copilului modern;
- Motivație pentru învățare;
- Personalizarea procesului educațional;
- Dezvoltarea unor aptitudini necesare secolului 21;
- Creșterea interesului pentru activitățile școlare.
Utilizarea dispozitivelor digitale îi ajută pe copii să înțeleagă diverse concepte într-un mod familiar. Spiritul de familiaritate digitală a fost îmbrățișat de țările din peninsula Scandinavă, unde asistenții educaționali și tabletele dedicate fac parte din normalul activităților zilnice. Atât Yuval Noah Harari, cât și Sir Ken Robinson au subliniat rolul important pe care îl joacă digitalizarea în dezvoltarea societății de mâine.
Prezența tehnologiei în sala de clasă este un stimulent pentru motivația elevilor, care îi ajută să devină participanți activi și interesați în procesul de învățare. În același timp, învățătorii pot crea un mediu de învățare dinamic, ce include flexibilitate și adaptabilitate.
Învățarea cu ajutorul tehnologiei digitale este relevantă prezentului. Prin intermediul unor resurse și funcționalități educaționale, învățătorul are libertate creativă în ceea ce privește pregătirea lecțiilor.
Predarea folosind instrumente digitale și print
Dacă alegeți un instrument educațional precum ScoalaIntuitext.ro, accesați diferite resurse și instrumente de funcționalitate pentru a optimiza predarea. Prezentările interactive ale unor concepte educaționale atrag elevii. Filmulețele de predare și jocurile de exersare sunt îndrăgite de elevi.
Ei învață într-un mod interactiv și descoperă mult mai ușor particularitățile materiei predate de învățător. Tehnologia modernă cuprinde factori (muzică, personaje amuzante și elemente grafice captivante) ce facilitează absorbția informației de către elevi. Totuși, învățătorii pot integra metodele tradiționale print în completarea celor digitale sau invers.
Învățătorii au nevoie de echilibru între tehnologia digitală și metoda tradițională, precum discuțiile în clasă și exercițiile pe hârtie, pentru a obține rezultatele dorite și chiar mai mult de atât.
Exersare și consolidare
Jocurile de exersare, fișele de lucru, experimentele individuale, în pereche sau grupuri, pot fi folosite pentru a consolida cunoștințele elevilor. Aceștia se joacă și învață în același timp. Elevul este mai degajat atunci când rezolvă un joculeț pe tabla digitală alături de personaje simpatice, muzică și efecte animate distractive. Ușor, dar sigur dispare timorarea tradițională asociată rezolvării unei probleme complexe într-un mod stresant.
Tehnologia digitală asigură un anumit grad de relaxare, iar elevii sunt captivați de ceea ce fac. Aceste instrumente încurajează angajamentul la oră și reținerea adecvată a informației predate. Creativitatea devine mai ușor de accesat în pregătirea lecțiilor.
Cum verifici folosind tehnologia digitală?
Tehnologia modernă facilitează recapitularea și evaluarea rapidă a progresului elevilor, la nivel individual și pe clasă.
De exemplu: ScoalaIntuitext.ro are quiz-uri, teste digitale (inițiale, capitol și finale) ce oferă rezultate instant, adunate automat în zona de Rapoarte. În varianta print, învățătorul introduce rezultatele testelor în platformă pentru a genera rapoarte detaliate despre progresul educațional al elevilor. Aceasta din urmă reprezintă o zonă ce asigură claritate în pregătirea materiei deoarece învățătorul știe exact nivelul fiecărui elev.
Marele avantaj: învățare diferențiată, personalizată și adaptată nevoilor fiecărui elev
Prezența tehnologiei digitale în educație oferă învățătorilor posibilitatea de a personaliza procesul de predare și evaluare. Adaptarea și personalizarea învățării se poate face în funcție de nevoile specifice ale elevilor, pe baza datelor accesate în zona de Rapoarte.
Integrarea tehnologiei moderne în educație nu este doar necesară, ci esențială dezvoltării complete a elevilor. Prin intermediul unui sistem complet, învățătorii pot pregăti generația actuală pentru provocările și oportunitățile viitorului.
ScoalaIntuitext.ro este alături de învățătorii din România care doresc să integreze o platformă educațională modernă la clasă și acasă.