Învățăm modern și eficient într-un mediu online sigur
Produsul preferat al copiilor din clasele primare
De curând, a fost publicată o știre despre un cadru didactic de la Liceul Antim Ivireanu din București care, înțelegând că manualele și planșele vechi nu mai pot atrage atenția copiilor, s-a gândit să schimbe metodele de lucru la clasă.
Astfel, a adaptat informațiile și materia din programa școlară astfel încât să poată fi folosită de către copii pe telefoane mobile sau tablete. Altfel spus, învățătoarea și-a creat propriul conținut pentru ca elevii dumneaei din clasa a III-a să fie atenți și dispuși să se implice la ore.
Din fericire, cazul nu este singular, dat fiind ca, între alte exemple, putem mentiona și cazul de la Liceul Teoretic Național de Informatică, unde profesorii au introdus tablete pentru toate materiile de clasa a VI-a.
Așadar, în ultima perioadă, se remarcă o deschidere tot mai mare către metodele de învățare moderne, având în vedere faptul că noile generații de elevi iubesc tehnologia și mediul digital.
Ce rol are jocul, ludicul, în actul educațional, mai ales în clasele primare?
„Trebuie să fii mare maestru didactic să faci din joc și o oportunitate cognitivă reală. Eu am auzit deseori dascăli spunând «ne jucăm, ne jucăm, dar acum trebuie să mai și învățăm».
Pe-asta am auzit-o de la cei care au introdus jocul mai mult de nevoie, că așa scrie în recomandările metodice. E în educația noastră să credem că învățarea e o chestie solemnă, iar jocul – o neseriozitate.
Creierul școlarului mic este adaptat să absoarbă informație în contexte cu miză, cu feed-back rapid, cu reguli și elemente de predictibilitate, exact ca în jocuri, ca în mediile non-formale.
Cine poate traduce conținuturile învățării în limbajul jocului este cu adevărat profesor. Restul sunt un fel de personal pentru livrări, ca la pizza.
La vârsta școlii primare, jocul este în toi; plăcerea asumării unor roluri, a misiunilor, a provocărilor este una dintre caracteristicile-cheie ale dezvoltării intelectuale”, declară special pentru ScoalaIntuitext.ro Oana Moraru, specialist în educație.
Învățarea online – schimbarea la față a educației
Noile generații de copii digitali au spus „pas” vechilor tipare de învățare și au adoptat cel mai nou trend în materie de educație: învățarea online.
Pentru ei, specialiștii în educație au creat produse de învățare online care să apropie de copii noțiunile din programa școlară în mod natural și plăcut.
De exemplu, noi, echipa Intuitext, știm cât de important este rolul jocului, mai ales în primii ani de școală, și de aceea le oferim micilor exploratori din ciclul primar produsul educațional online ScoalaIntuitext.ro, creat din dragoste pentru copii și pentru educație.
Întâi de toate, am identificat o serie de probleme pe care le au copiii în primii ani de școală: nu înțeleg lecțiile la clasă, refuză să facă teme, își doresc să se joace pe device-urile lor preferate, tabletă, laptop sau telefon mobil.
Prin urmare, ceea ce ne-am dorit a fost să le oferim un loc în care învățarea se face în mod distractiv.
Conform unui sondaj intern, am descoperit faptul că motivele pentru care părinții au avut încredere să cumpere produsul ScoalaIntuitext.ro au fost:
- resursele educaționale diferite față de cele tradiționale,
- dorința de a le oferi un produs care să-i motiveze să învețe și care să transforme învățarea într-o experiență plăcută,
- dar și pentru că celor mici le place să stea la computer și au considerat că este mai bine să petreacă timp online într-un mod folositor.
Beneficiile unui produs creat din dragoste pentru copii și educație
În plus, la ScoalaIntuitext.ro antrenăm logica, memoria și soft skills-urile (așa încât copiii vor dobândi aici abilitați sociale ce le vor fi utile pe termen lung), precum și pasiunea pentru științe (pasiune ce le va deschide orizonturi nebănuite și le va dezvolta pofta de cunoaștere și aventură într-un mod unic).
Totodată, așa cum recomandă și Oana Moraru, ar fi bine ca părinții moderni să înțeleagă un lucru dur, dar simplu: dintotdeauna, cultura main-stream își face de cap împotriva valorilor individuale.
Este o chestiune de responsabilitate adultă să le transmitem copiilor noștri că nu tot ce zboară în societate se mănâncă; nu tot ce aud sau li se cere pe canale instituționale îi și servește, ca indivizi.
„Regulile jocului sunt deocamdată așa, cu note, cu medii, cu diplome cerute la locul de muncă. Familia poate transmite mai mult de atât copilului ei: cine este el cu adevărat, ce contează din punct de vedere sufletesc sau chiar spiritual.
Școala, CV-ul, datoriile noastre sociale – sunt realități pe care nu trebuie neapărat să le identifici total cu cine ești tu. Le accepți ca parte a jocului, dar cauți să menții în tine echilibrul propriilor valori și credințe.
Cred că un copil care primește foarte limpede de acasă repere despre cum funcționează societatea și sistemele, și care este iubit necondiționat de rezultatele lui externe, va trece ușor cu vederea abuzurile emoționale ale unor indivizi imaturi și inconștienți. ”