Flautul – beneficiile unui instrument mereu modern

Ce învață copiii când studiază muzica

Claudia Cojocea - Editor
Ce învață copiii când studiază muzica
Ce învață copiii când studiază muzica

Știți opera „Flautul fermecat“? Recomandată copiilor începând cu vârsta de 7 ani, această operă-basm compusă de Wolfgang Amadeus Mozart este o ocazie pentru copii de a descoperi frumusețea muzicii clasice prin intermediul unei povești moralizatoare și filosofice totodată.

N-am început întâmplător oferind ca exemplu această operă, iar motivul nu este doar acela că vorbim despre beneficiile flautului. Referindu-se la avantajele incontestabile pe care muzica clasică o are asupra copiilor, specialiștii ne spun că încă din viața intrauterină bebelușii pot percepe sunetele (din a treisprezecea săptămână) și chiar îndrăgi muzica (a opta lună de sarcină).

Așa cum arată numeroase studii efectuate pe copii cu vârste între 3 și 5 ani, Mozart și Vivaldi sunt cei mai îndrăgiți compozitori, a căror muzică îi și ajută pe cei mici să se liniștească și să se autodisciplineze.

Flautul dulce – cunoscut și ca flaut drept sau Blockflöte – este primul instrument muzical la care poate cânta un copil de 4 ani. În plus, primele rezultate se pot observa rapid, întrucât după 3 luni copiii pot cânta cântecele de 2-3 portative.

Foto: www.lectiiflaut.ro
Foto: www.lectiiflaut.ro
 Beneficiile flautului și ale flautului dulce:
  • Dezvoltă creativitatea copilului şi îl ajută să fie mai coerent în gândire.
  • Dezvoltă puterea de concentrare a acestuia, lucru care îi va folosi în activităţile pe care le va desfăşura la şcoală şi nu numai.
  • Aceste instrumente implică folosirea celor 4 lobi ai creierului şi al cerebelului, fapt care duce la o mai bună activitate a acestuia.
  • În America bătrânii din azile studiază flautul pentru a nu ajunge să aibă afecţiuni degenerative ale creierului (Alzheimer).
  • Studiul acestor instrumente, pe o perioadă cuprinsă între 3 – 4 ani, ajută la creşterea coeficientului de inteligenţă.
  • Cei care studiază aceste instrumente dobândesc o foarte bună coordonare mână-ochi, îşi îmbunătăţesc semnificativ memoria, devin mai disciplinaţi şi mai responsabili.
  • Studiul flautului ajută la formarea unei respiraţii corecte şi are un efect pozitiv asupra dezvoltării capacităţii plămânilor. Datorită tehnicii folosite capacitatea plămânilor creşte ajungând la maximul ei de 5-6 litri de aer, lucru care ajută la creşterea rezistenţei organismului la efort.
  • Copiii învaţă cum anume se citesc partiturile muzicale şi îşi îmbogăţesc cultura muzicală.
  • Deoarece trebuie să înveţe cântecele pe de rost, memoria copiilor este în permanentă activitate.
  • Studiul muzicii clasice activează structurile unor zone din creier care au un efect euforizant şi de înlăturare a oboselii.

Așadar, în paralel cu studiul disciplinelor școlare obligatorii pentru educația copiilor, cei mici își formează și o cultură muzicală solidă și se bucură de numeroasele beneficii ale unui instrument despre care chiar putem spune că este fermecat.

Nu uita sa dai share:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *