Flautul – beneficiile unui instrument mereu modern

Ce învață copiii când studiază muzica

Claudia Cojocea - Editor
Ce învață copiii când studiază muzica
Ce învață copiii când studiază muzica

Știți opera „Flautul fermecat“? Recomandată copiilor începând cu vârsta de 7 ani, această operă-basm compusă de Wolfgang Amadeus Mozart este o ocazie pentru copii de a descoperi frumusețea muzicii clasice prin intermediul unei povești moralizatoare și filosofice totodată.

N-am început întâmplător oferind ca exemplu această operă, iar motivul nu este doar acela că vorbim despre beneficiile flautului. Referindu-se la avantajele incontestabile pe care muzica clasică o are asupra copiilor, specialiștii ne spun că încă din viața intrauterină bebelușii pot percepe sunetele (din a treisprezecea săptămână) și chiar îndrăgi muzica (a opta lună de sarcină).

Așa cum arată numeroase studii efectuate pe copii cu vârste între 3 și 5 ani, Mozart și Vivaldi sunt cei mai îndrăgiți compozitori, a căror muzică îi și ajută pe cei mici să se liniștească și să se autodisciplineze.

Flautul dulce – cunoscut și ca flaut drept sau Blockflöte – este primul instrument muzical la care poate cânta un copil de 4 ani. În plus, primele rezultate se pot observa rapid, întrucât după 3 luni copiii pot cânta cântecele de 2-3 portative.

Foto: www.lectiiflaut.ro
Foto: www.lectiiflaut.ro
 Beneficiile flautului și ale flautului dulce:
  • Dezvoltă creativitatea copilului şi îl ajută să fie mai coerent în gândire.
  • Dezvoltă puterea de concentrare a acestuia, lucru care îi va folosi în activităţile pe care le va desfăşura la şcoală şi nu numai.
  • Aceste instrumente implică folosirea celor 4 lobi ai creierului şi al cerebelului, fapt care duce la o mai bună activitate a acestuia.
  • În America bătrânii din azile studiază flautul pentru a nu ajunge să aibă afecţiuni degenerative ale creierului (Alzheimer).
  • Studiul acestor instrumente, pe o perioadă cuprinsă între 3 – 4 ani, ajută la creşterea coeficientului de inteligenţă.
  • Cei care studiază aceste instrumente dobândesc o foarte bună coordonare mână-ochi, îşi îmbunătăţesc semnificativ memoria, devin mai disciplinaţi şi mai responsabili.
  • Studiul flautului ajută la formarea unei respiraţii corecte şi are un efect pozitiv asupra dezvoltării capacităţii plămânilor. Datorită tehnicii folosite capacitatea plămânilor creşte ajungând la maximul ei de 5-6 litri de aer, lucru care ajută la creşterea rezistenţei organismului la efort.
  • Copiii învaţă cum anume se citesc partiturile muzicale şi îşi îmbogăţesc cultura muzicală.
  • Deoarece trebuie să înveţe cântecele pe de rost, memoria copiilor este în permanentă activitate.
  • Studiul muzicii clasice activează structurile unor zone din creier care au un efect euforizant şi de înlăturare a oboselii.

Așadar, în paralel cu studiul disciplinelor școlare obligatorii pentru educația copiilor, cei mici își formează și o cultură muzicală solidă și se bucură de numeroasele beneficii ale unui instrument despre care chiar putem spune că este fermecat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *