Libertate vs. constrângere de a învăța

De ce jocul crește performanțele copiilor la școală

Claudia Cojocea - Editor
De ce jocul crește performanțele copiilor la școală
De ce jocul crește performanțele copiilor la școală

Specialiștii în psihologie susțin faptul că primii ani de viață sunt foarte importanți pentru fiecare dintre noi. Atunci se pun bazele viitorului adult, atunci se formează încrederea în sine, atitudinea în fața eșecului, determinarea și per total, toate acele calități și abilități care ne ajută să devenim „oameni mari“, autonomi și cu o doză sănătoasă de self esteem.

Tot astfel, și primii ani de școală le formează copiilor noștri atitudinea corectă (sau nu?) în fața educației, a ideii de învățare și a modului în care fiecare dintre ei va dori să descopere – benevol! – cât mai multe lucruri noi.

E un fapt știut acela că noi, oameni mari sau mici deopotrivă, avem o atitudine de respingere în fața oricărui lucru sau acțiuni impuse. Atunci când ne este suspendată libertatea, atunci când „trebuie“ să facem ceva, ei bine, tocmai atunci dorința intrinsecă (presupunând că aceasta ar fi existat sau ar fi putut exista încă dinainte de momentul constrângerii) se topește și este înlocuită de o atitudine de sens contrar: refuzul.

De multe ori, copiii nu știu, nu vor sau nu au disponibilitatea de a analiza cerința părinților, a învățătoarei și de a-i evalua legitimitatea. Odată înțeleasă obligativitatea impusă din exterior, copilul va avea un singur gând: să combată adversarul.

Din aceste motive (și nu numai!) este esențial ca în primii ani de școală să avem în primul rând noi, adulții, atitudinea corectă pentru a putea spera la o relație sănătoasă între copiii noștri și ideea de învățare.

Învățarea prin joacă
Învățarea prin joacă

Astfel, specialiștii Intuitext în educație îi sfătuiesc pe învățători și pe părinți să includă jocul în orele „de studiu“ și să ajute astfel la schimbarea unei prejudecăți pe cât de false, pe atât de perdante pentru copii: aceea că jocul e doar distracție, iar învățarea trebuie să fie serioasă și sobră ca un sfinx.

La vârste mici, și nu numai, aspectul ludic al învățării este foarte important și motivator“, este de părere Cristina Honcioiu, specialist Intuitext în educație.

Învățarea are o importantă latură relațională, de aceea conectarea cadrului didactic și a părintelui cu copilul, aprecierea efortului depus în sarcină și nu a rezultatului final, încurajarea, încrederea că el va reuși sunt elemente importante în învățare, mai ales în momentele repetitive, dificile sau frustrante pe care le presupune învățarea.

Cu atât mai mult în vacanță – un timp al relaxării și detașării de școală/ învățare – copiii vor manifesta pregnant un refuz clar de a evita exact acțiunea specifică școlii: să învețe.

În acest context, specialiștii Intuitext în educație au încercat și reușit (!) să conceapă un produs educațional modern care să le respecte libertatea, autonomia, dorința de a naviga în mediul online și pasiunea pentru joc: ScoalaIntuitext.ro:

Aici, copiii din clasele I-IV vor găsi PESTE…

  • 500 de animații de predare
  • 250 de jocuri educaționale
  • 80 de teste de evaluare
  • 100 de experimente interactive

Astfel copiii vor simți că e dorința lor să învețe, să descopere, să exploreze, să afle și prin urmare întreg procesul educațional va avea lejeritate, naturalețe și, deci, eficiență.

Antreneaza-ti mintea cu produsul educational online ScoalaIntuitext.ro
Antreneaza-ti mintea cu produsul educational online ScoalaIntuitext.ro

Și-n plus, știați că acest produs îi ajută pe copii să-și antreneze mintea pentru a deveni super-eroi?:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *