Din nou la școală!
Secretul copiilor isteți. Copilul tău știe?
Când vine vorba de învățare, părinții și profesorii îi pot susține pe copii prin diverse moduri. Pe lângă metodele noi și atractive de studiu (de produsele online de învățare, soft-urile educaționale sau manualele digitale), elevii au nevoie și de motivatori puternici pentru a-și dori să învețe din proprie inițiativă. Specialiștii INTUITEXT în educație propun o perspectivă inedită din acest punct de vedere.
Manuale digitale interactive, caiete ale elevului, soft-uri-uri educaționale atractive sau platforme online de învățare special create pentru noile generații de elevi pasionați de gadget-uri smart – toate aceste metode de studiu îi ajută pe copiii noștri să descopere o altă fațetă a învățării. Plăcută, eficientă, în pas cu tehnologia.
Cum îi putem ajuta pe copii să se bucure de aventura cunoașterii
Totuși, specialiștii INTUITEXT în educație sunt de părere că, pe lângă produsele de învățare care le schimbă în mod evident relația cu școala, copiii noștri au nevoie să le fie încurajată curiozitatea nativă.
În fiecare stadiu al dezvoltării, ființa umană are anumite nevoi și interese, iar cunoașterea și respectarea acestora asigură implicarea omului în procesul propriei învățări. Copilul este motivat să învețe dacă informațiile sunt legate de realitate, dacă sunt utile și îl ajută în viața cotidiană, dacă se bazează pe ceea ce cunoaște el.
Din acest motiv, aceste noi mijloace digitale încurajează implicarea elevilor în actul educațional, dat fiind că exemplele oferite sunt desprinse din experiența lor de viață.
În acest context, Cristina Honcioiu, specialist INTUITEXT în educație, declară că „elevii au nevoie să se implice activ în propria învățare, să decidă, să simtă că au anumită libertate în acțiunile lor, să știe că pot greși și că e în regulă să nu știe, că primesc sprijin ca să se corecteze și să afle. Asta înseamnă, de fapt, a învăța: a nu ști și a putea să greșești.“
De asemenea, atitudinea părinților privind învățarea și asigurarea unui climat de studiu adecvat contribuie la creșterea motivației în învățare. Dacă sunt îndeplinite aceste condiții, atunci atitudinea copilului față de școală va fi de cele mai multe ori pozitivă.
„Felul cum tratăm noi copilul va deveni modul lui de a se trata.“
„Învățarea eficientă se realizează într-o atmosferă plăcută, în care copilul simte că poate decide, că are un anumit grad de libertate, în care are voie să greșească și în care este susținut să corecteze greșelile, nu criticat pentru ele sau comparat.
Învățarea are o importantă latură relațională, de aceea conectarea cadrului didactic și a părintelui cu copilul, aprecierea efortului depus în sarcină și nu a rezultatului final, încurajarea, încrederea că el va reuși sunt elemente importante în învățare, mai ales în momentele repetitive, dificile sau frustrante pe care le presupune învățarea.
La vârste mici, și nu numai, aspectul ludic al învățării este foarte important și motivator“, este de părere Cristina Honcioiu, specialist INTUITEXT în educație.
În plus, „strategia didactică, atmosfera din clasă, gestionarea eventualelor etichetări, răutăți, oferirea de aprecieri centrate pe efort, foarte specifice astfel încât să îi ajutăm pe copii să vadă ei înșiși pașii procesului în rezolvarea sarcinii, acestea îi ajută să vadă cum învață, unde au greșit, cum să se corecteze, să învețe ei înșiși să se evalueze.
Felul cum tratăm noi copilul va deveni modul lui de a se trata“, susține specialistul INTUITEXT.
De aceea, produsul educațional pentru clasele primare ScoalaIntuitext.ro este alegerea perfectă pentru copiii noștri din clasele I-IV. Aici, materia cuprinsă în programa școlară le este prezentată în mod diferit, adica sub formă de jocuri de logică, jocuri matematice, animații explicative sau experiemente interactive de laborator.
În final, le dorim un an școlar minunat tuturor copiilor, cu bucurii și multe jocuri. Pentru că noi știm cât de bine se învață prin joc, mai ales în clasele primare!