Temele pentru vacanță – benefice sau nu pentru școala primară?

Recomandări inedite de la un specialist în educație, pentru cea mai frumoasă vară

Claudia Cojocea - Editor
Temele pentru vacanță – benefice sau nu pentru școala primară?
Temele pentru vacanță – benefice sau nu pentru școala primară?

Aflați la începutul vacanței de vară, elevii au zis „pas“ rigorii și ritmului alert din timpul școlii și s-au grăbit să adopte stilul relaxat al Cireșarilor. În locul uniformei, ghiozdanului, penarului și al celorlalte rechizite, copiii și-au pregătit jocurile, mingile și un set generos de idei de distracție pentru această vară.

În fața exuberanței celor mici și a dorului lor de aventură, unii adulți se întreabă dacă să le scurtcircuiteze bucuria cu un subiect extrem de delicat: temele de vacanță. Așa că am întrebat specialiștii INTUITEXT în educație cât de utile sunt acestea și dacă au un rol definitoriu pentru dezvoltarea educațională a copiilor.

Iată ce ne-a răspuns Iuliana Drăgan, specialist INTUITEXT în educație și profesor pentru învățământul primar la Școala 96 din București.

A da elevilor teme de vacanță reprezintă un nonsens. Vacanța e vacanță. Însă, pentru a exersa competențele dobândite la școală, le puteți sugera copiilor activități recreative de vacanță, care să le facă plăcere.

Iată câteva sugestii:
  • Completarea unui jurnal de vacanță, în care să povestească periodic întâmplări deosebite trăite în perioada verii. Este o ocazie minunată pentru copil să-și exerseze scrierea creativă.
  • Dați-i copilului de făcut calcule matematice din viața de zi cu zi. Spre exemplu să calculeze dublul cantității unor ingrediente din care veți găti împreună o prăjitură dublă. De asemenea, când vă întoarceți de la piață rugați-l să calculeze câți lei ați cheltuit pe legumele cumpărate sau cât cântărește sacoșa cu cumpărături.
  • Când plecați în concediu, calculați împreună rutele parcurse cu mașina, urmărind distanțele dintre orașe pe harta rutieră. Rugați-l pe copil să calculeze ce cantitate de benzină trebuie să puneți în rezervor la pompă și cât vă va costa benzina cumpărată.
Site-ul educational Scoala Intuitext pentru clasele primare
Site-ul educational Scoala Intuitext pentru clasele primare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *