Sfaturi de la învățători: Cum învață elevii eficient
De ce astăzi e ușor să fii curios și isteț
(interviu cu Iuliana Drăgan – Prof. pentru învățământ primar Școala gimnazială Nr. 96, București)
Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă elevii în clasele primare?
O problemă cu care se confruntă o parte dintre elevii mei este programul zilnic foarte încărcat. Cursurile încep la ora 8, iar după orele de curs, unii dintre ei rămân la semiinternat și desfășoară diferite activități până în jurul orelor 17 – 18 când sunt luați acasă. Pe termen lung se instalează oboseala și randamentul școlar scade.
O altă problemă, pe care am constatat-o în cazul multor elevi din ciclul primar o reprezintă multitudinea de activități opționale pe care copiii le desfășoară în afara școlii. Unii au zilnic astfel de activități, care devin deseori împovărătoare: limbi străine, handbal, fotbal, balet, dans modern, karate, muzică ș.a.
Ce sfaturi le-ați da părinților care vor să-și ajute copiii să se formeze pentru joburile viitorului?
În prezent, în era digitală, sursele de informare sunt ușor accesibile tuturor. De aceea memorarea de cunoștințe nu mai reprezintă o prioritate. Schimbarea care intervine în învățare este aceea de a-l obișnui pe elev să caute surse de informare, să selecteze și să organizeze informația, să gândescă creator pentru găsirea unor soluții ingenioase la probleme de actualitate.
În acest sens, utilizarea calculatorului și a altor materiale digitale ca sursă de informare este considerată o necesitate în zilele noastre.
Care sunt cele mai importante abilități sociale pe care un copil trebuie să le dobândească în clasele primare?
În clasele primare copiii învață să socializeze și acum este momentul în care se formează abilitățile sociale fundamentale, cum ar fi: abilitatea de a-i asculta pe ceilalți și de a le arăta că îi asculți, comunicare eficientă, spiritul de echipă, toleranța, întrajutorarea, perseverența, colaborarea în cadrul grupului, spiritul de apartenența la grup, capacitatea de adaptare în situații noi.
În ce fel vă ajută pe dvs. posibilitatea de a alege manualul și caietele elevului?
Pentru a eficientiza actul învățării, cadrele didactice selectează manualele și auxiliarele didactice având în vedere mai multe criterii: nivelul clasei de elevi, relevanța conținutului informațional al manualului, stilul didactic personal, interactivitatea, interdisciplinaritatea și, nu în ultimul rând, aspectul estetic: calitatea imaginilor, așezarea judicioasă a informației în pagină, marcarea elementelor de conținut considerate mai importante.
Caietele elevului sunt de un real folos deoarece ele reprezintă o continuare a manualului, oferă elevilor oportunitatea de a exersa și de a consolida cunoștințele predate la clasă. Sunt utile atât pentru elevii cu ritm lent de învățare, ca o alternativă la exercițiile din manual, cât și pentru elevii cu ritm rapid de învățare, ca o completare a exercițiilor aplicative din manual.
Ce părere aveți despre produsele moderne de învățare, cum este și site-ul educațional Școala Intuitext, de pildă?
Produsele moderne de învățare, așa cum este și site-ul Școala Intuitext reprezintă un mijloc complementar de învățare, a cărui eficiență este incontestabilă. Prin intermediul produselor digitale copilul învață cu plăcere, jucându-se. Astfel, el are posibilitatea să aplice creativ cunoștințele și competențele dobândite la școală. De asemenea, elevul devine conștient că tot ceea ce învață la școală poate fi folosit în alte contexte, pentru rezolvarea unor situații concrete de viață.
Jocurile de logică sau de memorie, animațiile explicative, curiozitățile sau experimentele interactive care se găsesc pe platforma de învățare Școala Intuitext îi ajută pe copii să-și fixeze noțiunile predate la clasă și să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe și abilități cu altele noi. Rezolvarea testelor din platformă îi ajută să verifice în ce măsură și-au însușit materia și le oferă posibilitatea să obțină calificative mai bune la testele administrate în clasă.