Copiii și tehnologia – cum să menținem echilibrul!

fata cu umbrela joaca

O serie de studii efectuate în ultimii ani în Marea Britanie a scos la iveală câteva date îngrijorătoare: unul din trei copii nu petrece nici măcar 30 de minute pe zi în aer liber (adică mai puțin decât deținuții, care au dreptul la una-două ore în curtea închisorii); unul din zece copii nu a mers în natură (parc, pădure, mare) de mai bine de 12 luni; patru din cinci copii nu au o înțelegere corespunzătoare a mediului înconjurător.

De vină ar fi teama părinților că micuții s-ar putea răni, programul foarte încărcat, tentația gadget-urilor sau numărul redus al spațiilor verzi la o distanță rezonabilă față de casă.

Oricât de triste sunt aceste rezultate, toate converg spre o altă problemă a societății de astăzi: lipsa echilibrului. Mâncăm dezorganizat, dormim la întâmplare, neglijăm sănătatea, trăim anxios sub presiunea tuturor „task-urilor“ din viața noastră, ne umplem de lipsuri, ne golim de energie și-n general avem ruperi de ritm epuizante, din care ne revenim greu.

Păstrând proporțiile…

În cartea „Trăiesc, deci mă abțin“, medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că orice dietă trebuie să se bazeze pe echilibru, asta însemnând că putem mânca din toate, câte puțin. Explicația e simplă: a mânca sănătos nu înseamnă a renunța la hrana preferată, ci a cunoaște câteva principii alimentare de bază și a evita greșeli elementare (cum ar fi săritul peste masa de prânz și pierderea măsurii la cină).

Păstrând analogia, echilibrul este regula de aur în orice domeniu. Încălcată, aceasta poate transforma până și cele mai benefice elemente în declanșatori ai unor probleme cu adevărat serioase: apa (băută în exces poate determina scăderea sărurilor din corp), somnul (îndelungat poate cauza cefalee, inapetență sau indispoziție), hrana, sportul – totul administrat altfel decât în doze moderate devine periculos pentru organism.

În liniște, să privim obiectiv

Un studiu recent, realizat în România, a arătat faptul că 85% dintre copiii cu vârste între 5 și 16 ani petrec, în medie, 5 ore pe zi pe rețelele sociale. De asemenea, e cunoscut faptul că și copiii mai mici de 5 ani folosesc device-urile „smart“, în special telefonul mobil și tableta, fiind pasionați de jocuri online, desene animate sau diverse clipuri amuzante pe YouTube.

 

parenting

 

Iată ce puteți face pentru a menține o relație echilibrată și de încredere între copii și tehnologie:

  • Setați opțiunea de Parental Control, una dintre setările de conținut din Google Play. Astfel, se poate controla tipul de jocuri la care cei mici au acces atunci când butonează telefonul.
  • Stabiliți reguli clare în ceea ce privește programul de acces la smartphone, tabletă sau laptop. Evitați exprimarea militărească a unor porunci și explicați-le, în schimb, copiilor motivele pentru care ați stabilit aceste reguli: afectează vederea, îl privează de jocul în parc alături de prieteni sau nu își poate ajuta mama în bucătărie în timp ce aceasta prepară tarta cu prune, atât de delicioasă!
  • Învățați-i principiul echilibrului în toate. Așa cum tot ce este necesar vieții – apă, hrană, somn, poate devenit dăunător în exces, la fel și jocurile online sunt o problemă dacă cei mici petrec prea mult timp în fața ecranelor.
  • Alegeți să îmbinați tehnologia și jocurile online cu educația folosind produse de învățare inovatoare, special create pentru noua generație digitală de copii. Așa, de pildă, Școala Intuitext este platforma dedicată copiilor de clasa I și a II-a, unde cei mici învață tot felul de lucruri interesante în timp ce se distrează jucând jocuri logice. Plecând de la ideea că învățarea poate fi cu adevărat plăcută, specialiștii Intuitext au conceput o lume în care, prin joc, copiii descoperă tot felul de curiozități și informații inedite, ce completează de minune tot ce învață la clasă, cu ajutorul învățătoarei.

Vrei să descoperi toate surprizele Școlii Intuitext alături de copilul tău?

Buton Hai si tu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *