Cum folosim resursele digitale la Matematică și explorarea mediului

Ionut

Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris universul”. În acest mod, Galileo Galilei caracteriza materia care ridică atât de multe probleme elevilor români. Anii au trecut, tehnologia a evoluat enorm, cu mult peste ceea ce și-au imaginat strămoșii noștri.

În ciuda schimbărilor multiple, matematica a rămas o provocare pentru elevi dar una mai ușor de gestionat. Învățătorii au, acum, la dispoziție instrumente moderne, ușor de folosit în crearea unui mediu propice acumulării de cunoștințe noi. ScolaIntuitext.ro este un asistent educațional modern, cu funcționalități menite să ajute învățătorul în actele de predare – exersare – testare.

Platforma oferă acces la resurse digitale menite să îmbunătățească implicarea elevilor la clasă, dar și acasă. Ne-am bucurat atunci când Prof. Înv. Primar Dorina Petrache a împărtășit cu ScoalaIntuitext.ro experiența sa de la clasă. Ea a folosit resursele digitale pentru crearea unor activități educaționale captivante. 

În articolul trecut, am menționat că vom scrie despre 2 exemple la Matematică și explorarea mediului („Soarele, sursă de lumină și căldură”, „Recunoașterea, formarea, citirea și scrierea numerelor naturale 0 – 31”).

Predarea poate fi o activitate interactivă

ScoalaIntuitext.ro pune la dispoziția învățătorilor o gamă variată de resurse digitale, menite să sporească gradul de angajament al elevilor la clasă. Utilizarea resurselor în actul predării, poate fi un pas solid în captarea atenției celor prezenți în clasă dar și acasă.   

De exemplu, prof. Înv. Primar Dorina Petrache a folosit un film de predare la lecția „Recunoașterea, formarea, citirea și scrierea numerelor naturale 0 – 31”. În cadrul filmului, personajul Ada, oferă o prezentare cu explicații și apoi cere ajutorul copiilor în rezolvarea unor întrebări-exercițiu precum:

Ce număr este reprezentat pe numărătoare?

În desfășurarea orei, profesorul a utilizat și caietul auxiliar în format digital, disponibil în platformă. Cum? Copiii au scris numerele reprezentate pe numărătoare. Apoi au identificat zecile și unitățile unui număr și au compus/descompus numerele în zeci și unități. În cadrul acestui exercițiu ilustrat cu ajutorul videoproiectorului pe tabla albă, învățătorul a putut lucra atât frontal, cât și individual cu elevii.

Datorită flexibilității platformei noastre, învățătorul a distribuit pentru acasă filmul de predare, folosit în clasă. În acest mod, tot ce a fost predat, a putut fi reluat de copii înainte de efectuarea exercițiilor de la temă. 

Predăm, exersăm și elevii descoperă mai bine Universul

Curiozitatea este forța imuabilă care determină elevii să învețe. Înțelegem acest aspect și, de aceea, încercăm să dezvoltăm resurse care să ajute învățătorii în activitățile lor de predare. Din acest motiv, în secțiunea de resurse digitale se află filmul de predare „Soarele” și jocul digital de exersare „Soarele, sursă de lumină și căldură”.

Stimulăm pasiunea elevilor pentru explorarea Universului. În cadrul lecției „Soarele, sursă de lumina și căldură”, învățătorul a pus să ruleze filmul de predare „Soarele”. Acesta a scos în evidență importanța astrului pentru viața tuturor ființelor de pe Pământ. La sfârșitul filmului, apare întrebarea „Tu ce alte lucruri mai știi despre Soare?” care a determinat elevii să vină cu răspunsuri interesante.

De asemenea, jocul digital de exersare „Soarele, sursă de lumină și căldură” a stimulat implicarea activă a elevilor. Ei au selectat tablourile unde Soarele nu era corect amplasat, oferind argumente pentru fiecare alegere făcută. 

De ce merită să aveți la dispoziție platforma ScoalaIntuitext.ro

Până la redactarea ultimului articol din această serie de exemple de utilizare a resurselor digitale, vă invităm să reflectați cele spuse de fosta prima doamnă a Statelor Unite ale Americii, Michelle Obama: „Trebuie să te duci la școală. Trebuie. Trebuie să te duci la liceu. Trebuie să-ți iei o diplomă. Pentru că educația este singurul lucru pe care nimeni nu-l va putea lua înapoi de la tine. Iar asta merită această investiție.”

Investim inteligent în resurse educaționale, menite să optimizeze întregul proces de învățare – predare – testare. Platforma ScoalaIntuitext.ro invită profesorul și elevul la o călătorie educațională captivantă și plină de oportunități de dezvoltare. Cine a spus că școala este plictisitoare, nu a folosit platforma noastră. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *