De ce nu le place copiilor să învețe singuri acasă

Secretul părinților moderni

Claudia Cojocea - Editor
De ce nu le place copiilor să învețe singuri acasă
De ce nu le place copiilor să învețe singuri acasă

Indiferent dacă merg sau nu la after school, dacă au sau nu diverse activități extra-școlare, atunci când vine vorba de teme sau învățat acasă, copiii sunt obosiți, înfometați, însetați sau au o nevoie acută de afecțiune.

La fel se întâmplă și la culcare, dar parcă în doze ceva mai moderate.

Înaintea învățatului acasă, însă, senzațiile se intensifică și nu mai suportă amânare. Foamea, setea sau nevoia de îmbrățișări prelungite trebuie – ba chiar au datoria – să cheme copilul în altă direcție decât biroul lui, pe care stă deschis manualul de Mate.

Și-atunci cum putem să atragem copilul către școală, dat fiind că știm din experiență că orice lucru făcut din obligație nu va avea calitatea lucrului făcut benevol?

 Schimbare de imagine

La noi în țară, la fel ca în multe alte țări, ideea de studiu este însoțită de un aer serios, incompatibil cu ideea de experiență plăcută pe care copiii să-și dorească să o repete.

Studiile de specialitate demonstrează că tocmai această percepție de sobrietate este prima pe care trebuie să o schimbăm: pentru a învăța cu drag, copiilor trebuie să le placă. Iar ca să le placă, materia școlară trebuie să le fie prezentată în mod plăcut, sub formă de joc.

Da, îndeosebi în primii ani de școală, specialiștii în educație recomandă ca elementele ludice să aibă o pondere semnificativă în actul educațional.

Copiii din clasele primare nu se concentrează atât de ușor, nu sunt atenți pe intervale lungi de timp și sunt tot timpul cu gândul la joacă.

De aceea, jocul este calea sigură de a le oferi informațiile necesare.

Așadar, cum îmbinăm ludicul cu educația pentru a încuraja o atitudine pozitivă a copiilor în raport cu școala?

Jocul își găsește locul în orice lecție. Elementele de joc se află presărate și îmbinate printre elementele de învățare pentru a face învățarea mai plăcută și a elimina oboseala.

De multe ori elevii mei constată cu regret cât de repede trec orele de curs când activitățile de învățare conțin elemente ludice, care sunt preferatele lor”, este de părere Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar.

Cum ne ajutăm copiii să învețe cu plăcere

În ultima perioadă, sistemul de educație din România a permis pătrunderea unor metode alternative de studiu: soft-uri educaționale, platforme online de învățare.

 Din fericire, cadrele didactice sunt de părere că manualele alternative au făcut pasul cel mare spre o educație modernă, spre lecții în care activitatea tradițională este completată cu materiale în format digital.

Educația în școală nu se mai poate face doar cu tabla, creta și o planșă didactică. Animațiile, experimentele, explicațiile, filmele didactice, jocurile interactive conținute de softurile educaționale reprezintă viitorul, ele dovedindu-și eficiența în învățare.

Educație modernă – produse online de învățare

Apropo de învățare online, ScoalaIntuitext.ro este produsul online de învățare special creat pentru copiii din clasele I-IV care promovează învățarea prin intermediul jocurilor logice, al experimentelor inedite sau al unor filmulețe amuzante.

Sunt  utile astfel de produse pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor din clasele primare?

Da, astfel de materiale sunt vitale pentru un învățământ de calitate într-o școală a secolului în care trăim, când digitalizarea a pătruns rapid în orice domeniu al vieții noastre.

 Noi, cadrele didactice trebuie să eliminăm conservatorismul, care încă ne mai încearcă,  și să privim înainte spre metode interactive de predare, specifice erei digitale.

 Activitățile de învățare (pentru elevi, dar și pentru părinți) propuse de ScoalaIntuitext.ro sunt pe placul meu, deoarece sunt originale, de calitate, relevante, frumos prezentate, foarte instructive”, este de părere specialistul în educație.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *