Învățarea online – schimbarea la față a educației
Noile generații de copii digitali au spus „pas“ vechilor tipare de învățare și au adoptat cel mai nou trend în materie de educație: învățarea online.
Când vine vorba de reproșuri la clasele primare, învățătorii menționează, în parte, aceleași neajunsuri: copiii se foiesc în bănci, vorbesc, nu sunt atenți. Vina? Întotdeauna a copiilor. Realitatea demonstrează însă că fiecare dintre cele două tabere ale educației – elevii și dascălii deopotrivă – sunt victime ale unui sistem inactual, care n-a înțeles că adaptarea tinerilor la societatea modernă nu se poate face folosind vechile metode. În ultimii 3 ani, educația românească a permis pătrunderea unor instrumente noi și eficiente de învățare: manualele digitale, platformele educaționale și, în general, metode alternative de învățare.
Dintre sute de metode…
Totuși, prin comparație, sistemul de învățământ finlandez, considerat de unii experți în educație cel mai bun din lume, apare oarecum în disonanță față de cel românesc. Ca idee, nordicii au renunțat la anumite materii clasice, vor să înlocuiască băncile în care copiii stau pasivi și ascultă profesorul cu un alt tip de așezare la ore și introduc, cel puțin o dată pe an, metode noi de predare conforme cu evoluția societății.
Apropo de evoluție, nu de puține ori auzim oameni mirându-se de inovațiile tehnologice sau de gadget-urile tot mai sofisticate care pătrund în viețile noastre, însă la capitolul educație, tendința este de a continua vechiul tipar. Totuși, în ultima perioadă s-a observat o deschidere față de noi metode de învățare, adaptate profilului noilor generații digitale de copii. În acest context, învățarea online este preferată de tot mai mulți elevi, datorită multiplelor sale beneficii: este plăcută, le dezvoltă autonomia, materia poate fi reluată de câte ori este nevoie, are o prezentare interactivă și, îndeosebi pentru copiii claselor primare, învățarea se realizează prin intermediul unor jocuri foarte distractive.
# 1 – Învățarea online este plăcută
Un studiu al Universității Oxford (2014) despre legătura dintre jocurile video și efectele psihologice asupra copiilor a subliniat faptul că aceste tipuri de jocuri sunt o componentă prezentă în copilăria noilor generații de copii. Prin urmare, e greu de separat zona de divertisment (ludică, atrăgătoare) de zona educației (serioasă, încărcată atât ca volum de informații, cât și din punctul de vedere al responsabilităților), așa că soluția de a le îmbina a venit ca o consecință firească. Prin urmare, platformele educaționale au o formă de prezentare atractivă și propun metode de învățare interactive, eficiente în procesul de învățare.
# 2 – Dezvoltă autonomia elevilor
Când accesează un anumit produs educațional online – așa cum este www.scoalaintuitext.ro, de pildă –, copiii pot naviga singuri prin diferitele secțiuni ale platformei, fără a avea nevoie de ajutorul părinților sau al învățătorilor. La Școala Intuitext cei mici vor descoperi jocuri logice cu personaje amuzante, experimente inedite și activități cu ajutorul cărora vor învăța lucruri potrivite vârstei lor, dar într-un mod foarte plăcut.
# 3 – Dezvoltă concentrarea și răbdarea copiilor
Tocmai pentru faptul că învățarea se face într-un mod atractiv, sub formă de joc, copiii sunt mult mai deschiși față de ideea de învățare, căreia nu-i vor asocia conotații negative. Ba dimpotrivă – cei mici vor avea o atitudine pozitivă față de educație dat fiind că în timpul învățării online au parte de experiențe plăcute. Astfel, copiii vor dori să prelungească aceste momente sau să le repete mai des decât și-ar dori să studieze în mod clasic.
# 4 – Materia poate fi reluată de câte ori este nevoie
Fie că accesează o platformă pentru elevii din clasele primare (www.scoalaintuitext.ro), fie una pentru elevii de gimnaziu (www.examenultau.ro), informațiile pot fi accesate ori de câte ori este nevoie, fără ajutorul părinților sau al unui profesor meditator. Și, mai ales pentru copiii din clasele I-II, a învăța înseamnă a se juca pe www.scoalaintuitext.ro cu trei personaje amuzante Griny, Cromin și Flop, cu ajutorul cărora vor descoperi sute de jocuri, de experimente, de filmulețe de predare care să-i ajute să îndrăgească Limba Română, Matematica, Științele Naturii, Muzica. În plus, își vor dezvolta capacitatea de concentrare, atenția, memoria, gândirea critică etc.
Vrei să descoperi toate surprizele Școlii Intuitext alături de copilul tău?