LECȚIE ONLINE: Înmulțirea plantelor

Matematică și explorarea mediului, clasa a II-a

Claudia Cojocea - Editor
LECȚIE ONLINE: Înmulțirea plantelor

(Lecția online „Înmulțirea plantelor” este realizată special pentru ScoalaIntuitext.ro de Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar)

Știați că plantele, ca și animalele și oamenii, sunt corpuri cu viață? Ca orice corp cu viață, plantele se nasc, cresc, se înmulțesc și mor. Ele există pe Pământ pentru că au capacitatea de a se înmulți.

În lecția de azi vom învăța, dragi copii, cum se înmulțesc plantele.

Pentru început, să observăm planta de fasole din imaginea de mai jos, pentru a ne reaminti elementele din care sunt alcătuite plantele.

(imagine: www.slideshare.net)

Descoperim că în interiorul păstăii de fasole, care este fructul plantei, se găsesc semințele. Vă mai amintiți care este rolul semințelor? Desigur, ele ajută planta să se înmulțească.

Dar cum se realizează înmulțirea fasolei cu ajutorul semințelor? Să descoperim în experimentul reprezentat în imagini și să completăm o fișă de observare:

(imagini: www.gimnaziu.info)

Fișă de observare:

  1. Punem puțin pământ într-o cutie din plastic transparent. Plantăm  o sămânță de fasole, cât mai apropape de marginea cutiei, astfel încât să fie vizibilă și să o putem urmări în perioada următoare. Nu uităm să stropim pământul cu puțină apă.
  2. După 1-2 zile observăm că planta a încolțit. O mică rădăcină a crescut din sămânță.
  3. După încă două zile se poate vedea că rădăcina s-a dezvoltat și o mică tulpină, care susține și sămânța, a răsărit din pământ.
  4. După încă 1 – 2 zile rădăcina devine mai puternică și pe tulpină apar două mici frunze.
  5. După câteva zile observăm că rădăcina fixează bine planta în pământ, primele două frunze s-au dezvoltat, iar tulpina continuă să crească.

În concluzie, din sămânță a rezultat o nouă plantă de fasole, care la rândul ei se va dezvolta și va face alte semințe. Așadar, fasolea se înmulțește prin semințe.

Majoritatea plantelor se înmulțesc prin semințe, însă sunt plante la care înmulțirea se face prin părți ale plantei:

  • Unele plante se înmulțesc prin bulbi, bulbul fiind o tulpină subpământeană: zambila, ghiocelul, laleaua, lăcrămioara, narcisa, ceapa, crinul, irisul, gladiola.
(Foto:www.atiento.com)
  • Alte plante se înmulțesc prin frunze, așa cum sunt violetele de Parma:
(foto: https://gradinavisata.wordpress.com)
  • Sunt plante care se înmulțesc prin butași, butașii fiind bucăți de tulpină cu frunze, de exemplu mușcata, trandafirul, vița de vie.
Foto: 7coline.wordpress.com
  • Unele plante se înmulțesc prin tuberculi, tuberculii fiind tulpini subterane îngroșate: cartoful, dalia, begonia.

Exerciții:

  1. Plantează semințe de grâu și oferă-le condiții prielnice de dezvoltare. Observă plantele timp de două săptămâni și completează zilnic, într-o fișă de observare, schimbările apărute.
  2. Organizează o grădină în miniatură pe pervazul unei ferestre, după modelul din imaginea următoare.
(Foto: www. edifica.ro)

Spor la joaca, spor la învățare!

2 comentarii la „LECȚIE ONLINE: Înmulțirea plantelor”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *