Părinți digitali
Odată cu creșterea numărului de persoane care navighează pe internet, tot mai mulți părinți se pot întreba: “ce m-ar face să îmi las copilul la calculator sau pe tabletă?“
Nu este niciun mare secret că există o diferență uriașă între ce și-ar dori părinții de la relația copil-tehnologie și ce fac, în realitate, copiii pe calculator. În alte cuvinte, tot mai mulți dintre părinți pari nemulțumiți sau dezamăgiți că micuții lor prefer să “piardă timpul pe Internet”, în loc să invețe ceva util de pe calculator sau tabletă.
Internet vs. Afară
Cu toate acestea, părinții continuă să le cumpere copiilor dispozitive electronice, iar motivele sunt foarte variate. Tot mai mulți dintre aceștia preferă să își știe copiii acasă, în camera lor, jucându-se pe Internet, decât să iasă afară nesupravegheați.
Acest lucru se ivește ca urmare a expansiunii erei digitale (care nu îi rănește fizic pe cei mici), alături de viziunea adulților conform căreia lumea reală devine din ce în ce mai periculoasă.
De asemenea, copiii au îmbrățișat mijloacele de comunicare moderne precum social-media și telefonia mobilă mult mai rapid decât generațiile de dinaintea lor. Încă de la vârste tot mai fragede, tinerii, supranumiti generatia digitala, folosesc Intenetul și telefonia mobila pentru foarte multe din activitățile lor zilnice.
Beneficiile erei digitale la copii
Chiar dacă sunt destui părinți care încă se opun schimbărilor recente, specialiștii au demonstrat faptul că cei mici care petrec timp în fața calculatoarelor se bucură de o serie de beneficii. Aceștia dobândesc capacitatea de a autoreflecta o opinie despre propriul lor raționament sau al altora. Fenomenul este cu atât mai surprinzător, cu cât aceste competențe au fost asimilate într-o singură generație.
Când vine vorba de jocuri educative pe calculator sau de tabletă, există mai multe roluri distincte:
- le crește motivația și plăcerea pentru învățare;
- antrenează atenția, memoria, flexibilitatea gândirii;
- dezvoltă inteligența emoțională și socială;
- învață să manipuleze elemente complexe, să anticipeze, să se adapteze.
Vrei să ai acces la astfel de jocuri ? La Școala Intuitext este platforma de educație online unde găsești cele mai bune materiale de învățare digitală! Completează acest scurt chestionar și noi îți trimitem un cod de acces pentru copilul tău.