LECȚIE ONLINE: Interacțiunea electrică. Interacțiunea prin frecare

Științe ale naturii, clasa a III-a

Claudia Cojocea - Editor
LECȚIE ONLINE: Interacțiunea electrică. Interacțiunea prin frecare

(Lecția online „Interacțiunea electrică. Interacțiunea prin frecare” este realizată special pentru ScoalaIntuitext.ro de Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar)

Ți s-a întâmplat ca atunci când ai scos peste cap un pulover, să auzi mici pocnituri în materialul din care acesta este confecționat? În același timp cu pocniturile poți vedea și mici scântei, ca niște fulgere minuscule, dacă în cameră e întuneric.

Acest fenomen se produce deoarece unele haine sunt făcute din materiale care se încarcă electric.

Micile scântei, ca și fulgerele naturale, se produc prin descărcarea bruscă a sarcinilor electrice slabe acumulate în materialul puloverului. El este încărcat cu electricitate statică.

În asemenea condiții, spunem că puloverul s-a electrizat. Electrizarea este procesul prin care corpurile neîncărcate electric se încarcă cu sarcini electrice.

Același fenomen l-ai observat când ți se electrizează părul uscat, în timp ce îl piepteni cu un pieptăn din material plastic.  

Pieptănul din plastic se încarcă cu o sarcină electrică și, când îl apropiem de cap, atrage firele de păr, chiar și atunci când nu se află în contact direct cu ele.

Putem electriza un balon umflat cu aer, dacă îl frecăm cu o țesătură de lână, ca în imaginea următoare:

(Imagine: www.youtube.com)

Frecarea este forța care se opune mișcării. Prin frecare corpurile se electrizează.

Descoperim că fenomenul de electrizare este rezultatul unei interacținuni dintre două corpuri, în acest caz balonul și țesătura de lână.

Prin frecarea unui corp de alt corp cele două se încarcă diferit: unul cu sarcină electrică negativă și celălalt cu sarcină pozitivă.

Apropie balonul electrizat de mici bucățele de hârtie sau bobițe de polistiren și vei observa că acestea aderă la balon. Așadar corpurile electrizate atrag corpurile neutre, adică acele corpuri care nu sunt încărcate electric.

Umflă încă un balon și freacă-l și pe acesta cu țesătura de lână. Apropie cele două baloane electrizate și vei constata că acestea se resping.


(Imagine: www.youtube.com)

Două corpuri care sunt făcute din același material se electrizează totdeauna cu același tip de sarcină.Așadar, corpurile electrizate cu același fel de sarcină se resping reciproc, așa cum se întâmplă cu polii de același fel a doi magneți.

Electrizăm un corp de sticlă prin frecarea acestuia cu țesătura de lână, apoi îl apropiem de balonul electrizat.

(Imagine: www.youtube.com)

Vom constata că balonul este atras de corpul din sticlă deoarece cele două obiecte, fiind confecționate din materiale diferite, se încarcă electric cu sarcini diferite. În concluzie, corpurile electrizate diferit se atrag, așa cum se întâmplă cu polii diferiți a doi magneți.

Exerciții:

  1. Dă exemple de corpuri electrizate întâlnite în mediul tău de viață.

2. Adevărat sau fals?

…  Corpurile electrizate sunt încărcate cu sarcini electrice.

…  Corpurile neutre sunt acele corpuri încărcate cu electricitate statică.

…  Corpurile electrizate confecționate din același material se atrag.

…  Dacă frec o riglă de plastic cu o țesătură, aceasta poate atrage bucăți mici de hârtie.

…  Dacă două corpuri electrizate sunt confecționate din materiale diferite, se atrag.

…  Frecarea este forța care nu se opune mișcării.

3. Crezi că un corp electrizat poate schimba direcția de curgere a unui jet subțire de apă de la robinet, dacă este apropiat de acesta? Justifică răspunsul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *