3 lucruri de făcut la început de an școlar
A început școala cu alaiul ei de responsabilități și investiții făcute pentru viitorul copiilor noștri. Cei mai mulți dintre noi stăm liniștiți că haosul primelor zile a încetat. Am putea să vă contrazicem. Din moment ce timpul petrecut la birou și treburile casnice ne consuma aproximativ tot timpul de care dispunem … când sa ne mai ocupăm de lucrurile care nu trebuie să îi lipsească celui mic în primele săptămâni de școală?
Echipa Școala Intuitext vă prezintă 3 lucruri pe care trebuie să le faci pentru ca al tău copil să parcurgă cu dreptul primele săptămâni de școală!
- Țineți-i ocupați
Cu cât copiii rămân în casă fără prea multă activitate, adaptarea la școală poate fi mai dificilă. Iată, câteva sugestii:
Cititul
Educația în sine nu trebuie să fie monotonă și plictisitoare! Ajută-l în timpul anului școlar să descopere plăcerea lecturii. Copiii, odată ce descoperă o carte pe placul lor, vor prinde și gustul cititului. Acest obicei simplu va ține creierul activ și îl va obișnui cu reținerea informațiilor necesare și în timpul școlii.
Caietul cu amintiri
Un fel de Oracol, caietul cu amintiri, este ușor de făcut și de mare impact. De această data, însă, protagonistul va fi daor copilul tău care va răspunde la aceleași întrebări în fiecare an! Așa puteți vedea împreună evoluția spectaculoasă a celui mic.
Iată câteva întrebări:
- Ce îţi place cel mai mult să faci?
- Cine este cel mai bun prieten al tău?
- Ce te vei face când vei fi mare?
- Care este materia ta favorită la şcoală?
- Ce carte îţi place cel mai mult?
Alegeți împreună o activitate extrașcolară
Vorbește cu fiul sau fiica ta și întreabă dacă și-ar dori să participe la o activitate extrașcolară în viitorul apropiat. De regula, aceste activități aduc nenumărate beneficii copilului tău, cum ar fi învățarea unei limbi străine, cursuri de teatru, sau chiar să facă sport!
Potrivit kidshealth.org, activitățile făcute în timpul liber îl ajută pe copilul tău să-și dezvolte aptitudini variate și sunt de un real ajutor din punct de vedere social.
- Jucați-vă!
Jocurile chiar pot să îi stimuleze creativitatea! Copilul tău încearcă să facă față cât mai bine posibil tranziției de la o zi întreagă de joacă la o zi de școală, cu ore multe și teme și mai multe, pe care le are de îndeplinit acasă. Oferă-i jocurile preferate sau pune-i la dispoziție activități relaxante!
Printre acestea se poate număra și colecția sa preferată de jocuri video sau pentru computer, cărți despre marile descoperiri ale lumii, scrise pentru vârsta lui.
Un astfel de loc în care distracția face casă bună cu învățarea este scoalaintuitext.ro, produs educațional în care cei mici vor descoperi jocuri sau filmulețe inedite cu ajutorul unor personaje nostime: Griny, Cromin și Flop. În plus, un mare avantaj este că atitudinea copilului față de școală se formează încă din primul an de studii și tocmai de aceea este important ca ei să aibă o atitudine pozitivă și deschisă față de învățare. Scopul acestui tip de platformă educațională este de a completa școala prin jocuri logice pentru exersarea capacității de memorare, a imaginației și a creativității. În plus, stimulează curiozitatea micilor exploratori, le dezvoltă abilitățile sociale și ai ajuta sa isi îmbunătățeasca performanțele școlare.
- Rămâneți pozitivi
Atunci când vorbiți cu copilul dumneavoastră despre şcoală, fiţi pozitivi: asiguraţi-l că şcoala este un loc plăcut! Aici își poate face noi prieteni, va descoperi lucruri inedite şi interesante. Îi puteți povesti despre propriile experienţe, amintiri plăcute legate de şcoală, de colegi sau învăţătoare.
De asemenea, nu folosiţi niciodată idea de şcoală ca pe o „ameninţare” sau ca pe un modalitate de a-l determina pe copilul vostru să renunţe la un anumit obicei sau comportament. Dacă îi spuneții: “Lasă că începi tu şcoala şi-o să vezi ce te aşteaptă!” îl veţi face anxios și o să privească şcoala ca pe un loc de pedeapsă, imprevizibil şi în acest mod pot apărea grijile și temerile.
O modalitate de a vă pregăti copilul pentru noile experienţe şcolare este să folosiți păpuşi sau îl implicaţi în jocuri de rol cu diferite activităţi şcolare antrenante. Așa şcoala apare ca un loc plin de întâmplări amuzante și îi veţi stârni astfel curiozitatea şi nerăbdarea.
Vrei să descoperi toate surprizele Școlii Intuitext alături de copilul tău?