De ce nu înțeleg copiii lecțiile predate în clasă

10 moduri de dezvoltare a atenției

Claudia Cojocea - Editor
De ce nu înțeleg copiii lecțiile predate în clasă
De ce nu înțeleg copiii lecțiile predate în clasă

Una dintre problemele cele mai des întâlnite în cazul copiilor din clasele primare este lipsa atenției și a răbdării. Știm cu toții cât de greu poate fi uneori să-i ținem mai mult de 10-20 de minute concentrați pe o anumită activitate și de aceea, mulți dintre ei nu reușesc să înțeleagă lecțiile predate la clasă de învățătoare.

Și atunci ce e de făcut? Ce resurse să le oferim, ce explicații, ce sfaturi le putem da, astfel încât cei mici să se transforme ușor-ușor în adevărați exploratori ai lumii înconjurătoare?

Descoperiți în continuare câteva idei utile pentru a ne încuraja copiii să-și dezvolte atenția și răbdarea.

  1. Împărțiți o sarcină mai mare în sarcini mai mici.

O sarcină mare solicită un nivel mare de concentrare și disciplină, îl poate face să se simtă copleșit, de aceea este o idee bună să fie împărțită în sarcini mai mici. Acest lucru se aplică temelor, sarcinilor din casă, învățării unui dans, a unui sport etc.

A face sarcini mai mici care duc la realizarea uneia mai mari permite copilului să simtă că progresează, avansează, astfel îi este mai ușor să se mobilizeze și implicit să se concentreze. O sarcină mai mică pare mai ușoară și nu întâmpină rezistența copilului.

  1. Reduceți factorii care îi pot distrage atenția.

Dacă nu sunt implicați în ceva ce le place foarte mult, copiii pot fi ușor distrași. De aceea, pe cât posibil, este indicat ca în locul unde învață sau îndeplinește diferite sarcini să nu fie televizor, calculator, tabletă, muzică tare sau orice altceva ce poate distrage copilul.

  1. Lăsați copilul să desfășoare o activitate atât timp cât are el nevoie.

Când copilul realizează o activitate/ o sarcină pe care o consideră captivantă, de fapt el reușește să se concentreze, să se implice profund în ceea ce are de făcut.
Respectarea și protejarea acestei stări, adică neîntreruperea copilului, îi permite creșterea concentrării atenției, iar copilul va putea să o manifeste și în sarcini motivate extrinsec, de exemplu în scrierea temei.

  1. Lăsați-l să se joace jocuri care dezvoltă atenția.

Poți ajuta copilul să își antreneze atenția jucând jocuri care combină plăcerea cu concentrarea (puzzle-uri, jocuri de tip Detectivul, în care trebuie să găsească un obiect descris), jocuri în care trebuie să urmărească instrucțiuni care se schimbă etc., jocuri de gândire, de memorie.
Jocurile educaționale, matematice sau de logică pe care le veți descoperi împreună în cadrul produsului de învățare ScoalaIntuitext.ro vizează dezvoltarea unor calități ale atenției: volumul, concentrarea, stabilitatea, flexibilitatea atenției.
Astfel, cei mici vor dobândi cunoștințe și abilități noi într-un mod cât se poate de plăcut: în timp ce se joacă.

  1. Obișnuiți-l să-și facă temele la aceeași oră.

Repetând aceeași activitate în fiecare zi, pe cât posibil la aceeași oră, în cele din urmă, se transformă într-un obicei. Când copilul își face temele în fiecare zi, în jurul aceleiași ore, după un timp, la ora respectivă, va fi nevoie de mai puțin efort să se concentreze.
Mintea va ști că a sosit timpul pentru teme și va fi mai dispusă să studieze.

  1. Oferiți suficient timp și spațiu pentru activități fizice.

Unele activități fizice, cum ar fi alergatul, unele sporturi, desfășurate între diferite sarcini pe care le au de realizat copiii, ar oferi o modalitate de a consuma surplusul de energie care îi împiedică să se concentreze.
Acest lucru ar ajuta copilul să fie mai puțin agitat, să depășească plictiseala și să se concentreze mai ușor.

  1. Lăsați-l să se joace și să se distreze.

Oferind copiilor prea multe sarcini și implicându-i în prea multe activități poate fi copleșitor și obositor pentru creierul lor. Dacă îi este oferit suficient timp pentru plăcere și distracție, cel mic nu se va simți presat de sarcinile școlare și de activitățile din casă care intră în responsabilitatea lui.

  1. Odihnă suficientă

Copilul are nevoie să doarmă suficient noaptea și să aibă momente de odihnă în timpul zilei. Creați o rutină a somnului, o oră anume pe care s-o respectați în fiecare seară, astfel încât cel mic să aibă un program de care să știe și pe care să-l urmeze îndeaproape.

  1. Stabiliți un interval de timp pentru realizarea unei sarcini.

Setați timpul pentru realizarea unei sarcini, cum ar fi 10-20 de minute etc. Redați minutele folosind obiecte concrete (de exemplu: 10 creioane pentru 10 minute), explicați și arătați poziția limbilor ceasului.

Acest lucru ar putea obliga copilul să se concentreze, dar ar trebui să fiți atenți ca stabilirea unei limite de timp să nu provoace neliniște și să perturbe concentrarea și mobilizarea.

  1. Acordați un timp de adaptare copilului.

Când copilul este implicat deja într-o anumită activitate, amintiți-i că e timpul să treacă la altă sarcină, dar permiteți-i câteva minute ca să încheie. Acest sfat este cu atât mai eficient cu cât copilului îi place foarte mult ceea ce face deja.

2 comentarii la „De ce nu înțeleg copiii lecțiile predate în clasă”
  1. Problema mare este urmatoarea: sunt elevi care nu invata acasa, nu fac teme, parintii nu-i controleaza, si ei se obisnuiesc de mici sa nu invete, sa fie iresponsabili, tot parintii sunt aceia care-i spun copilului ca nimeni nu poate sa-i faca nimic si pot sa faca ce vor la scoala pe raspunderea profesorului si ca urmare a unei educatii nepotrivite nici nu vin la scoala sa discute cu cadru didactic, nici nu dau macar numarul de telefon, nici nu raspund la telefon. Interventia consilierului scolar se face numai daca parintele este de acord, interventia psihologului de asemenea. Are rost sa te adresezi politiei? Aceasta este o situatie care desigur conduce elevul pe drumul pe care il imping parintii. Elevul este acela care poate sa aleaga varianta buna sau rea. In orice caz, scoala nu se mai poate ascunde in spatele variantelor bune. Ci trebuie sa revada regulamentul. Acest regulament are si puncte tari, dar si slabe. Parintele trece cu vederea problemele copiilor, copilul este pedepsit si se indeparteaza de scoala. Nu uitati ca scoala se bazeaza pe gradinita, care in multe situatii nu se prea face. Si sunt importanti cei sapte ani de acasa pe care se bazeaza si gradinita si scoala. Prin urmare, draga scoala Intuitext, va cer ajutor!

    1. Buna ziua. Din pacate, cele descrise de dvs. sunt aspecte reale, cu care se confrunta in mod curent sistemul de educatie romanesc. Din fericire, acesta este doar un aspect, neplacut e drept, insa unul care se poate regla. Una dintre conditiile de baza este o buna relatie intre cei 3 participanti la actul educational: cadre didactice-copii-parinti. O buna relatie inseamna o buna comunicare. Fiecare trebuie sa stie ca se poate baza pe ceilalti, ca poate vorbi cu ceilalti, ca poate primi informatii si sustinere de la ceilalti. Un alt aspect important este rabdarea. Schimbarea perceptiei, a obisnuintelor si a mentalitatilor este un proces de durata, care poate avea rezultate daca eforturile depuse sunt constante si sustinute de cele 3 parti. Nu in cele din urma, e nevoie de vointa, disponibilitate si iubire neconditionata fata de copil. Cu drag, echipa ScoalaIntuitext.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *